Google onthult zoals verwacht Android M

Google onthult zoals verwacht Android M

29-05-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Toestellen


Google heeft tijdens haar I/O Conference zoals verwacht 'Android M' geïntroduceerd, een nieuwe versie van Android waarvan de ontwikkeling voorlopig onder de codenaam 'Android M' door zal gaan.

Tijdens het jaarlijkse I/O Conference van Google in San Francisco heeft Google gisteren avond een nieuwe versie van Android gepresenteerd. De nieuwe Android versie luistert voorlopig naar de codenaam 'Android M' en zal medio het derde kwartaal voor Android apparaten beschikbaar gaan komen. Op dat moment zal Google ook haar definitieve naam- en versienummer bekend maken.

Alle nieuwe functionaliteiten en verbeteringen in Android M die Google gisteren avond heeft gepresenteerd waren feitelijk in de afgelopen weken al uitgelekt. De belangrijkste nieuwe functie in Android M is de mogelijkheid om per app aan te geven welke privacy instellingen van kracht moeten zijn en tot welke systeembronnen de app wel en niet toegang mag hebben. De belangrijkste verbeteringen heeft Google gedaan op het gebied van uithoudingsvermogen.

App machtigingen
Bekend is dat Google al meer dan twee jaar test met de mogelijkheid om de machtigingen die apps vragen bij installatie te beheren. Tot op heden was het alleen mogelijk om een app te installeren op het moment dat de gebruiker akkoord ging met álle machtigingen waar de app om vroeg. Doordat veel apps om meer machtigingen vragen dan daadwerkelijk nodig is, ontwikkelde Google op de achtergrond in Android 4.3 al een functie waarmee gebruikers per app machtigingen konden beheren en toegang tot bepaalde informatie of systeembronnen konden uitschakelen.

In Android M heeft Google deze functionaliteit ine en verbeterde vorm nu eindelijk toegevoegd aan het Android besturingssysteem. In plaats van apps om machtigingen te laten vragen tijdens de installatie, gaan apps in Android M voortaan (éénmalig) om toegang tot bepaalde systeembronnen vragen op het moment dat zij dit nodig hebben. Op deze manier krijgen gebruikers meer inzicht en controle over welke gegevens apps verzamelen. De toevoeging moet dan ook een trigger zijn voor ontwikkelaars om niet onnodig veel systeembronnen te gebruiken.

Wie bijvoorbeeld een alternatief toetsenbord installeert op zijn smartphone krijgt in de toekomst logische vragen of het toetsenbord toegang mag krijgen tot de berichten inbox. Deze toegang is logisch want in de inbox moet het toetsenbord gebruikt kunnen worden om berichtjes te typen. Wanneer de toetsenbord app echter bijvoorbeeld vraagt om toegang tot de locatie van de gebruiker of om toegang tot de oproepgegevens, kan bij de gebruiker een alarmbel gaan rinkelen. De app verzameld in dat geval waarschijnlijk op de achtergrond informatie die voor de app helemaal niet relevant is. De gebruiker kan op dat moment die machtiging weigeren.

Het achteraf toegang geven tot bepaalde informatie of systeembronnen betekent wel dat gebruikers van Android smartphones die ervoor kiezen actief machtigingen te gaan beheren in de toekomst veel meldingen gaan ontvangen. Voor iedere informatie- of systeembron die een app gaat aanroepen krijgt de gebruiker immers straks een melding. Overigens hoeft per onderdeel en per app maar één keer een machtiging gegeven te worden. Het toestel onthoudt ververvolgens welke machtigingen een gebruiker wel of niet wil geven aan een bepaalde app.

Verbeterd uithoudingsvermogen
Naast meer controle over de machtigingen van apps heeft Google in Android M naar eigen zeggen ook weer grote stappen gezet op het gebied van uithoudingsvermogen. Google heeft in Android M vooral het energieverbruik van apps die op de achtergrond draaien aangepakt.

Wanneer een smartphone waarop Android M geïnstalleerd staat lange tijd niet gebruikt wordt en in stand-by staat, gaat Android ervoor zorgen dat alle actieve applicaties een minimum aan energie gaan verbruiken. Op dit moment kan het voorkomen dat een applicatie permanent op de achtergrond draait, data verstuurt en ontvangt en daarmee veel energie verbruikt. Android M zorgt ervoor dat dit soort energieverslindende apps in hun bewegingsruimte worden beperkt. Daarmee heeft Google naar eigen zeggen het uithoudingsvermogen van Android M verdubbeld.

Nieuwe ondersteuningen
Uiteraard gebruikt Google haar nieuwe Android M besturingssysteem ook om weer nieuwe ondersteuningen toe te voegen aan het Android besturingssysteem. Zo ondersteunt Android M vanaf nu ook de nieuwe USB 3.1 type-c standaard. Dankzij deze nieuwe USB versie kan nog sneller data overgezet worden, kunnen smartphones sneller opgeladen worden en is het makkelijker om een USB kabel aan te sluiten omdat de USB 3.1 type-c connector altijd past. Tot op heden kon een USB connector maar op één manier in de telefoon gestoken worden.

Vingerafdruksensor
Naast USB 3.1 type-c ondersteuning heeft Google haar nieuwe Android M standaard voorzien van ondersteuning voor vingerafdruksensoren. Tot op heden moesten alle fabrikanten die een vingerafdrukscanner inbouwden in een smartphone of tablet zelf nog de software en ondersteuning ontwikkelen. In de praktijk werkt hierdoor de vingerafdrukscanner van de ene fabrikant beter dan van de andere en is er ook nog een groot verschil in 'veiligheid'.

Doordat Android M nu standaard over ondersteuning voor vingerafdruksensoren beschikt, hoeven fabrikanten deze ondersteuning niet zelf meer te ontwikkelen en is het een nieuwe 'systeembron' geworden die zowel fabrikanten als app-ontwikkelaars aan kunnen roepen. Doorgaans werkt dit dan veel vlotter en efficiënter dan wanneer fabrikanten dit zelf moeten ontwikkelen en toevoegen aan Android.

Ook voor applicatie ontwikkelaars biedt de standaard ondersteuning van vingerafdrukscanners in Android voordelen. Ontwikkelaars kunnen vanuit de Android SDK de vingerafdrukscanner aanroepen om bijvoorbeeld bepaalde onderdelen van een app te beveiligen middels een vingerafdruk.

Beschikbaarheid
Google heeft bekend gemaakt dat Android M vanaf het derde kwartaal voor het grote publiek beschikbaar zal komen. Uiteraard zullen bestaande Nexus smartphones en tablets als eerste voorzien gaan worden van Android M, waarna ook andere smartphone fabrikanten bestaande smartphones van updates zullen gaan voorzien en nieuwe smartphones zullen uitbrengen die direct uit de doos zullen draaien op Android M. Google heeft nog niet bekend gemaakt welk versienummer en welke versienaam Android M uiteindelijk zal gaan krijgen.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie