4G in Nederland nog lang niet overal standaard

4G in Nederland nog lang niet overal standaard

13-08-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Netwerk


Twee en een half jaar na de grote frequentieveiling van 2012, gericht op de uitrol van nieuwe generatie 4G netwerken in Nederland, blijkt 4G dekking landelijk beschikbaar te zijn, maar wordt door veel aanbieders nog steeds niet standaard aangeboden.

Het is deze maand precies twee en een half jaar geleden dat de grote frequentieveiling tot een ontknoping kwam. Op 14 december 2012 werd de grootste frequentieveiling in de Nederlandse geschiedenis afgehamerd met een opbrengst van 3,8 miljard euro. KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 kochten vergunningen om bestaande GSM en UMTS netwerken de komende jaren te kunnen blijven exploiteren en nieuwe 4G netwerken te kunnen gaan bouwen.

KPN was vooruitlopend op de uitkomst van de frequentieveiling al aan de slag gegaan met de bouw van haar 4G netwerk en had haar netwerk al bijna klaar toen de veiling eindigde. Ook Vodafone wist relatief snel landelijke 4G dekking te realiseren, nu in het kielzog gezeten door T-Mobile en Tele2. Nu twee en een half jaar later hebben KPN en Vodafone nagenoeg landelijke dekking met hun 4G netwerken en zullen T-Mobile en Tele2 eind dit jaar nagenoeg landelijke 4G dekking realiseren.
 

Nog lang niet overal standaard 4G

Uit analyse van GSM Helpdesk en Telecompaper blijkt bij de meeste Mobiele Virtuele Netwerk Operators (kortweg MVNO's) in Nederland 4G nog wordt aangeboden als een aanvullende dienst. De meeste mobiele spelers – waaronder zowel onafhankelijke MVNO's als second brands van één van de vier spelers met een eigen netwerk en second brands van MVNO's - biedt vandaag de dag zelfs nog geheel geen toegang tot 4G.

Op dit moment zijn in Nederland 68 verschillende mobiele aanbieders actief, zo blijkt uit het Dutch Mobile Virtual Operators rapport van Telecompaper over het eerste kwartaal van 2015.. Vier aanbieders beschikken over een eigen mobiel netwerk (KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2) en 64 spelers zijn actief als MVNO of als een zogenaamde 'second brand' van één van de vier spelers met een eigen netwerk. Slechts 14 van de totaal 64 Nederlandse MVNO's biedt momenteel toegang tot 4G netwerken.

Alleen bij de vier spelers met een eigen netwerk is toegang tot het 4G netwerk standaard onderdeel van de meeste abonnementen en hoeven klanten hier niet extra voor te betalen. Bij de meeste MVNO's en second brands die 4G toegang aanbieden is 4G alleen beschikbaar bij duurdere abonnementen of tegen een aanvullende vergoeding varierend tussen 5 euro per maand (Youfone, Telfort en Simyo) tot maar liefst 4,95 per week (Robin Mobile).

Overigens zijn er ook enkele MVNO's (waaronder bijvoorbeeld Dekatel en Voiceworks) waar 4G toegang standaard onderdeel is van abonnementen. Het gaat hier in de meeste gevallen echter om spelers die hun diensten richten op de zakelijke markt en wederom en een wat hoger prijssegment opereren.
 

KPN heeft 4G netwerk opengesteld voor derden

\Tot op heden heeft alleen KPN haar 4G netwerk opengesteld voor gebruik door andere MVNO's. Naast KPN's eigen second brands Telfort, Simyo en XS4ALL bieden nu al 10 onafhankelijke MVNO's toegang tot het 4G netwerk van KPN, waaronder bijvoorbeeld Youfone, Lyca Mobile en Robin Mobile.

Op het mobiele netwerk van Vodafone zijn diverse MVNO's actief, maar geen enkele MVNO, inclusief Vodafone's eigen 'second brand' Hollandsnieuwe, bieden momenteel toegang tot het 4G netwerk van Vodafone. Op het netwerk van T-Mobile biedt alleen T-Mobile's dochtermerk Ben toegang tot het 4G netwerk van T-Mobile. Tot slot koopt *Bliep haar diensten vandaag de dag in bij Tele2, maar heeft nog geen toegang tot het 4G netwerk van Tele2 en maakt daarbij dus nog steeds gebruik van het 3G netwerk van T-Mobile.
 

MVNO's en second brands worden nog afgeknepen

Klanten van MVNO's en second brands blijken vaak ook niet van de volledige 4G snelheden te kunnen profiteren. Veel MVNO's bieden downloadsnelheden van maximaal 20 Mbps, waar klanten van KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 theoretische downloadsnelheden tussen de 50 en maar liefst 225 Mbps kunnen halen.

Wel heeft de komst van 4G netwerken er in Nederland de afgelopen twee en een half jaar voor gezorgd dat Nederlanders steeds meer dataverkeer mobiel verbruiken. Waren in december 2012 databundels vaak niet groter dan 2 gigabyte, zijn er vandaag de dag al databundels tot wel 15 gigabyte beschikbaar.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie