KPN start verkoop van de sterk beveiligde BlackPhone

16-04-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Met een flinke vertraging van bijna drie kwart jaar is KPN in Nederland begonnen met de verkoop van de BlackPhone, een sterk beveiligde smartphone die niet af te luisteren zou zijn.

KPN is gestart met de verkoop van de BlackPhone. Oorspronkelijk was het de bedoeling de BlackPhone al in de zomer van 2014 uit te brengen in Nederland. Om de veiligheid van de BlackPhone daadwerkelijk te kunnen garanderen, had KPN echter naar eigen zeggen extra tijd nodig het toestel grondig te kunnen testen.


Silent Circle BlackPhone vanaf januari verkrijgbaar in Nederland

De Blackphone is ontwikkeld door het in Zwitserland geregistreerde bedrijf 'Silent Circle' en speelt in op de behoefte bij zowel consumenten, bedrijven als overheidsinstellingen om een 'privacy beschermende smartphone' in bezit te krijgen. De Blackphone is een initiatief van Phill Zimmermann, die eerder versleutelingsprogramma PGP voor het versleutelen van e-mails bedacht.

Privacy is vandaag de dag een 'hot issue' nu inlichtingendiensten vrij spel lijken te hebben en van de mogelijkheden gebruik maken om alles en iederen af te luisteren. De Blackphone draait op 'PrivatOS', een sterk aangepaste versie van Android waarmee het mogelijk is om communicatieverkeer te versleutelen en te beveiligen. De Blackphone wordt geproduceerd door de Spaanse smartphonefabrikant Geeksphone.

Silent Circle heeft bij de ontwikkeling van de Blackphone ieder onderdeel onder de loep genomen en ervoor gezorgd dat er geen 'achterdeur' in de smartphone aanwezig is die misbruikt kan worden om de smartphone af te luisteren. Al het communicatieverkeer, van gesprekken en sms berichten tot internetverkeer vindt versleuteld plaats via servers van Silent Circle en wordt omgeleid via VPN connecties om de gebruiker van de Blackphone in de anonimiteit te houden.

De encryptiesleutels zijn alleen bekend op de Blackphone smartphones, waardoor communicatieverkeer nooit af te luisteren is. Silent Circle beschikt niet over de encryptiesleutels, dus kan de communicatie niet gedecodeerd worden. Daarbij belooft Silent Circle ook geen toegang te geven tot communicatieverkeer aan overheden.

KPN wil de BlackPhone naar verluidt ook voor haar eigen directietop gaan gebruiken, zo bleek uit eerdere uitspraken van Jaya Baloo van KPN. Daarnaast ziet KPN ook veel kansen voor het toestel onder politici, advocaten en artsen. Omdat de BlackPhone een hele specifieke doelgroep kent, biedt KPN de BlackPhone enkel aan groot-zakelijke gebruikers aan.

De BlackPhone is nu beschikbaar bij KPN in Nederland voor groot-zakelijke klanten. Accountmanagers van KPN doen groot-zakelijke klanten een aanbieding waarbij het toestel gecombineerd wordt met een zakelijk abonnement en daarbij alle services worden geboden die bij de BlackPhone horen. Er zijn daardoor nog geen verkoopadviesprijzen bekend voor het toestel.

Meer informatie en alle specificaties van de BlackPhone zijn verzameld op onze uitgebreide Silent Circle BlackPhone specificatiepagina.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie