Amerikaans patentbureau verklaart design patent Apple ongeldig

Amerikaans patentbureau verklaart design patent Apple ongeldig

18-08-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Ruim vijf jaar nadat het Amerikaanse Patentbureau aan Apple een patent toekende op de vormgeving van de voorzijde van de Apple iPhone, heeft het patentbureau het patent ongeldig verklaard. Apple won met het patent diverse rechtszaken tegen Samsung.

Het ongeldig verklaren van een design patent van Apple kan grote gevolgen hebben voor het slepende conflict tussen Apple en Samsung. Al sinds de komst van de eerste Samsung Galaxy S smartphone zijn Apple en Samsung met elkaar in gevecht over de vormgeving van hun beide smartphones. 

Apple kreeg in 2010 een patent op de vormgeving van Apple iPhones, bestaande uit een glaspaat aan de voorzijde met daarin een speaker en een home-knop. Apple heeft met dit patent Samsung succesvol aangeklaagd in de Verenigde Staten, aangezien nagenoeg alle smartphones van Samsung ook een glasplaat aan de voorzijde hebben met daarin een speaker en een home-toets.

Uit nadere analyse is het Amerikaanse Patentbureau tot de conclusie gekomen dat Apple het designpatent ten onrechte toegewezen heeft gekregen. Bij de aanvraag van het patent op het design van de Apple iPhone verwees Apple naar eerdere verworven patenten. Op basis daarvan werd aangenomen dat Apple de eerste onderneming was die een patent op de vormgeving had aangevraagd. Nu blijkt echter dat de verwijzingen van Apple geen verband hielden met de patentaanvraag op het design en dat ondertussen andere fabrikanten patenten op vergelijkbare vormgevingen hadden geclaimd.

Op dit moment gaat het nog om een voorlopige ongeldigverklaring van de patenten van Apple. Op het moment dat de patenten definitief ongeldig verklaard worden, kan dit grote gevolgen hebben voor de slepende conflicten tussen Samsung en Apple. Dit zou namelijk betekenen dat Apple's belangrijkste wapen in de strijd tegen Samsung onklaar is gemaakt en Samsung de afgelopen jaren ten onrechte is veroordeeld tot het betalen van hoge schadevergoedingen aan Apple voor het plegen van inbreuken op het nu ongeldig verklaarde patent.

Samsung heeft momenteel in de Verenigde Staten nog één kans om onder de schadevergoedingen uit te komen waar het bedrijf tot is veroordeeld. Onduidelijk is of Samsung de stap naar het Amerikaanse Hooggerechtshof ook zal gaan maken, al lijkt dat met het ongeldig verklaren van het design patent van Apple wel voor de hand te liggen.

Bron
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie