Draadloze opladers worden sneller

Draadloze opladers worden sneller

25-06-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Toestellen


Het Wireless Power Consortium, een samenwerkingsverband achter de draadloze oplaadstandaard 'Qi' heeft bekend gemaakt dat toekomstige draadloze opladers apparaten sneller kunnen gaan opladen doordat zij een hoger vermogen kunnen overbrengen.

Toekomstige draadloze opladers die voldoen aan de 'Qi standaard' kunnen een hoger vermogen gaan overbrengen naar apparaten. Dat heeft het Wireless Power Consortium, een samenwerkingsverband tussen diverse elektronicabedrijven die achter de 'Qi standaard' staan, bekend gemaakt.

Draadloze laders die voldoen aan de Qi standaard kunnen in de toekomst 15 Watt aan vermogen gaan overbrengen naar apparaten. Hiermee kunnen draadloze opladers evenveel vermogen overbrengen als normale snelladers. Dankzij de techniek kunnen bijvoorbeeld telefoons en tablets aanzienlijk sneller opgeladen worden.

De Qi standaard is momenteel één van de drie meest gebruikte standaarden voor draadloos opladen. Wereldwijd zijn er momenteel enkele tientallen smartphones op de markt die draadloos opladen via de Qi standaard ondersteunen. Onder andere de Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 Edge, LG G4 en Nokia Lumia 930 ondersteunen draadloos opladen via de Qi standaard. Andere consortia, zoals de A4WP en PMA, werken aan andere standaarden voor draadloos opladen.

Hoewel de draadloze oplaadtechnieken zeker niet nieuw zijn, is het gebrek aan een industriestandaard de reden dat draadloos opladen nog steeds niet grootschalig toegepast wordt. In plaats van meer toestellen met draadloze oplaadfunctionaliteit neemt het aantal toestellen met deze mogelijkheden de laatste tijd juist weer af.

Toestellen met draadloze oplaadfunctionaliteit kunnen op opgeladen worden door deze op een draadloze oplaad-unit te leggen. Net als bij een elektrische tandenborstel wordt energie vervolgens 'draadloos' overgebracht.

Momenteel zijn de inductie- en de magnetische resonantie technieken de twee meest gebruikte technieken om energie 'draadloos' over te brengen. Daarnaast is ook nog een technologie in ontwikkeling die het mogelijk maakt energie middels geluidsgolven over een grotere afstand te kunnen overbrengen. Op dit moment kan een toestel alleen draadloos opgeladen worden op het moment dat het toestel niet meer dan een paar centimeter van een oplaad-unit af verwijderd is.

Waar 38 procent van de Nederlanders zou willen overstappen op een toestel dat draadloos kan opladen, ziet 37 procent deze functie niet als reden om over te stappen op een ander toestel of abonnement met toestel, zo bleek uit onderzoek van Telecompaper in 2014. Een kwart van de Nederlanders geeft aan niet te weten of draadloos opladen voor hen een reden is om over te stappen.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie