België bouwt klein 4G netwerk op de Noordzee

België bouwt klein 4G netwerk op de Noordzee

23-06-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Buitenland , Connectiviteit , Netwerk


De Belgische telecomwaakhond BIPT heeft het bedrijf E-BO een vergunning gegeven om op de Noordzee voor de Nederlands- Belgische kust een klein 4G netwerk op te zetten.

E-BO gaat op de Noordzee voor de Nederlands- Belgische kust ten weste van de monding van de Westerschelde een kleinschalig 4G netwerk bouwen. Het netwerk wordt aangelegd in het windmolenpark op de Thorntonbank, dat gelegen is in het Belgische deel van de Noordzee.

Het 4G netwerk van E-BO wordt een netwerk voor privaat gebruik. Via het netwerk kunnen de windmolens draadloos data versturen en kunnen onderhoudsteams in het hele windmolenpark draadloos verbinding maken met internet.

Vanwege de omvang van het windmolenpark en de afstand tussen de windmolens zijn Wi-Fi netwerken niet geschikt. Zelfs wanneer iedere windmolen van een Wi-Fi antenne voorzien zou worden, ontstaat tussen de windmolens een 'witte vlek'. E-BO berekende dat met slechts een drietal 4G antennes het hele windmolenpark van dekking voorzien kan worden.

Omdat E-BO frequenties wil gebruiken in de 2100 MHz band, de frequentieband die is gereserveerd voor mobiele netwerken, moet het bedrijf een vergunning aanvragen. Op land hebben de Belgische providers Proximus, Mobistar en Base vergunningen voor het gebruik van deze frequenties, op zee gelden de vergunningen van Proximus, Mobistar en Base niet.

Overigens is het 4G netwerk van E-BO niet het eerste mobiele netwerk dat op zee gebouwd wordt, Er zijn al meer windmolenparken uitgerust met netwerkinstallaties. Ook de Belgische provider Base heeft vergelijkbare installataties op zee.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie