Tweede Kamer gaat in debat over mobiele bereikbaarheid alarmnummer 112

Tweede Kamer gaat in debat over mobiele bereikbaarheid alarmnummer 112

06-02-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Netwerk


De Tweede Kamer gaat op 30 april in debat met Minister Kamp van Economische Zaken over de mobiele bereikbaarheid van het alarmnummer 112. Het debat wordt gevoerd naar aanleiding van een rapport over de bereikbaarheid van 112 dat eveneens in april wordt gepresenteerd.

In april brengt het Ministerie van Economische Zaken een rapport uit over de mobiele bereikbaarheid van het alarmnummer 112. Aanleiding voor het onderzoek dat aan het rapport ten grondslag ligt zijn een groot aantal klachten over het niet kunnen bellen van 112 doordat mobiele providers in diverse regio's nog steeds geen netwerkdekking bieden.

Naar schatting 50.000 tot 60.000 Nederlanders hebben thuis geen dekking van een mobiele provider. Veel problemen concentreren zich in de grensstreek, maar ook in de binnenlanden en zelfs in steden zijn gebieden waar er gaten (zogenaamde 'witte vlekken') in de netwerkdekking zitten.

Dekkingsproblemen worden doorgaans veroorzaakt door regelgeving en weerstand tegen antennes. In de grensstreek mogen providers bepaalde netwerkfrequenties niet gebruiken of antennes niet op maximaal zendvermogen uit laten zenden om te voorkomen dat Nederlandse mobiele netwerken verstoringen veroorzaken op de mobiele netwerken in het buitenland óf te ver over de grens 'stralen'. In steden is vaak weerstand tegen de plaatsing van antennes op daken of in de nabijheid van woningen waardoor gemeentes geen bouwvergunning geven voor een antenne.

Ondertussen zitten providers ook niet stil en proberen middels geavanceerde afstellingen van antennes en inzet van 'small cells' (kleine antennes met een dekking van enkele honderden meters) dekkingsproblemen zo veel mogelijk te beperken. Vodafone maakte onlangs bekend dat de provider in een pilot erin is geslaagd dekkingsproblemen in de grensstreek significant te verminderen. De provider heeft aangegeven de resultaten uit de pilot in heel Nederland toe te gaan passen.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie