KPN gaat BlackPhone vanaf januari aanbieden

25-11-2014  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond informatie, Diensten, Instellingen, Toestellen


KPN gaat de veel besproken BlackPhone, een sterk beveiligde en niet afluisterbare Android smartphone, in januari in Nederland in uitbrengen. KPN richt het toestel vooral op hooggeplaatste personen binnen zowel de overheid als het bedrijfsleven, maar ook advocaten en artsen.

KPN gaat de BlackPhone vanaf januari in Nederland op de markt brengen. Dat heeft Jaya Baloo, hoofd informatiebeveiliging van KPN, bevestigd tegenover NRC Next. Oorspronkelijk was het de bedoeling de BlackPhone al in de zomer van dit jaar uit te brengen in Nederland. Om de veiligheid van de BlackPhone daadwerkelijk te kunnen garanderen, had KPN echter extra tijd nodig het toestel grondig te kunnen testen.


Silent Circle BlackPhone vanaf januari verkrijgbaar in Nederland

De Blackphone is ontwikkeld door het in Zwitserland geregistreerde bedrijf 'Silent Circle' en speelt in op de behoefte bij zowel consumenten, bedrijven als overheidsinstellingen om een 'privacy beschermende smartphone' in bezit te krijgen. De Blackphone is een initiatief van Phill Zimmermann, die eerder versleutelingsprogramma PGP voor het versleutelen van e-mails bedacht.

Privacy is vandaag de dag een 'hot issue' nu inlichtingendiensten vrij spel lijken te hebben en van de mogelijkheden gebruik maken om alles en iederen af te luisteren. De Blackphone draait op 'PrivatOS', een sterk aangepaste versie van Android waarmee het mogelijk is om communicatieverkeer te versleutelen en te beveiligen. De Blackphone wordt geproduceerd door de Spaanse smartphonefabrikant Geeksphone.

Silent Circle heeft bij de ontwikkeling van de Blackphone ieder onderdeel onder de loep genomen en ervoor gezorgd dat er geen 'achterdeur' in de smartphone aanwezig is die misbruikt kan worden om de smartphone af te luisteren. Al het communicatieverkeer, van gesprekken en sms berichten tot internetverkeer vindt versleuteld plaats via servers van Silent Circle en wordt omgeleid via VPN connecties om de gebruiker van de Blackphone in de anonimiteit te houden.

De encryptiesleutels zijn alleen bekend op de Blackphone smartphones, waardoor communicatieverkeer nooit af te luisteren is. Silent Circle beschikt niet over de encryptiesleutels, dus kan de communicatie niet gedecodeerd worden. Daarbij belooft Silent Circle ook geen toegang te geven tot communicatieverkeer aan overheden.

KPN wil de BlackPhone naar verluidt ook voor haar eigen directietop gaan gebruiken, zo blijkt uit uitspraken van Jaya Baloo van KPN. Daarnaast ziet KPN ook veel kansen voor het toestel onder politici, advocaten en artsen.

De BlackPhone komt medio januari in Nederland in de winkels te liggen. KPN heeft nog geen verkoopprijzen gecommuniceerd. In de Verenigde Staten wordt de Blackphone alreeds verkocht en kost daar 629 dollar, omgerekend zo'n 505 euro.

Meer informatie en alle specificaties van de BlackPhone zijn verzameld op onze uitgebreide Silent Circle BlackPhone specificatiepagina. Wilt u als eerste op de hoogte gebracht worden wanneer de BlackPhone in Nederland verkrijgbaar is, meldt u dan hieronder aan voor onze gratis reminderservice en ontvang een mailtje zodra het toestel in Nederland in de winkels wordt gespot.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie