Netwerk Dekking (kaarten)

25-07-2005  |  GSM Helpdesk Nederland  |  Achtergrond informatie


Hoe is het gesteld met de dekking van Nederlandse en Belgische mobiele netwerken? Welk netwerkbereik of dekkingskwaliteit kunt u verwachten op uw woonadres, werkadres of plek waar u vaak verblijft? Van welke type netwerken maken Nederlandse en Belgische providers gebruik? Deze onderwerpen worden op deze pagina behandeld.

Iedere provider heeft met zijn masten en antennes een bepaald bereik. Het bereik is niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid masten in een bepaalde regio, maar ook van het netwerk type. GSM 900 en E-GSM netwerken hebben vaak een groter bereik dan GSM 1800, UMTS of LTE netwerken.

KPN, T-Mobile en Vodafone hebben ieder een eigen GSM, UMTS en LTE netwerk in Nederland. De dekking kan tussen providers onderling erg verschillen. Bij de keuze voor een bepaalde provider is het dus erg belangrijk om te weten of die provider op de plekken waar u woont, werkt of verblijft voldoende dekking biedt. Over het algemeen verschillen de Nederlandse en Belgische providers niet meer zo veel van elkaar. Allemaal bereiken ze 95 tot 99,5% van de bevolking.

Iedere provider gebruikt een eigen netwerk en eigen netwerkfrequenties. In onderstaande lijst staan de frequenties die Nederlandse en Belgische provider gebruiken. Ook de zogenaamde "Provider nummers" staan hierbij aangegeven. Een provider zend altijd haar provider nummer- of code uit. Deze wordt door een mobiele telefoon vertaald in een netwerknaam. Het provider nummer of de provider code bestaat uit 5 cijfers, waarbij de eerste drie cijfers het land aangeven (204 staat voor Nederland en 206 staat voor België) en het vierde en vijfde cijfer het netwerk. Bij oude telefoons kan het voorkomen dat nieuwe netwerken en netwerknamen nog niet in het toestel geprogrammeerd staan. In dat geval geeft het toestel geen netwerknaam maar de provider code weer.

Via onderstaande links wordt u doorgestuurd naar de website van de diverse Nederlandse- en Belgische providers waarop u de dekking van ieder netwerk kunt bekijken. Er zijn ook zogenaamde 'Mobiele Virtuele Netwerk Operators' (MVNO's), aanbieders zonder eigen netwerk die gebruik maken van een van drie bestaande Nederlandse- of Belgische mobiele netwerken. De netwerkdekking voor deze Mobiele Virtuele Netwerk Operators is gelijk aan de dekking van het netwerk waar deze aanbieder gebruik van maakt. Het is dus een fabeltje dat Mobiele Virtuele Netwerk Operators minder dekking of een lagere kwaliteit bieden dan 'echte' providers.
Nederlandse providers
Dekking KPN
Dekking KPN

KPN Netwerk in gebruik: GSM 900, GSM 1800, UMTS 2100 en LTE 2600
Provider nummer: 204 08
Dekkingskaart / postcodecheck: Klik hier.


Dekking T-Mobile
Dekking T-Mobile

T-Mobile Netwerk in gebruik: GSM 900, GSM 1800, UMTS 2100, LTE 2600
Provider nummer: 204 16 / 204 20
Dekkingskaart / postcodecheck: Klik hier.


Dekking Vodafone
Dekking Vodafone

Vodafone Netwerk in gebruik: GSM 900, GSM 1800, UMTS 2100, LTE 2600
Provider nummer: 204 04
Dekkingskaart / postcodecheck: Klik hier.


Dekking Tele2
Dekking Tele2

Tele2 Netwerk in gebruik: LTE 2600
Provider nummer: 204 02
Dekkingskaart / postcodecheck: Klik hier.


Ziggo Netwerk in gebruik: LTE 2600
Provider nummer: 204 15
Dekkingskaart / postcodecheck: Klik hier.

Belgische providers
Dekking Base
Dekking Base

Base Netwerk in gebruik: GSM 900, GSM 1800, UMTS 2100, LTE 2600
Provider nummer: 206 20
Dekkingskaart / postcodecheck: Klik hier.


Dekking Proximus
Dekking Proximus

Proximus Netwerk in gebruik: GSM 900, GSM 1800, UMTS 2100, LTE 2600
Provider nummer: 206 01
Dekkingskaart / postcodecheck: Klik hier.


Dekking Mobistar
Dekking Mobistar

Mobistar Netwerk in gebruik: GSM 900, GSM 1800, UMTS 2100, LTE 2600
Provider nummer: 206 10
Dekkingskaart / postcodecheck: Klik hier.Laatste Nieuws45 Reacties
d. vos plaatste dit 25 okt 2013

Heel leuk al die dekkingskaartjes en de beloften van nog sneller mobiel internet. Inmiddels is er op vele plaatsen (vooral de randstad natuurlijk) al 4G. En 2G is in heel Nederland uitstekend, toch? Nou niet dus. Hier in Zeeuws-Vlaanderen blijft het een achtergebleven gebied voor de heren telecomaanbieders. Zelfs 2G is hier praktisch onmogelijk. Als ik mobiel wil bellen moet ik achter in de tuin gaan staan om een beetje ontvangst te hebben. Wanneer wordt dat nu 's eindelijk verholpen??!!!

Frits Kreeuseler plaatste dit 06 sep 2007

Ik heb een vodafone als provider en mijn vriendin heeft een kpn als provider. beide hebben we een zeer slecht bereik in huis. We wonen in Nieuwenhoorn zuid holland toch niet het einde van de wereld maar op gsm gebied lijkt het er wel op.

eef Michielsen plaatste dit 01 okt 2008

Ook ik woon in het grensgebied, maar ik heb mijn telefoon ingesteld dat deze niet automatisch op een nader netwerk springt. Ga als volgt te werk bij Nokia; ga naar het menu instellingen en kies bij operatorselectie voor handmatig. u zal je telefoon niet meer automatisch op een ander (buitenlands) netwerk springen, zonder dat je het weet.

Andras Benneker plaatste dit 06 nov 2008

mobiel bereik binnenshuis Venenlaankwartier Hoorn zeer slecht,alle netwerken geprobeerd,dus let op bij abonnement afsluiten.

Bas V. plaatste dit 07 mei 2010

Sinds de sneeuw een baalverbinding met t-mobile. Vooral internet is slecht. Zit totaal geen snelheid meer in. Heb een iPhone 3G maar internet is helemaal niets meer. Niet alleen in de wijk maar in de binnenstad ook. Bereik is redelijk maar als je een smartphone hebt is internet natuurlijk enorm belangrijk. Helaas tot nu toe. Hengelo ov

Vera van den Broeck plaatste dit 01 aug 2009

Ik woon in Heerle bij Roosendaal en heb zeer slecht bereik met mijn mobiele telefoon. Ik kan de laatste tijd noch bellen, noch gebeld worden. Ik heb prepaid AH mobiel dat bij KPN netwerk hoort, al zie ik af en toe ook en ander netwerk. zijn er nog mensen die ervaren dat bereik in deze regio slecht is. En welke provider heeft een beter bereik?

S Verhagen plaatste dit 14 jun 2013

Woonachtig in Arnhem Zuid en sinds 2 maanden abonnement bij Hollands Nieuwe.

Sinds dag 1 geen enkel bereik in en om het huis. Verder kan ik niet mailen en internetten (alleen via wifi, maar daar heb ik mijn provider niet voor nodig)

Na 2 maanden nog steeds geen oplossing, noch schadeloosstelling, noch enige andere service.

Ik zou deze provider dus bij niemand aanbevelen.

joop van der Blij plaatste dit 03 okt 2009

Sinds vorige jaar augustus woon ik in Amersfoort Nieuwland. Ontvangst t-mobile in huis : Bagger. Ik heb een zakelijk abonnement en voor mijn werk bel ik veel thuis. vaak geen ontvangst of tijdens gesprek valt weg. Stuitend slecht. Ook als het aan het toestel ligt (I-phone) houd ik t-mobile verantwoordelijk. ze kunnen ook waarschuwen dat bepaalde toestellen een mindere ontvangst hebben. Overigens heeft het toestel op andere plekken geen enkele moeite.

Klaas v Brakel plaatste dit 14 mrt 2009

k heb een telefoon met Vodafone. Ik heb thuis binnen en buiten helemaal geen bereik, ik kan net zo goed mijn mobiel opzeggen.

Marcel van Gorkum plaatste dit 25 sep 2010

Ben zeer tevreden over Telfort uitstekende dekking als ik goed ben geinformeerd is het netwerk van KPN.Voorheen T.Mobile was bereik heel slecht!!

Ad Briaire plaatste dit 03 okt 2009

Het bereik met T-Mobile gaat snel bergafwaarts. Op mijn postcode 3069NM had ik voor 1 september in de avonduren geen ontvangst. Inmiddels heb ik binnenshuis vrijwel nooit meer ontvangst. Ik moet de tuin in om te bellen en ook dan is het bereik slechts 1 of 2 streepjes. Voorheen met Orange en KPN was de ontvangst uitstekend. Ik ga gauw weer op zoek naar nieuwe provider. Wat een drama...

Mariëlle Veldhuizen plaatste dit 02 dec 2008

Ik heb een Hi-abonnement en heb in huis helemaal geen bereik. Ik heb inderdaad wel vaker gehoord dat het ook aan je toestel kan liggen. Ik denk dat dat het is, want over het algemeen hoor je over HI toch wel positieve berichten? Ik ben ook wel benieuwd naar een tip voor een goede provider.

Pieter limburg plaatste dit 30 jun 2009

Ik had eerst KPN, hiermee had ik heel goed bereik. Overal waar ik was had ik bereik was het nou binnen of buiten overal goed! Maar sinds een paar maand heb T-mobile, heb nog nooit zo'n waardeloze provider gehad! In zuidwestfriesland heb ik slecht bereik! voraal als ik binnen zit heb ik geen bereik. En door de week als ik in utrecht ben heb ik zelfs slecht bereik.. WAt een waardeloze provider..

Lisa x plaatste dit 09 okt 2007

Sinds juli heb ik een Tmobile abonnement en heb een superslecht bereik. Ik kan amper bellen, en als ik zelf gebeld word dan valt de verbinding vaak weg, of de beller kan mij niet verstaan omdat er stukken tekst gewoon niet te horen zijn. Hiervoor had ik Vodafone, en had nooit problemen. Ik zit nog 2 jaar aan Tmobile vast helaas, en heb spijt dat ik voor deze provider heb gekozen, want wat heb je aan een abonnementje als je nauwelijks kunt bellen of gebeld kan worden?

Alphons Gasman plaatste dit 06 dec 2009

T-mobile geeft op hun dekkingskaarten aan dat er een goede dekking is in de regio Slagharen. Wel ik woon hemelsbreed ongeveer 15 kilometer van de duitse grens wanneer ik achter het huis in de tuin loop krijg ik sms "welkom in duitsland" in huis is er geen ontvangst of je moet bij het raam gaan staan. En een sms versturen moet buiten voor het huis gebeuren. TOP provider dus!!!

Daan Hiervandaan plaatste dit 20 feb 2014

irriteer me mateloos aan mensen die perfecte telfort/tele2 dekking in het buitenland.

In het buitenland ben je afhankelijk van buitenlandse operators en niet van Telfort etc..

Dus zeggen dat Tele2/Telfort in de USA goed bereik heeft is onzinnig.

overigens zit je bij Telfort weliswaar op netwerk van KPN, echter hebben KPN klanten altijd voorrang op Telfort. Vandaar de vele drop outs!

T-Mobile is zeker niet veel beter geworden, zeker binnenshuis niet.

Marjank plaatste dit 15 jul 2007

Ik heb met T-Mobile (West Zeeuws Vlaanderen), binnen en buitenshuis slecht ontvangst. Echter buiten een straal van 500 meter vanaf mijn huis, is het ontvangst optimaal.

Simone lieferink plaatste dit 20 mrt 2007

Ik heb zelf Hi van kpn, en heb in (je zou bijna zeggen uiterste hoekje van nederland) megchelen (gld) goed ontvangst, wat ik niet had met orange en t-mobile, terwijl hij op de kaart wel aangeeft dat ik volop ontvangst zou moeten hebben!

Simone 7078 BE

Ingeborg Geuijen plaatste dit 28 sep 2009

Ik woon slechts 3km van de Belgische grens af. Ik had eerst vodafone prepaid, maar daarmee had ik amper bereik. Nu heb ik een kpn-abonnement en sindsdien heb ik altijd bereik. Een vriendin van me heeft t-mobile en zij heeft hier weer meestal geen bereik.

a willemsen plaatste dit 16 feb 2009

vraag, ik woon net over de grens in Duitsland en moet voor mijn Nederlandse werk bereikbaar zijn. Ik heb KPN maar maak mee dat ik soms niet bereikbaar ben. Krijg dan de melding dat ik een telefoontje heb gemist terwijl de telefoon niet over gaat, Iemand een goed idee?

pascal seegers plaatste dit 08 okt 2010

in 2010 en nog steeds geen netwerkdekking van KPN in delen van Landgraaf. Bij het afsluiten/aanvragen van een abbonement mag men dit toch wel even checken dacht ik. Nu sta je als ondernemer mooi te kijken....

riemer haagsma plaatste dit 30 jan 2010

Sinds mijn verhuizing naar Menaldum heb ik een slecht bereik met T-Mobile. Heb hierover geklaagd maar er kwam geen oplossing. Enkele weken geleden bood T-Mobile aan om mijn contract met hun vroegtijdig te beëindigen. Daarbij ben ik dan wel mijn beltegoed kwijt en daarmee ga ik niet akkoord.

Thamar Pierot plaatste dit 06 nov 2013

ik heb net een nieuwe iphone bij t-mobile met abbonement genomen.nu 4 maanden oud. postcode gebied-Numansdorp 3281KS…… 1 grote ramp vooral bij t-mobile.. netwerkradar app gebruikt van t-mobile , wel 3 x perdag een check gedaan en de resultaten zijn gegrond door tmobile zelf.geen dekking-spraak, een normaal telefoongesprek is niet mogelijk, valt gewoon weg. ik kan van mijn abbonement van 2 jaar af..geweldig.snel naar telfort-kpn..met een iphone5s die vandaag uitgekot.bedankt voor deservice tmobil

T Smulders plaatste dit 27 jan 2008

Wil even reageren op bereik van het netwerk het licht niet altijd aan het netwerk maar het kan ook aan het type mobiel liggen heb het zelf mee gemaakt ik heb twee mobiel telefoon van de zelfde provider type nokia6600 en de n73 bij de een had ik geen beriek en bij de andere wel toch raaar terwijl je toch de zelfde netwerk heb.

ruud coene plaatste dit 10 mei 2011

heb nieuw abonn bij telfort, eerste dag zichtbaar nl KPN operator / server / aanbieder op mijn Iphone, perfect signaal, dag later geen zichtbaar kpn, maar zichtbaar telfort operator/server aanbieder op m,n Iphone, zeer slecht signaal, en binnenshuis valt het weg, week verder, geen kpn signaal meer gezien op m,n Iphone. kijk uit met aanbieding telfort. 200 belminuten voor euri: 4,95 ja op eigen belabberd netwerk. zit er verd..... 2 jaar aan vast, hoop op positieve reactie na verstuurde klacht. R.

P.G. v.viegen plaatste dit 09 dec 2013

meer dan een half jaar bijna geen bereik in en om het huis met T-Mobile, bij bellen en een sms sturen moet ik de straat uitlopen en dan lukt dit meestal wel, heb jonge kinderen die ik dan niet kan bereiken. Met slecht weer is dit geen aanbeveling, hopen dat T-Mobile hier wat aan gaat doen

ErikNN plaatste dit 17 jan 2007

Met T-mobile is het iedere keer weer rennen naar het raam als ik gebeld wordt. Zeer slecht bereik binnenshuis. Krijg ook regelmatig een bericht dat ik een oproep gemist heb terwijl ik in de buurt ben vd telefoon. (Met Telfort was het ook precies het zelfde). Met Vodavone was het prima.

Henk van Rooijen plaatste dit 23 sep 2013

Dekking zoals aangegeven op kaaart van Vodafoon blijkt niet te kloppen. Mijn postcode 3863..(Nijkerk) geeft op kaart 3G 14,4 Mbps: binnen is krap 2G 80-120 Kbps haalbaar. Veel beloven en weinig bieden! Hollandsnieuwe, gebruiker van dit netwerk geeft dit na onderzoek ook toe en geeft alleen het aanbod van stopzetten van het contract als mogelijkheid. Verbetering van de situatie zit er kennelijk niet in. Kaart van KPN geeft ook 3G 14,4 Mbps aan. Maar klopt dat in de praktijk dan wel? Ervaring?

gerardamsterdam plaatste dit 21 jun 2009

g,morgen heb 2 abonement.1087AW ik woon ijburg amsterdam.vodafone buiten optimaal.in huis is oke.T-mobile buiten oke en in huis slecht en soms geen verbinding.v beiden internet ontvangst in huis is wel oke

jarne brus plaatste dit 14 mrt 2008

ik heb nu orange ik woon in noord-brabant ik heb hier zeer slecht bereik als ik thuis gebeld word moet ik buiten gaan staan door het bereik... Nu ben ik opzoek naar een andere telefoon met een andere provider wie kan me helpen met deze keuze?

alvast bedankt

Marianne Jensen Lokas plaatste dit 22 sep 2008

Ik heb al een aantal jaren t-mobile en ben er heel tevreden over. De prijs en de dekking zijn prima! Ik heb een tijd in maastricht gewoond en nu in den bosch, en heb overal prima dekking. Bij mijn familie in het westen (tussen leiden en amsterdam) is de dekking ook prima. Een aanrader dus!

C Mirxnis plaatste dit 18 okt 2010

Nu lijkt het er zelfs op dat ik wél bereik heb, maar doodleuk gewoon níet kan bellen anders dan een noodnummer. Het begint te zot voor woorden te worden. Tijd om T-mobile eens flink wakker te schudden en te zorgen dat er een betere dekking komt, want het is niet normaal dat ik een jaar geleden zeer goed bereik had en nu amper bereik heb.

C Mirxnis plaatste dit 18 okt 2010

De reacties voor mijn bericht over T-mobile zijn mij bekend. Ik heb binnenshuis en binnen een flink aantal meters(niet mijn straat dus)alleen 112 binnen bereik en juist die bel je niet. Een SMS versturen is niet mogelijk en internetbankieren is echt een crime hier. TAN-codes komen dan namelijk niet aan. Ik weet wel dat de dekking van T-mobile(en andere providers) niet goed is in mijn wijk, maar dan nog is het vreemd soms wel en soms absoluut geen bereik te hebben.

J de Jong plaatste dit 16 feb 2010

Zeer slecht ontvangst in het noorden van Friesland met T-Mobile(Tele2) voorheen KPN-netwerk hetgeen veel beter was.

Jelle Geertsma plaatste dit 16 jul 2011

Hallo ik heb KPN en vindt de dekking niet overal even goed,laatst stond ik zelfs in de KPN Winkel hier in Leeuwarden en was het signaal zelfs helemaal weg,ook de verkoper z n gsm had geen dekking moet je nagaan,buiten is het meestal wel goed in winkels veel slechter zelfs zo dat het wel wegvalt helemaal wel jammer vondt het KPN netwerk jaren terug toch beter dekkend voor m n gevoel nu met de smartphone toestanden vindt ik het achteruitgaan ! Groetjes Jelle !

Dick Blokker plaatste dit 22 jan 2013

Ik heb sinds 21 jan. 2013 een abonnement bij Vodafone. Waardeloos, heeft in Havelte geen 3 G dekking maar G.Hiervoor 20 jaar bij KPN en nooit problemen. Altijd en overal 3G. Dus na 12 mnd. weer snel terug!!! Had ik het maar vooraf bekeken. Zegt het voort!!!

Kim Scheidmann plaatste dit 10 mrt 2010

Ik heb al sinds 4 jaar Tele2. Ik heb altijd en overal bereik. Ik ben zeer tevreden over deze provider. Zelfs in het buitenland, Italië, Spanje, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

martien van Dijk plaatste dit 13 jan 2007

Met T-mobile heb ik binnenshuis geen verbinding en rondom het huis binnen straal van 25 meter slecht. Verder maar in de nabijheid van mijn huis heb ik het niet getest en weet ik dus niet hoe de verbinding is.

Dwid plaatste dit 12 jul 2011

Ik lees alleen maar narigheid over orange en tmobile, maar kpn is ook niet al te best op sommige plaatsen. Zoals bij mij thuis, telefoon op tafel geeft bereik, maar telefoon in de broekzak is geen bereik. Vodafone is hier in bornerbroek overigens prima.

Leo Berkhout plaatste dit 24 aug 2011

Zakelijk hebben we Vodafone netwerk. In Eindhoven was dat goed, maar eenmaal verhuisd naar Veendam is het beroerd. Overdag kan zomaar je veldsterkte opeens weg zijn. Bellen naar een 0900 Vodafone service nummer geeft dat ze het enorm druk hebben: "Blijft u a.u.b. aan de lijn.", waarna de verbinding direct verbroken wordt. Paar keer geprobeerd, ook vanaf andere mobiel en vaste nummers, maar steeds verbreekt na een paar seconde de verbinding. Je betaalt overigens wel steeds een hele minuut! Le

ewold van bergen plaatste dit 06 sep 2008

In ZeeuwsVlaanderen is de dekking van T-Mobile zeer beperkt en instab iel. Reeds vanaf 15 km noordelijk van de Belgische grens is geen tot slechte dekking meer. Soms wordt ik zelfs 'snachts gewekt door het signaal op mijn mobiele telefoon dat ik mij in Belgie zou bevinden, terwijl ik aan de Schelde woon. Het gevolg is onnodige kosten wegens vermeend bellen vnauit het buitenland.

Moerasbewoner vd Linden plaatste dit 04 mrt 2014

De dekkingskaarten zijn erg interessant. Maar hier in de wijde omgeving hebben we maar 2 GSM masten en heel veel "gebruikers" waardoor de masten "overbelast" zijn. Daardoor krijg je dus geen verbinding met het netwerk als je wilt bellen en ben je niet bereikbaar als je gebeld wordt! het gaat om postcodes 2491, 2492 en 2493. Bellers krijgen zelfs regelmatig de melding "dit nummer is niet in gebruik"! Probleem is bekend bij de providers, en is bij alle providers! Mobiel internet is ook huilen!

Fam van der Heijden plaatste dit 19 jun 2008

We wonen in het grensgebied Nederland/België Zowel met Orange als met KPN hebben we slechte ontvangst binnen en buiten. Als we de GSM aanzetten krijgen we automatisch een welkoms berichtje van Mobistar "Welkom in België" terwijl we toch een kilometer of 3 van de grens af wonen. Dus bellen we altijd vanuit "buitenland" Niet grappig hoor ! Als iemand een goede oplossing weet, stap ik direct over. Mail ons gerust !!

Wouter v Tuijl plaatste dit 03 apr 2008

De dekking van Orange is slecht in Loon op Zand. Mijn dochter én twee bouwvakkers die hier aan het werk zijn geweest hebben binnen geen dekking. Alleen op zolder met open raam werkt het!!

Peter Hoofddorp plaatste dit 23 mei 2013

Ik heb al een aantal jaren Telfort (=KPN-netwerk) en heb nog nooit problemen met bereik gehad. Ook niet in het buitenland (Europe, N-Amerika) waar ik 3-4x per jaar kom.

Geef ook je reactie