Wrist-on: Asus Zenwatch elegant ontworpen smartwatch

04-03-2015  |  Patrick Kagenaar  |  MWC 2015


Hoewel de aankondiging van de Asus Zenwatch alweer uit september 2014 dateert, toonde Asus haar eerste smartwatch ook op het Mobile World Congress in Barcelona. Het bedrijf maakte bekend dat de wearable vanaf eind april ook op Nederlandse markt verkrijgbaar zal zijn.

Fabrikanten zetten momenteel massaal de eerste stappen in de wearable wereld. Veel kiezen ervoor om het eerste product in de vorm van een slim horloge te gieten. Zo zijn er de afgelopen tijd al veel exemplaren de revue gepasseerd, waarbij de meeste meer op kleine smartphones voor om de pols dan op echte horloges lijken. Asus kondige tijdens de IFA in Berlijn afgelopen september al de Asus Zenwatch aan. Tot op heden was het slimme horloge echter nog niet op de Nederlandse markt te verkrijgen, maar daar moet nu verandering in gaan komen.

Asus Zenwatch
Asus Zenwatch

Metaal lijkt de nieuwe standaard
Waar de eerste smartwatches vooral van goedkoop ogend kunststof waren vervaardigd, lijken steeds meer fabrikanten in te zien dat een smartwatch naast functioneel, ook goed uit moet zien. De Asus Zenwatch is gemaakt van metaal en heeft een vierkant ontwerp met afgeronden hoeken. Het ontwerp heeft een opvallend design-element meegekregen. De boven- en onderzijde zijn metaalkleurig, terwijl in het midden een soort koperkleurige rand is geïntegreerd. Het geeft de Asus Zenwatch daarmee een wat elegantere uitstraling dan zijn concurrenten.

Het beeldscherm van de Asus Zenwatch heeft een lichte kromming
Het beeldscherm van de Asus Zenwatch heeft een lichte kromming

Vierkant beeldscherm
Momenteel verschijnen er steeds meer smartwatches waarin een rond beeldscherm te vinden is. De ronde benadering zorgt er voor dat het apparaat er meer uit ziet als een klassiek horloge. De Asus Zenwatch beschikt echter nog over een vierkant 1,63 inch AMOLED beeldscherm, met een resolutie van 320 x 320 pixels. De resolutie is gemiddeld en de pixels zijn dan ook goed van elkaar te indentificeren.

Het beeldscherm van de Zenwatch is volledig plat. Asus heeft er echter een bolvormige laag glas overheen gelegd, waarmee de illusie ontstaat dat het beeldscherm van de Asus Zenwatch ook bol loopt. Het zorgt er niet zozeer voor dat het schermpje van de smartwatch anders reageert, maar zorgt er wel voor dat het slimme horloge er net wat eleganter uit ziet.

De Asus Zenwatch beschikt over een ingebouwde hartslagmonitor
De Asus Zenwatch beschikt over een ingebouwde hartslagmonitor

Compact maar compleet
Op hardwaregebied beschikt de Asus Zenwatch over een Qualcomm Snapdragon 400 chipset, bijgestaan door 512MB aan werkgeheugen. Ook is er, net zoals bij veel andere smartwatches, 4GB aan intern opslaggeheugen beschikbaar waarop apps en watchfaces geïnstalleerd kunnen worden. Verder beschikt de Zenwatch over een accu met een capaciteit van 369mAh. Dit moet er voor zorgen dat het slimme horloge een hele dag van stroom voorzien kan worden. Aan het einde van de dag kan de smartwatch dus tezamen met je smartphone aan de oplader gehangen worden.

Ook beschikt de Asus Smartwatch over een hartslagmeter die zich binnen in de behuizing bevindt. Veel recente smartwatches en andere sporttrackers hebben een zogenaamde infrarood-ontvanger aan de onderzijde van het oppervlak zitten, waarmee de hartslag gemeten wordt. De hartslagmeter van Asus zit dus binnenin het apparaat verwerkt, waardoor er aan de buitenkant niets te zien is. Het apparaat meet echter op exacte de zelfde wijze de hartslag en is niet altijd even nauwkeurig.

De Asus Zenwatch draait op Android Wear, Google's besturingssysteem speciaal ontworpen voor wearables. Hierdoor heeft de Asus Zenwatch onder andere de beschikking over Google Now. Hiermee kunnen gebruikers middels de ingebouwde microfoon, spraakcommando's op het horloge afvuren.

De Asus Zenwatch verschijnt met verschillende leren bandjes
De Asus Zenwatch verschijnt met verschillende leren bandjes

Voor ieder wat wils
Asus brengt de Zenwatch in drie verschillende uitvoeringen op de markt wat betreft de bandjes. Zo zal de Zenwatch verkrijgbaar zijn in combinatie met een beige, bruine of zwarte band van Italiaans leer. Aangezien de Zenwatch echter van 22mm bandjes gebruikt maakt, is ieder ander 22mm bandje ook aan het horloge te bevestigen.

Tevens stelt Asus meer dan 100 'watchfaces' tot zijn beschikking. Hierdoor is de Zenwatch volledig naar eigen smaak te personaliseren wat betreft de looks van het digitale klokwerk. 

Vanaf april beschikbaar
De Asus Zenwatch zal vanaf eind april in een aantal Nederlandse winkel te verkrijgen zijn. De smartwatch krijgt een adviesprijs mee van 229 euro en is daarmee iets goedkoper dan bijvoorbeeld de populaire Moto 360 of LG G Watch R.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie