Spaanse smartphonefabrikant BQ introduceert tweede Ubuntu smartphone

03-06-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


In navolging op de introductie van de BQ Aquaris E4.5 in februari van dit jaar, houdt de Spaanse smartphone fabrikant BQ de vaart erin en heeft haar tweede Ubuntu smartphone gepresenteerd.

De Spaanse smartphonefabrikant BQ heeft haar tweede Ubuntu smartphone gepresenteerd. Begin dit jaar had BQ al de primeur 's werelds eerste smartphone die draait op het Ubuntu besturingssysteem te presenteren, de BQ Aquaris E4.5. Het bedrijf zet nu door met de introductie van haar tweede en tevens ook 's werelds tweede Ubuntu smartphone, de groter BQ Aquaris E5 HD.

BQ Aquaris E5 HD Ubuntu Edition
BQ Aquaris E5 HD Ubuntu Edition

De BQ Aquaris E5 HD heeft een groter beeldscherm met een hogere beeldschermresolutie in vergelijking met de eerder dit jaar gepresenteerde BQ Aquaris E4.5. Het beeldscherm van de nieuwe BQ Aquaris E5 HD kent een diagonaal van 5 inch en een 720p HD beeldschermresolutie. 

Verder wordt de BQ Aquaris E5 HD aangedreven door een 1,3 GHz quad-core processor van MediaTek, begeleid door 1 gigabyte werkgeheugen en 16 gigabyte aan opslagcapaciteit.

Indrukwekkende camera
Opvallend is de cameraresolutie van de BQ Aquaris E5 HD. De camera heeft een resolutie van maar liefst 13-megapixel, wat behoorlijk hoog is voor een toestel in deze prijsklasse. De BQ Aquaris E5 HD gaat namelijk in Europa in de verkoop voor 199 euro. De camera wordt begeleid door een dual-LED flitser. Daarnaast heeft het toestel ook nog een 5-megapixel frontcamera voor selfies en videogesprekken.

Het BQ Aquaris E5 HD is uitgevoerd als 'dual-sim smartphone' wat betekent dat zelfs twéé simkaarten tegelijk in het toestel geplaatst en gebruikt kunnen worden. Dankzij deze dual-sim ondersteuning is het toestel gelijktijdig op twee mobiele nummers bereikbaar te zijn en bijvoorbeeld de voordelen van twee mobiele aanbieders optimaal te benutten met slechts één toestel.

Ubuntu besturingssysteem
De BQ Aquaris E5 HD is bijzonder omdat het toestel draait op de smartphone-versie van het Ubuntu besturingssysteem. Het Ubuntu besturingssysteem is al sinds jaar en dag bekend onder vooral 'tech nerds'. Ubuntu is van oorsprong een alternatief - op Linux gebaseerd - besturingssysteem voor computers en laptops. Ubuntu gaat nu ook haar weg naar smartphones vinden. Door specifiek op het 'mid-end segment' te richten, een segment waarin momenteel de grootste hoeveelheden smartphones in om gaan, probeert Ubuntu ook voet aan de grond te krijgen in het smartphone segment.

Hoewel Ubuntu voor computers vooral door 'tech nerds' gebruikt wordt en werd, is de smartphone versie van Ubuntu juist voor een hele brede doelgroep bedoeld. Het besturingssysteem en interface is bewust eenvoudig gehouden, al biedt het (net als Android) uiteraard wel zeer geavanceerde mogelijkheden. Ubuntu heeft zelfs een eigen applicatiewinkel beschikbaar.

Verkrijgbaarheid
De BQ Aquaris E5 HD komt halverwege deze maand op de markt in Europa en kan rechtstreek bij BQ besteld worden op de website van BQ. Het toestel heeft een verkoopprijs van 199 euro gekregen.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie