Wi-Fi, hotspots en draadloze netwerken

26-02-2006  |  GSM Helpdesk Nederland  |  Wi-Fi netwerken


Op steeds meer locaties in binnen- en buitenland komt u zogenaamde Wi-Fi netwerken tegen. Wat is Wi-Fi, waar kunt u het voor gebruiken, wat heeft u ervoor nodig, wat kost het en hoe werkt het (technisch)? Dit alles behandelen wij op deze pagina.

Wat is Wi-Fi, draadloos netwerk en hotspotsWat is Wi-Fi, draadloos netwerk en hotspots

Wi-Fi, vaak ook gewoon geschreven als "wifi" staat voor "Wireless Fidelity", vrij vertaald "Draadloze Betrouwbaarheid". Op deze betrouwbaarheid komen we later binnen deze pagina terug. Wi-Fi kennen we primair van draadloze netwerken. Als u thuis een draadloos netwerk heeft, is dat in de meeste gevallen ook een vorm van een Wi-Fi netwerk.

Waar kunt u het voor gebruiken?
Wi-Fi is dus een vorm van een "draadloos netwerk". Middels een draadloos netwerk kunt u draadloos verbinding maken met een netwerk of (in de meeste gevallen) zelfs met het internet. Dit kan bijvoorbeeld met een computer of laptop, maar steeds vaker ook met een mobiele telefoon of PDA / Pocket PC. Ook spelcomputers als de Nintendo DS kunnen middels Wi-Fi netwerken "online gaan" om zo via het internet tegen andere spelers te gamen, dit ter illustratie van de mogelijkheden. Wi-Fi maakt het dus mogelijk om draadloos te internetten vanaf ieder ondersteunend apparaat.

Wat heeft u ervoor nodig?
Om van Wi-Fi netwerken gebruik te kunnen maken heeft u een computer, laptop, PDA, Pocket PC, mobiele telefoon of anderszins ondersteunende apparaten nodig die uitgerust zijn met Wi-Fi ondersteuning. Dit kan een Wi-Fi (draadloze netwerk)kaart zijn, maar ook een ingebouwde ondersteuning (bijvoorbeeld in een PDA, Pocket PC of mobiele telefoon).

Is uw laptop of computer nog niet uitgerust met een dergelijke Wi-Fi kaart, dan kan deze uiteraard aangeschaft worden bij een computer speciaalzaak. Helaas is het nog niet mogelijk om een mobiele telefoon, die geen Wi-Fi ondersteunt, van Wi-Fi ondersteuning te voorzien. Sommige PDA's en Pocket PC's kunnen wel uitgebreid worden met een Wi-Fi module.

Als u thuis een draadloos netwerk / Wi-Fi netwerk aan wilt leggen, dient u uiteraard ook een draadloze router (ook wel access point genoemd) te hebben. Dit apparaat zorgt ervoor dat uw internet verbinding draadloos bereikbaar is. Op de meeste draadloze routers is het mogelijk om met meerdere gebruikers tegelijk ingelogd te zijn. De draadloze router maakt het vaak dus ook mogelijk één internet verbinding draadloos te delen met meerdere gebruikers.

Wat kost het?
Indien u thuis alreeds een draadloos- of Wi-Fi netwerk heeft liggen, kost het gebruik ervan verder niets, u betaalt dus enkel de internet verbinding bij uw internet provider. In dit geval heeft u dus een draadloos privé netwerk. Echter, zoals wij deze pagina openden, zijn er ook openbare draadloze netwerken, deze worden meestal "Hotspots" genoemd. Vaak zijn deze te herkennen aan het Wi-Fi icoon. Plaatsen waar u Wi-Fi netwerken / hotspots aan kunt treffen zijn: congrescentra, restaurants, café's, hotels, stations, vliegvelden, grote openbare gebouwen en zelfs (op proef) in treinen en vliegtuigen. Voor openbare draadloze netwerken, Wi-Fi netwerken of Hotspots moet meestal betaald worden. Dit kan vooraf, bijvoorbeeld via een credit card, maar ook via kraskaartjes zoals we deze nog kennen van de beltegoed-opwaardeerkaarten.

Prijzen zijn heel divers en verschillen per aanbieder. Gemiddeld kost een uur internet via een openbaar Wi-Fi netwerk / hotspot 5 euro. Een kwartier internetten kost gemiddeld 1,50 euro.

De grootste Wi-Fi aanbieders in Nederland zijn KPN en T-Mobile, bedrijven die we toevallig ook kennen uit de mobiele sector. Wanneer u verbinding maakt met de hotspot, en u start uw internet browser op, krijgt u automatisch het inlogscherm van de Hotspot aanbieder. Op die pagina kunt u inloggen om op internet te gaan (indien u al een inlog heeft) of "internet tijd" inkopen met bijvoorbeeld de credit card, waarna u "online" kunt gaan. Voor sommige hotspots kunt u ook kraskaartjes kopen die een bepaalde "internet tijd" vertegenwoordigen. Dit is afhankelijk van de hotspot aanbieder.

Hoe werkt het (technisch)
Zoals eerder gezegd staat "wifi" voor "Wireless Fidelity", vrij vertaald: "Draadloze Betrouwbaarheid". Waarom "Draadloze Betrouwbaarheid"? Wi-Fi is een zogenaamde standaard voor coderen / encrypten, samengevat als "certificaat" die de veiligheid van het netwerk verzekert. Vandaar "Draadloze Betrouwbaarheid".

Er zijn verschillende vormen van Wi-Fi netwerken. Al deze netwerken vallen onder de internationale standaard, wat is beschreven in "IEEE 802.11". De meest voorkomende Wi-Fi vormen zijn IEEE 802.11b en IEEE 802.11g netwerken, ook wel Wi-Fi-b en Wi-Fi-g netwerken genoemd. Deze netwerken zenden uit op de 2,4 GHz band. IEEE 802.11b is een oudere vorm van een Wi-Fi netwerk en ondersteunt maar snelheden van 11 Mbps. De opvolger van IEE 802.11b is IEEE 802.11g. Deze zendt uit op dezelfde frequentie, maar maakt het mogelijk om tot 54 Mbps aan snelheid op het netwerk te verkrijgen. Gebruikers van de "nieuwste" versie (Wi-Fi-g) kunnen overigens ook van Wi-Fi-b netwerken gebruik maken, het is dus "achterwaarts compatible" met het Wi-Fi-b netwerk.

Uitgebreide technische achtergronden over Wi-Fi kunt u lezen binnen de Online Wikipedia Encyclopedie: Uitleg Wi-Fi Nederlandstalig of Uitleg Wi-Fi Engelstalig.Laatste Nieuws22 Reacties
isa vd Sanden plaatste dit 19 aug 2011

Ik heb een vraag: Ik heb vanochtend een Samsung Chat 335 gekocht en alles werkt prima. Op WiFi na. Ik kan wel verbinding maken met het draadloos netwerk, maar als ik dan met internet wil verbinden krijg ik de melding 'netwerkfout'. Heeft iemand hetzelfde probleem of een oplossing hiervoor?

Alvast bedankt!

joke de wit plaatste dit 09 mei 2012

ik heb wifi op mijn laptop en op mijn telefoon maar als ik de laptop uitzet is mijn wifi ook weg op de telefoon wie weet hoe dit kan

marion van merrienboer plaatste dit 26 apr 2011

Toch even een vraagje van een analfabeet op wifi ( en laptop gebied ha ha) ik ga voorlopig op een camping wonen met een wifi verbinding??? makkelijk zou je zeggen. Ik heb een laptop van ong.1 1/2 jaar oud vista zit erop waar kan ik zien of ik een wifi verbinding kan maken?? En ik weet dat ze wifi-kaarten verkopen voor een maand a 10 euro maar kan ik dan zo inloggen of heb ik alsnog een router/modem nodig? HELP. snap er niets van .

Toedels Kiewied plaatste dit 28 apr 2010

Ik heb de samsung star wifi en kan kostenloos met de wifi functie thuis internetten op deze mobiel. Heb ik meteen ook een vraag, als die wifi geen bereik meer heeft gaat het toestel over op g3 internetten en dat kost, hoe kan ik de g3 afzetten op dit toestel? Zonder dat de wifi functie en verbinding verloren gaat

hans balfoort plaatste dit 10 nov 2011

Ik heb een vraag: Ik heb een Samsung Chat 335 en alles werkt prima. Op WiFi na. Ik kan wel verbinding maken met het draadloos netwerk, maar als ik dan met internet wil verbinden krijg ik de melding 'netwerkfout'.Ik zag dat ook andere mensen dit probleem hebben ! Iemand een oplossing ? Moet je soms ook een netwerk maken in je samsung 335 ? (menu : instellingen-10. netwerk - verbindingen-en dan ( zoals mijn geval) een verbinding maken met ziggo ?

Marjolein Visser plaatste dit 21 nov 2011

ik heb een Samsung S3350 mobieltje die teleksn aangeeft dat DNS mislukt is , wanneer ik via Wifi wil internetten.Wie weet wat er aan het toestel mis is, want verbinden opzich doe ie wèl!

Layla jansen plaatste dit 20 nov 2011

ik heb een abonnement van t-mobile, maar zet dan de mobiele netwerk uit en gewoon WIFI aan gaat het dan alsnog van mij abbo af?

Alvast bedankt.

Ria Kruisheer plaatste dit 03 mrt 2012

Ik heb van iemand een Alcatel one touch 990 overgenomen en ik zit met een WiFi-probleem. De gsm krijgt geen MAC-address. We hebben al van alles geprobeerd maar zonder resultaat. Wie iemand de ultieme tip?

Ellen jaa plaatste dit 23 aug 2011

ik heb een blackberry curve kan ik daar mee gratis op internet? en wordt er dan geld afgeschreven?

Joost Visser plaatste dit 23 dec 2009

Kan ik dus met een telefoon die wi-fi ondersteunt gewoon bij ons thuis met die telefoon op het internet zonder dat ik mobiel internet in mijn abonnement heb?

R.B. Peeters plaatste dit 10 jan 2012

Ik heb laatst op mijn samsung galaxy txt mijn internet via KPN verwijdert, zodat ik alleen nog maar op WIFI kan. Wanneer ik nu verbind met WIFI zegt de google pagina: niet verbonden met internet. Wel kan ik via een 3G netwerk op internet, maar dit kost mij aanzienlijk veel geld. Hoe kan ik dit probleem oplossen? Want ik snap er zelf niet heel veel van. Groetjes!

Elizabeth Fu plaatste dit 06 mrt 2012

Ik heb mijn hotspot ooit aangedrukt om te kijken wat dat was, maar nu gaat hij opeens niet meer uit, en mijn wifi krijg ik ook niet meer aan, hoe krijg ik mijn hotspot uit?! ik heb de samsung galaxy ace !

Thomas Lont plaatste dit 13 jun 2011

Waardoor komt het dat ik in Andijk altijd zo'n slechte verbinding heb. vooral via mijn P.C. (is nog nieuw), en router Linksys en dan mijn telefoon, (Sony Ericsson Xperia X10). De WiFi verbinding schakelt heel snel op 3.G en E-mails verzenden op GMAIL duurt soms wel tien minuten. Alleen SMS-jes gaan betrekkelijk snel...?

Inez . plaatste dit 19 okt 2011

@ Isa vd Sanden, ik heb hetzelfde probleem, ik heb laatst een Samsung Galaxy Ace gekocht en ik kan ook niet op wifi. Hij haalt het IP-adres op en verifieërt, maar uiteindelijk is de verbinding verbroken. Ik weet ook niet wat het probleem is, ik hoop dat iemand op deze site het weet?

steffan [email protected] plaatste dit 27 feb 2011

bij je netwerken zie je dan je eigen netwerk (waarop je alleen wilt internetten) en nog een paar anderen van bijv: KPN als je die allemaal verwijderd en alleen je eigen netwerk laat staan dan gaat hij automatisch en alleen op jouw netwerk.

mvg steffan

melissa louws plaatste dit 25 mei 2012

ik heb vanaf gisteren een samsung galaxy S 2, maar ik kan niet sms-en of bellen of op internet want wij hebben thuis geen draadloos internet omdat wij een computer hebben. hoe moet ik nu dan aan wifi komen? en op mijn mobiel staat steeds van u heeft nog geen netwerk wat is dat??? melissa

jan schipper plaatste dit 20 jul 2013

Antwoord voor Melissa Louws. Je zal een router moeten instaleren op de P.C. of die in het stopcontact gaan anders zal je geen Wi-Fi krijgen

John Heesterbeek plaatste dit 25 nov 2011

ik heb hier ook een vraag over heb een samsung galaxy ace overal werkt mijn wifi ook bij free wifi behalve in ziekenhuizen en andere openbare gebouwen wifi geeft aan dat ik verboonden ben maar als ik wil gaan surfen geeft hij netwerkfout aan , heeft iemand misschien een oplossing voor zover ik kan nakijken staan de instellingen goed want in het buitenland (turkye) werkt het wel John

John van Beek plaatste dit 20 nov 2010

Ik heb een samsung Galaxy @ en ik wil alleen thuis met ons eigen netwerk op internet (WIFI) hoe kan ik het gewone internet uitzetten zodat ik zodra ik geen wifi bereik heb ik ook geen internet heb? en nog een vraag Google Navigatie werkt dat via internet of is dat net al tom tom op je telefoon gratis ?

Romke Mooiweer plaatste dit 27 okt 2010

Is iemand bekend met prepaid toestellen die voorzien zijn van WiFi? Ik ben al een tijdje op zoek, maar heb tot dit moment niet veel resultaat behaald...

Annet Assen plaatste dit 02 jun 2011

Via KPN prepaid wordt voor WIFI- gebruik in huis toch beperkt beltegoed afgeschreven. Wie weet hoe dit werkt? Ik gebruik dan de browser Opera-mini op mijn Nokia C3 Alvast dank voor uw reactie.

Jaleena Gaatjenietsaan plaatste dit 01 mrt 2012

@ Hans Balfoort

Ik heb precies hetzelfde probleem, heb je al een oplossing gevonden?

Geef ook je reactie


7 dagen geleden bespaarde iemand €327 per jaar

Vergelijk wat jij kan besparen op je telefoonrekening


Nu verkrijgbaar

18-07-2016
HP Elite X3
18-07-2016
Huawei Y5 II
07-07-2016
Sony Xperia E5


Nieuw

26-07-2016
Blackberry DTEK50
11-07-2016
Honor 8
28-06-2016
Wileyfox Spark
28-06-2016
Wileyfox Spark+
28-06-2016
Wileyfox Spark X
20-06-2016
Honor 5C