Omzet voor Nederlandse telecomproviders blijft dalen

Omzet voor Nederlandse telecomproviders blijft dalen

01-06-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Diensten , Netwerk


Ondanks dat Nederlanders hun smartphone vaker gebruiken dan ooit te voren is ook in het afgelopen jaar de omzet die Nederlandse mobiele aanbieders genereren opnieuw gedaald.

De drie Nederlandse mobiele aanbieders KPN, Vodafone en T-Mobile hebben opnieuw de omzet uit mobiele diensten zien dalen. De omzet die mobiele aanbieders in het eerste kwartaal van 2015 genereerden lag 4 procent lager dan een jaar eerder. Dat blijkt uit het halfjaarlijkse Dutch Mobile Operators rapport van Telecompaper.

De dalende omzet is nog steeds het gevolg van het veranderende consumentengedrag. Smartphonegebruikers doen steeds meer met mobiel internet wat vooral ten kosten gaat van SMS.

T-Mobile verliest, Vodafone wint
Volgens Telecompaper bevindt vooral T-Mobile zich in de hoeken waar de klappen vallen. T-Mobile zag in het afgelopen jaar zowel haar klantenbestand, omzet als marktaandeel dalen en verloor 2,3 procent aan marktaandeel. Ondanks de negatieve marktrend heeft Vodafone zowel haar omzet als haar marktaandeel weten te verbeteren en wist de 2,3 procent die T-Mobile heeft verloren volledig naar zich toe weten te trekken. KPN heeft haar marktaandeel met 41 procent ongeveer gelijk weten te houden ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014.

De omzet uit belverkeer daalde in het eerste kwartaal van 2015 met 9,7 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014. De omzet uit SMS daalde zelfs met dubbele cijfers. Omdat ook SMS wordt gerekend tot de 'non-voice diensten', steeg de totale omzet uit non-voice diensten (waaronder dus zowel SMS als mobiel internet) met slechts 3 procent. Op dit moment halen mobiele aanbieders gemiddeld 48 procent van hun omzet uit non-voice diensten.

Meer simkaarten dan Nederlanders|
Al jaren telt Nederland meer mobiele aansluitingen dan Nederlanders. Na een lichte daling van het aantal mobiele aanlsuitingen per Nederlander, is het aantal simkaarten het afgelopen jaar weer licht gestegen naar 20,6 miljoen. Dat betekent dat momenteel iedere Nederlander 1,219 mobiele aansluitingen heeft, een zogenaamde 'penetratiegraad' van 121,9 procent.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie