Noord Groningen wordt rurale proeftuin voor 5G

Noord Groningen wordt rurale proeftuin voor 5G

20-08-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Netwerk


Noord Groningen, en dan specifiek het gebied rondom Loppersum, komt in hetzelfde rijtje te staan als Finland en Zuid Korea. Noord Groningen wordt namelijk de eerste rurale proeftuin ter wereld voor 5G netwerken.

De Economic Board Groningen is erin geslaagd noord Groningen aan te dragen als rurale proeftuin voor de ontwikkeling van de volgende generatie 5G netwerken. Volgende week zullen betrokken partijen als KPN, Ericsson, Huawei en TNO hun handtekening onder het startdoucment gaan zetten. Daarna zal het gebied rondom het Groningse Loppersum een 'rurale 5G proeftuin' gaan worden.

De keuze voor noord Groningen pakt voor zowel het gebied als voor Nederland positief uit. Noord Groningen geldt momenteel als een krimp-regio. Doordat de keuze van diverse grote bedrijven is gevallen op het gebied voor de ontwikkeling van 5G netwerken, krijgt het gebied een economische impuls. Nederland kan dankzij de proef in noord Groningen een voorsprong krijgen op de ontwikkeling van 5G netwerken.

Toekomstige 5G netwerken, de opvolger voor de huidige 4G netwerken die sinds 2012 in Nederland uit de grond worden gestampt, moeten nog eens honderden malen sneller worden dan de huidige 4G netwerken. De huidige 4G netwerken zijn naar huidige maatstaven al ongekend snel met (op dit moment) downloadsnelheden tot 225 Mbps. Daarmee zijn 4G verbindingen vaak sneller dan vaste internetverbindingen thuis.

Dat gekozen is voor noord Groningen als proeftuin voor 5G is niet vreemd. De 5G testen die momenteel plaatsvinden in China en Zuid Korea vinden allemaal plaats in stedelijke gebieden. Noord Groningen leent zich uitermate goed om 5G ook in een plattelandsgebied te testen. Daarmee is noord Groningen voorlopig het enige landelijke gebied ter wereld waar 5G ontwikkeld wordt.

De inwoners van Loppersum zelf zullen volgens RTV Noord voorlopig nog geen gebruik kunnen maken van 5G. 'De proef is vooral bedoeld om bedrijven naar Noord-Groningen te trekken', zegt directeur Marco Smit van de Economic Board Groningen. 'Ondernemingen van over de hele wereld kunnen in Loppersum nieuwe producten ontwikkelen die gebruik maken van 5G'
 

Bron: RTV Noord
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie