Android M wordt uitgebracht als 'Android 6.0 Marshmallow'

Android M wordt uitgebracht als 'Android 6.0 Marshmallow'

18-08-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Toestellen


De in mei aangekondigde nieuwe Android versie, tot op heden bekend als 'Android M' gaat luisteren naar de naam 'Android 6.0 Marshmallow'. Dat heeft Google bekend gemaakt.

De naam van de nieuwste Android versie wordt 'Android 6.0 Marshmallow'. Dat heeft Google gisteren avond officieel bekend gemaakt. Het is opmerkelijk dat Google ook kiest voor versienummer 6.0, wat aangeeft dat de wijzigingen ten opzichte van Android 5.0 en Android 5.1 Lollipop dermate significant zijn dat een geheel nieuw versienummer 'gerechtvaardigd' is.

Het is de traditie van Google om iedere Android versie een naam van een zoete lekkernij mee te geven, waarbij voor iedere nieuwe Android versie de naam met een opvolgende letter in het alfabet begint. De naam voor Android M, die als versienummr 'Android 6.0' heeft gekregen, is 'Android 6.0 Marshmallow' geworden, zo heeft Google gisteren bekend gemaakt.

Samen met de naam en het versienummer heeft Google gisteren avond ook de laatste test-versie van Android 6.0 Marshmallow vrijgegeven. Dat betekent dat de volgende versie de officiële versie van Android 6.0 zal zijn die fabrikanten van Android apparaten mogen gaan gebruiken voor commerciële producten. Dit wijst erop dat Android 6.0 Marshmallow op korte termijn beschikbaar zal gaan komen voor het grote publiek.

Nu de laatste test-versie van Android 6.0 Marshmallow is gepubliceerd, kunnen app-ontwikkelaars ook apps gaan publiceren die geschikt zijn voor Android 6.0 in de Google Play Store. Ontwikkelaars konden de afgelopen tijd al wel apps ontwikkelen diie gebruik maken van nieuwe ondersteuningen uit Android 6.0, maar konden deze tot op heden nog niet in de Google Play Store publiceren.

Nieuwe functies
De belangrijkste nieuwe functie in Android 6.0 Marshmallow is de mogelijkheid om per app aan te geven welke privacy instellingen van kracht moeten zijn en tot welke systeembronnen de app wel en niet toegang mag hebben. De belangrijkste verbeteringen heeft Google gedaan op het gebied van uithoudingsvermogen.

App machtigingen
Bekend is dat Google al meer dan twee jaar test met de mogelijkheid om de machtigingen die apps vragen bij installatie te beheren. Tot op heden was het alleen mogelijk om een app te installeren op het moment dat de gebruiker akkoord ging met álle machtigingen waar de app om vroeg. Doordat veel apps om meer machtigingen vragen dan daadwerkelijk nodig is, ontwikkelde Google op de achtergrond in Android 4.3 al een functie waarmee gebruikers per app machtigingen konden beheren en toegang tot bepaalde informatie of systeembronnen konden uitschakelen.

In Android 6.0 Marshmallow heeft Google deze functionaliteit in een verbeterde vorm nu eindelijk toegevoegd aan het Android besturingssysteem. In plaats van apps om machtigingen te laten vragen tijdens de installatie, gaan apps in Android 6.0 Marshmallow voortaan (éénmalig) om toegang tot bepaalde systeembronnen vragen op het moment dat zij dit nodig hebben. Op deze manier krijgen gebruikers meer inzicht en controle over welke gegevens apps verzamelen. De toevoeging moet dan ook een trigger zijn voor ontwikkelaars om niet onnodig veel systeembronnen te gebruiken.

Wie bijvoorbeeld een alternatief toetsenbord installeert op zijn smartphone krijgt in de toekomst logische vragen of het toetsenbord toegang mag krijgen tot de berichten inbox. Deze toegang is logisch want in de inbox moet het toetsenbord gebruikt kunnen worden om berichtjes te typen. Wanneer de toetsenbord app echter bijvoorbeeld vraagt om toegang tot de locatie van de gebruiker of om toegang tot de oproepgegevens, kan bij de gebruiker een alarmbel gaan rinkelen. De app verzameld in dat geval waarschijnlijk op de achtergrond informatie die voor de app helemaal niet relevant is. De gebruiker kan op dat moment die machtiging weigeren.

Het achteraf toegang geven tot bepaalde informatie of systeembronnen betekent wel dat gebruikers van Android smartphones die ervoor kiezen actief machtigingen te gaan beheren in de toekomst veel meldingen gaan ontvangen. Voor iedere informatie- of systeembron die een app gaat aanroepen krijgt de gebruiker immers straks een melding. Overigens hoeft per onderdeel en per app maar één keer een machtiging gegeven te worden. Het toestel onthoudt ververvolgens welke machtigingen een gebruiker wel of niet wil geven aan een bepaalde app.

Verbeterd uithoudingsvermogen
Naast meer controle over de machtigingen van apps heeft Google in Android 6.0 Marshmallow naar eigen zeggen ook weer grote stappen gezet op het gebied van uithoudingsvermogen. Google heeft in Android 6.0 Marshmallow vooral het energieverbruik van apps die op de achtergrond draaien aangepakt.

Wanneer een smartphone waarop Android 6.0 Marshmallow geïnstalleerd staat lange tijd niet gebruikt wordt en in stand-by staat, gaat Android ervoor zorgen dat alle actieve applicaties een minimum aan energie gaan verbruiken. Op dit moment kan het voorkomen dat een applicatie permanent op de achtergrond draait, data verstuurt en ontvangt en daarmee veel energie verbruikt. Android 6.0 Marshmallow zorgt ervoor dat dit soort energieverslindende apps in hun bewegingsruimte worden beperkt. Daarmee heeft Google naar eigen zeggen het uithoudingsvermogen van Android 6.0 Marshmallow verdubbeld.

Nieuwe ondersteuningen
Uiteraard gebruikt Google haar nieuwe Android 6.0 Marshmallow besturingssysteem ook om weer nieuwe ondersteuningen toe te voegen aan het Android besturingssysteem. Zo ondersteunt Android 6.0 Marshmallow vanaf nu ook de nieuwe USB 3.1 type-c standaard. Dankzij deze nieuwe USB versie kan nog sneller data overgezet worden, kunnen smartphones sneller opgeladen worden en is het makkelijker om een USB kabel aan te sluiten omdat de USB 3.1 type-c connector altijd past. Tot op heden kon een USB connector maar op één manier in de telefoon gestoken worden.

Vingerafdruksensor
Naast USB 3.1 type-c ondersteuning heeft Google haar nieuwe Android 6.0 Marshmallow standaard voorzien van ondersteuning voor vingerafdruksensoren. Tot op heden moesten alle fabrikanten die een vingerafdrukscanner inbouwden in een smartphone of tablet zelf nog de software en ondersteuning ontwikkelen. In de praktijk werkt hierdoor de vingerafdrukscanner van de ene fabrikant beter dan van de andere en is er ook nog een groot verschil in 'veiligheid'.

Doordat Android 6.0 Marshmallow nu standaard over ondersteuning voor vingerafdruksensoren beschikt, hoeven fabrikanten deze ondersteuning niet zelf meer te ontwikkelen en is het een nieuwe 'systeembron' geworden die zowel fabrikanten als app-ontwikkelaars aan kunnen roepen. Doorgaans werkt dit dan veel vlotter en efficiënter dan wanneer fabrikanten dit zelf moeten ontwikkelen en toevoegen aan Android.

Ook voor applicatie ontwikkelaars biedt de standaard ondersteuning van vingerafdrukscanners in Android voordelen. Ontwikkelaars kunnen vanuit de Android SDK de vingerafdrukscanner aanroepen om bijvoorbeeld bepaalde onderdelen van een app te beveiligen middels een vingerafdruk.

Beschikbaarheid
Google heeft bekend gemaakt dat Android 6.0 Marshmallow vanaf het dit kwartaal voor het grote publiek beschikbaar zal komen. Uiteraard zullen bestaande Nexus smartphones en tablets als eerste voorzien gaan worden van Android 6.0 Marshmallow, waarna ook andere smartphone fabrikanten bestaande smartphones van updates zullen gaan voorzien en nieuwe smartphones zullen uitbrengen die direct uit de doos zullen draaien op Android 6.0 Marshmallow.

De geruchten van de afgelopen weken laten daarnaast zien dat Google zelf ook met twee Nexus smartphones zal gaan komen gelijktijdig met de officiële vrijgave van Android 6.0 Marshmallow. Deze twee toestellen zullen direct gebruik maken van de nieuwste ondersteuningen van Android 6.0 waaronder de vingerafdrukscanner an de USB 3.0 Type-c poort.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie