Bellen in het buitenland (Roaming)

30-04-2016  |  GSM Helpdesk Nederland  |  Buitenland


Mobiel bellen in het buitenland is niet moeilijk, het is handig, maar het kan - vooral buiten Europa - aardig wat kosten opleveren. Mobiel bellen in het buitenland heeft eigenlijk net als een vakantie ook een kleine voorbereiding nodig. Op deze pagina helpen wij u een stuk op weg met deze voorbereiding om zo voordelig mogelijk te kunnen bellen in het buitenland.

Voorbereiding

U bent van plan om naar het buitenland te gaan en u wilt uw mobiele telefoon meenemen. Natuurlijk kunt u puur op de gok naar het buitenland gaan en een willekeurig netwerk gebruiken, maar het is verstandiger om - zeker wanneer u buiten Europa reist - even vijf minuten op internet te surfen en de tarieven voor buitenlandbellen te bekijken en uit te printen. Met deze kleine tijdsinvestering van slechts vijf minuten kunt u uzelf euro's aan belkosten besparen, zeker wanneer u buiten Europa reist!

Binnen Europa

In 2007 heeft de Europese Unie besloten dat de bel-, sms- en internettarieven voor het gebruik van een mobiele telefoon aan een maximum verbonden moesten gaan worden, de zogenaamde 'tariefsregulatie'. Sinds 2007 gaan de tarieven voor het gebruik van een mobiele telefoon of smartphone in een ander EU land ieder jaar omlaag. Tot aan 30 april 2016 was een zogenaamd 'tariefsplafond' van kracht. Sinds 30 april 2016 tot aan juni 2017 geldt een soort 'overgangsregeling' naar het volledig afschaffen van de roamingtarieven in juni 2017.

Nieuwe tarieven en regels vanaf 30 april 2016

Vanaf 30 april 2016 geldt het nationale tarief voor bellen, sms'en en internetten feitelijk als uitgangspunt bij de bepaling van de roamingtarieven. Providers mogen in de overgangsperiode tot aan 2017 nog een kleine toeslag rekenen voor het gebruik van een telefoon in een ander EU land. Deze toeslag is aan een maximum verbonden:
 

Bellen (uitgaande gesprekken): € 0,05 per minuut exclusief BTW
Gebeld worden (inkomende gesprekken): € 0,0114 per minuut exclusief BTW
Uitgaande SMS berichten: € 0,02 per bericht exclusief BTW
Inkomende SMS berichten: Gratis
Mobiel internet: € 0,05 per MB exclusief BTW


Providers mogen in de overgangsperiode tussen 30 april 2016 en juni 2017 zelf bepalen welke tarieven zij berekenen voor het gebruik van een telefoon in een ander EU land. Providers kunnen ervoor kiezen alleen de nationale tarieven te rekenen, maar kunnen er ook voor kiezen alleen de toeslag te berekenen. Ook mogen providers hun nationale tarieven plus de toeslag berekenen. De som van de nationale tarieven plus de toeslag mag overigens nooit meer zijn dan:
 

Bellen (uitgaande gesprekken): € 0,19 per minuut exclusief BTW
Gebeld worden (inkomende gesprekken): € 0,0114 per minuut exclusief BTW
Uitgaande SMS berichten: € 0,06 per bericht exclusief BTW
Inkomende SMS berichten: Gratis
Mobiel internet: € 0,20 per MB exclusief BTW


Er zijn situaties, bijvoorbeeld bij bepaalde prepaid aansluitingen, dat de binnenlandse tarieven hoger liggen dan bovenstaande bovengrens. In dat geval mogen providers hun binnenlandse tarieven ook aanrekenen voor gebruik van het toestel in andere EU-landen, maar mogen hier geen toeslag meer bovenop zetten. Providers mogen enkel een toeslag in rekening brengen als het totaal van de binnenlandse tarieven plus de toeslag niet boven de bovengenoemde grenzen komen.

Wanneer u in het buitenland verbinding maakt met een mobiel netwerk, is de provider verplicht u een SMS bericht te sturen met daarin de tariefsinformatie voor dat betreffende land.

Verbruiksplafond voor mobiel internet in het buitenland

Om te voorkomen dat reizigers in het buitenland ongemerkt hoge kosten kunnen maken met mobiel internet, geldt een tariefsplafond van 50 euro (exclusief BTW) voor mobiel internet in het buitenland. Wanneer meer dan 50 euro (exclusief BTW) aan dataverkeer in één maand is verbruikt moet de provider de mobiele internetverbinding afsluiten. Klanten kunnen deze blokkade zelf uitschakelen. Providers zijn verplicht klanten een waarschuwingsbericht via SMS te sturen op het moment dat 80% en 100% van het verbruiksplafond aan mobiel internet is verbruikt.

Afrondingsregels

Om te voorkomen dat providers middels afronding de tarieven kunstmatig verhogen, moeten inkomende gesprekken per seconde afgerekend worden zonder afronding. Voor uitgaande gesprekken mogen providers de eerste 30 seconden altijd volledig in rekening brengen en daarna dient afgerekend te worden per seconde zonder verdere afronding. Mobiel internetverkeer in het buitenland mag niet afgerond worden en moet berekend worden per KB.

Buiten Europa

Reist u buiten Europa, dan gelden geen maximale tarieven voor bellen, gebeld worden, sms'en en internetten in het buitenland. Alle telecomproviders publiceren op hun website de actuele tarieven voor het gebruik van een telefoon in het buitenland.

Handige tips:

Om makkelijk, veilig en zo betaalbaar mogelijk te kunnen bellen, sms'en of internetten in het buitenland met uw eigen telefoon of smartphone heeft GSM Helpdesk de volgende lijst tips samengesteld:

 1. Zorg dat nummers in uw telefoonboek internationale nummers zijn
  Vaak heeft u enkel de normale binnenlandse nummers in uw telefoon staan. In het geval voor Nederland bijvoorbeeld 0612345678 of voor België 0496123456. In dat geval moet u zorgen dat alle nummers internationale nummers worden. Dit is niet echt moeilijk. Haal de eerste 0 van het telefoonnummer weg en plak er +31 (voor Nederland) of +32 (voor België) voor in de plaats. U bent nu klaar om naar het buitenland te gaan met uw mobiele telefoon!
   
 2. Tips voor in het buitenland om de kosten te reduceren
  Wanneer u de grens over gaat, zal uw telefoon kiezen voor het sterkste netwerk op dat moment. Wanneer u de netwerkkeuze instellingen op "automatisch" heeft staan, zal uw telefoon het sterkste netwerk kiezen en wanneer een ander netwerk sterker is op een bepaald moment, zal uw telefoon overschakelen naar dit andere netwerk. Het is echter geen verplichting om de netwerken die uw telefoon kiest te gebruiken. U kunt vanuit het menu in uw telefoon ook handmatig een netwerk selecteren. Informatie hierover kunt u in de handleiding van uw telefoon vinden. Wanneer u handmatig netwerken gaat kiezen, kunt u aan de hand van de tarieven die u in de voorbereiding heeft opgezocht een netwerk kiezen dat het goedkoopst is in de dienst die u wilt gaan gebruiken (bellen, SMSsen, etc). Dit is vooral buiten de EU relevant.
   
 3. SMSsen in het buitenland
  Wanneer u in het buitenland wilt SMSsen, moet u er rekening mee houden dat u het buitenlandse SMS tarief betaalt. Verder moet het SMS centrale nummer goed ingesteld zijn. Meer informatie over het SMS centrale nummer kunt u vinden op de SMS Centrales pagina.
   
 4. Telefoongesprek ontvangen is goedkoper dan zelf bellen
  In de meeste gevallen is het ontvangen van een telefoongesprek in het buitenland goedkoper dan het zelf bellen vanuit het buitenland. U kunt dus eventueel met het thuisfront afspreken om op bepaalde tijdstippen te bellen, of u kunt afspreken dat u de telefoon over laat gaan wanneer u het thuisfront wilt spreken. Dit scheelt vaak al 30 tot 120 procent in de kosten. Het thuisfront betaalt overigens de normale kosten voor het bellen naar een mobiele telefoon (zogezegd tot aan de grens) en u betaalt de kosten vanaf de grens tot aan uw telefoon.
   
 5. Cell Broadcast Service in het buitenland
  Sommige buitenlandse netwerken bieden Cell Broadcast Service (Infodienst) aan. Ontvangst van deze berichten of informatie is altijd gratis. Sommige netwerken bieden zelfs hele leuke diensten gratis aan via Cell Broadcast Service. Meer informatie over Cell Broadcast Service vind u op de Cell Broadcast Service pagina.Laatste Nieuws9 Reacties
Petera van Schaijk plaatste dit 09 sep 2005

Deze zomer voor het eerst gelet op mijn kosten in het buitenland en gekeken wat ik heb bespaard op wanneer ik me niet had voorbereid. Ik heb dankzij deze site 30 euro in mijn zak kunnen houden!

Johan Rhee plaatste dit 07 jul 2007

KPN biedt een belbundel te koop aan voor maximaal 20 minuten tegen EUR 9.50 T-Mobile komt eerst medio augustus met een prijsverlaging.TOMMY Telecom biedt als eerste Nederlandse mobiele aanbieder nu al verlaagde tarieven voor bellen vanuit het buitenland aan

alexander zeillemaker plaatste dit 09 mrt 2006

Op bellen.com=>mobiel bellen in het buitenland staan ook nog een paar handige oplossingen. Als je regelmatige op reis bent kan United Mobile of Transatel ook interessant zijn.

saskia van brussel plaatste dit 12 sep 2010

groot deel van de info is verouderd. united mobile is al meer dan een jaar geleden ten zielen gegaan. ikzelf ben erg tevreden met buitenland-mobiel. Deze rekent mij maar 10 cent per minuut in hong kong. In het verleden koste mij dit meer dan 1,50 per minuut. Verder gaat alles daar gewoon zoals het hoort per seconden en zijn er geen afrondingen per minuut. dit had ik bij mijn vorige provider wel. succes met de info.

met vriendelijke groet

Saskia

jack dish plaatste dit 22 mrt 2012

Hallo,

Als ik mijn Galaxy Note mee naar het buitenland neem dan komt er langs de signaalsterkte roaming te staan. Brengt dit buiten de belkosten die ik ga maken nog extra kosten met zich mee? Ik bedoel daarmee het zoeken van de sterke netwerken ?

mischien een beetje domme vraag maar ik wil niet voor verassingen komen te staan.

MVG en bedankt voor de eventule reacties

ZoekDekking.nl plaatste dit 08 okt 2005

Ik heb inmiddels vernomen dat het voor Kpn prepaid klanten niet meer nodig is dat de telefoonnummers internationale telefoonnummers zijn. Ook is de eerdere prefix van 100 niet meer nodig in de meeste landen.

Thomas Alberts plaatste dit 08 mei 2007

Ja ik heb ook hele goeie ervaring met de simkaart van United-Mobile. Ik heb deze simkaart 5 dagen voor mijn vertrek naar Spanje besteld. Heb met 1 simkaart in 130 landen bereik en kan in 84 (waaronder Spanje) landen gratis mijn telefoon opnemen. Nogmaals, erg handige en goedkope oplossing voor in het buitenland. Gr. Thomas

Raoul Teeuwen plaatste dit 08 jun 2011

Waarom moet je je voicemail uit zetten? Ik dacht juist dat het laten inspreken van je voicemail geen extra kosten met zich meebrengt? Het uitluisteren natuurlijk wel. Maar ik zet JUIST mijn voicemail vaak aan, en meld daarop dat ik niet bereikbaar ben, alleen per SMS of email.

tonypasc plaatste dit 28 apr 2016

Per 1 mei 2016 worden de tarieven toch verlaagd naar 0.06 ctper MB als je vanuit het buitenland gebruik maakt van het internet? Waarom weten ze dat bij Hollandsnieuwe niet, want daar blijven ze volhouden dat dit 0,23 ct gaat kosten!

Geef ook je reactie