Veronderstelde Sony Xperia Z4 is mogelijk Sony Xperia Z3 Neo

15-04-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Toestellen


Al sinds eind 2014 doet de Sony Xperia Z4 compleet met foto's en productrenders de ronde in het geruchtencircuit. De jonste berichten suggereren echter dat dit toestel uiteindelijk 'Sony Xperia Z3 Neo' gaat heten en een 'tussenmodel' wordt.

Het geruchtencircuit is behoorlijk in verwarring gebracht nu informatie is opgedoken dat de ondertussen veelbesproken Sony Xperia Z4 mogelijk niet meer is dan een 'tussenmodel' en waarschijnlijk zelfs gaat luisteren naar de naam 'Sony Xperia Z3 Neo'.

Authentiek ogende render van de Sony Xperia Z4 opgedoken op Facebook
Authentiek ogende render van de Sony Xperia Z3 Neo

Al sinds eind 2014 doet de Sony Xperia Z4 de ronde in het geruchtencircuit en zijn al veel foto's, productrenders en informatie over het toestel uitgelekt. Steevast lieten alle foto's, afbeeldingen en informatie zien dat de Sony Xperia Z4 een 'verbeterde' Xperia Z3 zou worden, maar niet revolutionair anders zou zijn dan Sony's huidige 'flagship smartphone'.

De jongste informatie die stelt dat de Sony Xperia Z4 uiteindelijk Sony Xperia Z3 Neo gaat heten is dan ook erg logisch. De tot nu toe uitgelekte foto's en afbeeldingen van de veronderstelde Sony Xperia Z4 tonen een toestel dat qua vormgeving in grote lijnen gelijk is gebleven aan de vormgeving van de Sony Xperia Z3. Onder de motorkap zijn de specificaties wat gemoderniseerd naar de huidige stand van de techniek.

Oude traditie
Tot aan eind 2012, toen Sony nog samen met Ericsson onder het merk 'Sony Ericsson' smartphones uitbracht, was het gebruik van de naamstoevoeging 'Neo' relatief gangbaar. Met de toevoeging 'Neo' gaf Sony Ericsson destijds aan dat het feitelijk om een verbeterde uitvoering van een bestaande smartphone ging.

Verwachtingen managen
Door haar nieuwe high-end smartphone niet Sony Xperia Z4 maar Sony Xperia Z3 Neo te noemen, weet Sony op een goede manier de verwachtingen te managen. De afgelopen tijd werd Sony in het geruchtencircuit op voorhand al bekritiseerd vanwege het feit dat de veronderstelde Sony Xperia Z4 weinig revolutionair zou worden ten opzichte van de Sony Xperia Z3. Met de naam 'Xperia Z3 Neo' geeft Sony feitelijk zelf ook aan dat het om een verbeterde uitvoering van de Xperia Z3 gaat.

Steeds meer signalen wijzen erop dat de daadwerkelijke Sony Xperia Z4 nog wel even op zich laat wachten. Het meest voor de hand ligt dat Sony dit toestel in september gaat presenteren tijdens de IFA in Berlijn, Europa's grootste consumenten elektronicabeurs. Het gat van één jaar tussen de introductie van de Xperia Z3 en de Xperia Z4 zou Sony daarmee ook praktisch gezien voldoende ruimte geven om dit jaar ook echt met een revolutionair nieuwe Xperia Z4 te gaan komen. Dat is tenminste waar het geruchtencircuit momenteel op hoopt.

Verbeterde uitvoering
Het toestel waarvan de afgelopen tijd werd gesteld dat het de Sony Xperia Z4 zou zijn en dus uiteindelijk waarschijnlijk Xperia Z3 Neo gaat heten, is qua vormgeving vrijwel gelijk aan de Xperia Z3 maar biedt onder de motorkap toch behoorlijk verbeterde specificaties. Volgens de tot nu toe uitgelekte gegevens krijgt de smartphone een 5,1 inch groot Full HD beeldscherm. Daarmee is duidelijk dat Sony - net als HTC en Huawei - vooralsnog afziet van het gebruik van beeldschermen met een hogere QHD beeldschermresolutie. Hoewel beeldschermen met een QHD resolutie een scherpere beeldkwaliteit kennen, wegen deze voordelen volgens veel fabrikanten niet op tegen de nadelen zoals een aanzienlijk hoger energieverbruik.

Verder is bekend dat het toestel wordt aangedreven door de Qualcomm Snapdragon 810 processor, dezelfde processor als ook wordt gebruikt in de HTC One M9 (review). Volgens de benchmark draait de processor in de Xperia Z4 op een rekenkracht van 1,9 GHz.

De Qualcomm Snapdragon 810 processor is een 64-bit Octa-core processor gebouwd volgens het zogenaamde 'big.LITTLE' principe. De processor bestaat feitelijk uit een energiezuinige 1,5 GHz quad-core processor en (in het geval van de Xperia Z4) een snelle 1,9 GHz quad-core processor. Daarmee kan de processor zowel snelle prestaties leveren als op een zeer energiezuinige  manier achtergrondtaken verwerken.

Een begin deze maand uitgelekte benchmark laat verder zien dat de Sony Xperia Z3 Neo aan de achterzijde (omgerekend) een 19-megapixelcamera heeft. De beeldverhouding van de foto bepaalt echter de daadwerkelijke resolutie, waardoor Sony waarschijnlijk zal spreken van een 20,7-megapixelcamera. Hoewel de benchmark hierover niets vermeld, maakt Sony zeer waarschijnlijk gebruik van weer een nieuwere generatie van haar 20,7-megapixel cameramodules, voorzien van een verberterde Exmor RS for Mobile camerasensor.

Aan de voorzijde krijgt de Sony Xperia Z3 Neo een 5-megapixelcamera, een behoorlijke stap vooruit ten opzichte van de huidige Sony Xperia Z3, die een 2,2-megapixel front-camera heeft.

Net als HTC en Samsung gaat ook Sony de Xperia Z3 Neo standaard voorzien van 32 gigabyte aan intere opslagcapaciteit. Daarvan is volgens de nu beschikbare gegevens 23 gigabyte daadwerkelijk bruikbaar voor de eindgebruiker. De processor wordt begeleid door 3 gigabyte aan werkgeheugen. Eerder werd nog gespeculeerd dat de Xperia Z3 Neo wellicht zelfs 4 gigabyte aan werkgeheugen zou krijgen.

Na alle geruchten van de afgelopen tijd lijkt het erop dat Sony de Xperia Z3 Neo op 20 april wil gaan presenteren. Sony heeft geen fysieke persconferentie gepland voor de introductie, wat erop wijst dat Sony het toestel 'uit het niets' middels een persbericht gaat presenteren.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie