Samsung ziet marktaandeel crashen

Samsung ziet marktaandeel crashen

07-11-2014  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond informatie


Samsung verliest haar grip op de smartphone markt. In het derde kwartaal van dit jaar is het marktaandeel van Samsung met bijna 9 procentpunten zien dalen.

Hoewel Samsung met een wereldwijd marktaandeel van bijna 24 procent nog steeds wereldwijd marktleider is in de smartphonemarkt, heeft Samsung afgelopen kwartaal een gevoelige nederlaag geleden. Het zowel het procentuele marktaandeel als de reële smartphone verkopen daalde stevig. Vorig jaar had Samsung in het derde kwartaal nog een solide marktaandeel van 32,5 procent, afgelopen derde kwartaal kwam Samsung niet verder dan 23,8 procent. De toestelverkopen van Samsung daalde met 8,2 procent van 85 miljoen naar 78,1 miljoen toestellen. Dat becijfert marktonderzoeker IDC.

De nummer twee grootste smartphonefabrikant ter wereld, Apple, heeft haar marktaandeel eveneens licht zien dalen van 12,9 procent vorig jaar naar 12 procent dit jaar. Wel zag Apple de totale toestelverkopen met 16,1 procent groeien van 33,8 naar 39,3 miljoen stuks.

Zowel Apple als Samsung hebben vooral marktaandeel aan Chinese fabrikanten verloren. Het Chinese Xiaomi wist dankzij haar grote thuismarkt op mondiaal niveau fors te groeien qua marktaandeel van 2,1 procent naar 5,3 procent. Xiaomi zag haar smartphone verkopen met 211,3 procent groeien van 5,6 naar 17,3 miljoen toestellen.

Lenovo en LG delen met z'n tweeën de vierde plaats van grootste smartphone fabrikanten ter wereld. Het gaat beide bedrijven erg voor de wind, zo onderstrepen ook de marktcijfers. Lenovo zag haar marktaandeel stijgen van 4,7 naar 5,2 procent en LG steeg van 4,6 naar 5,1 procent.

Maar ook fabrikanten die niet in de top 5 staan weten flink marktaandeel te genereren. Het marktaandeel van alle overige smartphone fabrikanten groeide in een jaar tijd van 43,2 naar 48,6 procent, vooral ten koste van Samsung.

Totaal werden in het derde kwartaal van dit jaar 25,2 procent meer smartphones verkocht dan in het derde kwartaal van 2013. Totaal gingen wereldwijd 327,6 miljoen smartphones over de toonbank volgens IDC.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie