IMEI nummer

25-07-2005  |  GSM Helpdesk Nederland  |  Toestellen


Wat is een IMEI nummer en wat kun je ermee? Op het eerste gezicht niet veel, maar toch is uw IMEI nummer niet onbelangrijk. Op deze pagina ga ik u uitleggen wat een IMEI nummer is en waar u het voor kunt gebruiken.

De afkorting IMEI staat voor International Mobile Equipment Identity, vrij vertaald "Internationale Mobiele Toestellen Identiteit". U kunt het IMEI nummer zien als een serienummer, net als op auto's, brommers en wapens beschikt uw mobiele telefoon over een serienummer. Dit serienummer kunt u over het algemeen op drie plaatsen terug vinden:
  • Op de zijkant van de (orginele) doos van de telefoon op een wit stickertje met een barcode
  • Onder de accu op een wit stickertje, vaak met barcode
  • Door op de GSM *#06# in te toetsen
Een IMEI nummer is altijd een 15-cijferig nummer en is voor elke mobiele telefoon uniek. Daardoor is het IMEI nummer uitermate geschikt als "herkenningspunt" van uw toestel. Omdat een mobiele telefoon een gewild object is, is het dus verstandig om uw IMEI nummer te registreren; bijvoorbeeld bij de politie, bij uw provider of verzekering (vaak moet u voor de verzekering ook uw IMEI nummer opgeven) en niet te vergeten gewoon bij uzelf thuis.

Als uw telefoon onverhoopt wordt gestolen, kan de politie het IMEI nummer van uw telefoon gebruiken om een SMS bom te sturen, met de tekst "Deze telefoon is gestolen, ga naar de politie". Hierdoor is het voor een dief onmogelijk het toestel nog te verkopen omdat de koper dan uiteraard ziet dat het geen zuivere koffie is.

U zult wellicht bedenken dat wanneer iemand in uw toestel een andere SIM-kaart stopt, die persoon dan geen SMSjes meer kan ontvangen van de politie. Dat is dus niet waar. Naast het GSM nummer (dat aan de SIM-kaart gebonden is) zendt de telefoon ook altijd een IMEI nummer mee, waardoor een provider kan zien met welke telefoon gebeld wordt. Een provider is in staat om een SMS te sturen naar zowel een GSM nummer als naar een IMEI nummer. Aangezien het IMEI nummer niet verandert wanneer men een andere SIM kaart in het toestel stopt, is dit dus een goede beveiliging.

De keerzijde: Grote criminelen laten zich niet afschrikken door een IMEI nummer. U kunt er namelijk gerust vanuit gaan dat grote criminelen over software beschikken om het IMEI van een telefoon middels een IMEI calculator te veranderen in een ander IMEI nummer die niet op de zwarte lijst staat. Echter, de stelregel is: Hoe moeilijker u het een dief maakt, hoe beter.


Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie


4 dagen geleden bespaarde iemand €253 per jaar

Vergelijk wat jij kan besparen op je telefoonrekening


Nu verkrijgbaar

06-02-2016
Acer Liquid Z630S
03-02-2016
Huawei Mate 8
15-01-2016
Nokia 230
12-01-2016
ZTE Nubia Z9 Mini


Nieuw

04-02-2016
Honor 5X
04-02-2016
Honor 7 Premium
28-01-2016
LG K7
28-01-2016
LG K4
05-01-2016
Huawei Mate 8