'Apple komt volgende week met Spotify alternatief'

'Apple komt volgende week met Spotify alternatief'

03-06-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Diensten


Volgens insiders gaat Apple volgende week tijdens haar World Wide Developers Conference in San Francisco een streaming muziekdienst introduceren als alternatief voor Spotify en als alternatief voor haar eigen iTunes muziekwinkel.

Apple komt volgende week naar verwachting met haar langverwachte streaming muziekdienst. Apple gaat de nieuwe dienst volgens The Wall Street Journal aankomende week presenteren tijdens haar eigen World Wide Developers Conference (WWDC) in San Francisco.

De streaming muziekdienst van Apple belooft een grote concurrent te gaan worden voor Spotify, dat momenteel geldt als 's werelds meest gebruikte streaming muziekdienst. Hoewel Spotify ondertussen wereldwijd meer dan 60 miljoen gebruikers heeft, waarvan 15 miljoen gebruikers ook betalen voor de dienst, zijn het vooralsnog vooral de 'early adaptors' die kiezen voor een streaming muziekdienst zoals Spotify. De muziekindustrie verwacht dat de introductie van een streaming muziekdienst door Apple deze manier van muziekconsumptie zal laten doorbreken bij het grote publiek.

Apple heeft naar verluidt veel haast met de introductie van haar eigen streaming muziekdienst. Apple voelt de hete adem van Spotify in haar nek en ziet ondertussen al geruime tijd de omzet uit haar eigen iTunes muziekbibliotheek, waar gebruikers nummers en albums nog los kunnen aanschaffen, teruglopen. Toch genereert de iTunes store naar verluidt nog steeds 80 tot 85 procent van alle muziekdownloads ter wereld.

De streaming muziekdienst van Apple gaat naar verluidt evenveel kosten als Spotify, in Europa 9,99 euro per maand. Voor dit bedrag kunnen gebruikers onbeperkt en reclamevrij naar alle muziek luisteren.

Apple houdt er rekening mee dat de introductie van een streaming muziekdienst voor een vast bedrag per maand de omzet uit iTunes verder zal gaan kanibaliseren. Toch ziet Apple de introductie van een streaming muziekdienst als de juiste stap omdat nu veel gebruikers iTunes links laten liggen en kiezen voor concurrent Spotify.

Uiteindelijk verwacht Apple dat de omzet uit haar streaming muziekdienst hoger zal worden dan de omzet uit iTunes, omdat momenteel lang niet alle iTunes gebruikers ook meer dan 10 euro per maand besteden aan muziek in de iTunes store. Apple en de muziekindustrie zien de streaming muziekdienst van Apple dan ook als nieuwe inkomstengenerator voor de muziekindustrie.

Hoewel het plan van Apple is om volgende week al haar streaming muziekdienst te introduceren, staat de introductie naar verluidt momenteel nog op losse schroeven omdat Apple nog niet tot overeenstemming is kunnen komen met de drie grootste platenlabels ter wereld. Apple is nog in onderhandeling met Universal, Sony en Warner Music om ook het aanbod van deze platenlabels, waar nagenoeg alle grote artiesten bij zijn aangesloten, aan te mogen gaan bieden.

De streaming muziekdienst van Apple wordt gebaseerd op Beats Music, dat vorig jaar door Apple werd overgenomen. De streaming muziekdienst zal standaard onderdeel gaan worden van Apple's iOS besturingssysteem.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie