Consumentenbond: Providers maken beloftes 4G grotendeels waar

Consumentenbond: Providers maken beloftes 4G grotendeels waar

25-03-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Diensten , Netwerk


Uit een uitgebreide steekproef van de Consumentenbond blijkt dat de drie Nederlandse providers KPN, Vodafone en T-Mobile hun beloftes rondom 4G dekking en snelheid grotendeels waarmaken.

Uit een uitgebreide steekproef van de Consumentenbond op 149 locaties in Nederland, uitgevoerd met de Huawei Ascend P7 en de Apple iPhone 6, blijkt dat de drie Nederlandse providers KPN, Vodafone en T-Mobile hun beloftes rondom 4G dekking en snelheid grotendeels waarmaken.

Volgens de Consumentenbond zijn de gemeten snelheden van mobiel internet bijzonder hoog, al worden de snelheden die KPN en Vodafone voorspiegelen bij lange na niet gehaald. T-Mobile doet geen beloftes over de snelheden.

Met de dekkingskaarten die KPN, Vodafone en T-Mobile aanbieden is tot op postcodeniveau te achterhalen of het mogelijk is te bellen, sms'en en internetten. Deze dekkingskaarten geven ook een indicatie over de snelheid van de mobiele interentverbinding, uiteraard afhankelijk of op een bepaalde plek dekking is van het 2G (GSM), 3G (UMTS) en 4G (LTE) netwerk. Providers communiceren in deze dekkingskaarten altijd de dekking buitenshuis. Het bereik binnen huis kan afwijken.

Bij de metingen van de internetsnelheid constateerde de Consumentenbond soms flinke uitschieters naar boven en naar beneden. Maar in veel gevallen (KPN 95%, T-Mobile 84%, Vodafone 93%) werd een snelheid gehaald van minstens 3 Mbps, een snelheid die voldoende is om video's in HD kwaliteit te kunnen streamen.

De Consumentenbond deed op 149 locaties, in de buitenlucht, verdeeld over heel Nederland dekkings- en snelheidsmetingen op de netwerken van KPN, T-Mobile en Vodafone. Hierbij werden grote gemeentes, kleine dorpjes en 'probleemgebieden' volgens de dekkingskaarten van de providers meegenomen. Voor de steekproef werden per provider twee contracten afgesloten voor twee smartphones met een goede ontvangstkwaliteit (Apple iPhone 6 en Huawei Ascend P7). De metingen werden in januari en februari 2015 uitgevoerd, vijf keer per locatie en toestel. Het toestel werd steeds op dezelfde manier vastgehouden. De resultaten zijn gepubliceerd in de Consumentengids van april 2015.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie


Nieuw

19-07-2019
Xiaomi Mi Max 3
26-03-2019
Sony Xperia L3
26-02-2019
Sony Xperia 1
26-02-2019
Sony Xperia 10