#blauwevinkjes ophef - WhatsApp werkt aan instellingsmogelijkheid

#blauwevinkjes ophef - WhatsApp werkt aan instellingsmogelijkheid

06-11-2014  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond informatie , Diensten , Messaging


Er is behoorlijk wisselend gereageerd op de introductie van 'leesbevestigingen' in WhatsApp. Wat voor verzenders van berichtjes een hele nuttige functie had moeten zijn, wordt al de hele dag fel bekritiseerd. #blauwevinkjes is zelfs al de hele dag trending topic op Twitter.

WhatsApp heeft voor nagenoeg alle smartphone besturingssystemen een nieuwe versie van haar gelijknamige messaging-app uitgebracht die de verzender nu ook toont wanneer een berichtje door de ontvanger is geopend en daarmee logischerwijs is gelezen. Deze 'leesbevestiging', gemarkeerd door twee blauwe vinkjes, wordt door verzenders van berichtjes als een hele nuttige functie gezien. Ontvangers van berichtjes zijn echter niet altijd even blij dat hun telefoon automatisch een leesbevestiging stuurt op het moment dat zij een berichtje openen.

Op de introductie van de nieuwe functie in WhatsApp wordt al de hele dag fel gediscussieerd op sociale media. Op Twitter is #blauwevinkjes zelfs al de gehele dag trending topic.

De meest gestelde vraag is hoe voorkomen kan worden dat de verzender van een berichtje een leesbevestiging krijgt. Soms zit een ontvanger van een berichtje er namelijk helemaal niet op te wachten dat de verzender weet dat zijn of haar berichtje is gelezen. Op dit moment ontbreekt een instellingsmogelijkheid waarmee het automatisch sturen van een leesbevestiging uitgeschakeld zou kunnen worden.

 

 

Een Duitse betatester van WhatsApp, die in het verleden al vaker correcte informatie publiceerde over toekomstige versies van WhatsApp, heeft zich op Twitter in de discussie gemengd en meldt dat WhatsApp werkt aan een instellingsmogelijkheid waarmee gebruikers zelf kunnen bepalen of hun toestel een leesbevestiging stuurt.

Mensen die nu al willen voorkomen dat hun smartphone automatisch een leesbevestiging sturen naar bepaalde ontvangers hebben overigens ook nog een aantal opties:

 1. In de notificatiebalk wordt een WhatsApp berichtje vaak al voor een belangrijk deel getoond en kan gelezen worden zonder dat een leesbevestiging gestuurd wordt. Pas zodra via de notificatie WhatsApp wordt geopend wordt een leesbevestiging verzonden naar de zender van het berichtje.
   
 2. Door de dataverbinding (zowel mobiel als Wi-Fi) na ontvangst van een berichtje uit te schakelen, kan het toestel geen leesbevestiging versturen. Hierbij is het middel overigens wel erger dan de kwaal, want zolang de dataverbinding uit staat, kan uiteraard geen gebruik gemaakt worden van internet. Daarbij zal de leesbevestiging alsnog verzonden worden zodra de dataverbinding weer aangezet wordt.
   
 3. Voor diverse wearables zoals smartwatches zijn aangepaste versies van WhatsApp beschikbaar die - zolang het nog duurt - momenteel nog geen leesbevestigingen sturen.
   
 4. Een vierde optie is om - voor wie het nog niet heeft gedaan - WhatsApp voorlopig niet bij te werken. Alleen de nieuwste versie van WhatsApp verstuurt leesbevestigingen. Ook dit zal overigens maar voor korte tijd werken, aangezien WhatsApp na verloop van tijd de gebruiker 'verplicht' te updaten naar een nieuwere versie.
   
 5. De meest rigoureuze optie om te voorkomen dat leesbevestigingen worden verstuurd is om WhatsApp geheel te verwijderen van de smartphone en een alternatieve app te gebruiken zoals bijvoorbeeld Telegram. Tot nu toe heeft Telegram nog geen 'leesbevestigingen' geïntroduceerd. Uiteraard kan vanaf dat moment gegarandeerd geen enkel WhatsApp berichtje meer ontvangen worden.Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie