Nederland aan de top met kwaliteit mobiele netwerken

Nederland aan de top met kwaliteit mobiele netwerken

25-08-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Netwerk


Nederland blijkt in internationaal opzicht bijzonder goed te scoren met de kwaliteit van haar mobiele netwerken. Dat blijkt de eerste Nederlandse P3 connect Mobile Benchmark rapport die vandaag gepubliceerd wordt.

Voor het eerst hebben het Duitse telecomblad 'Connect' en benchmarker 'P3 communications' een P3 connect Mobile Benchmark rapport gepubliceerd over de Nederlandse markt. Hiervoor heeft P3 communications in de periode tussen half mei en half juni uitgebreide veldtesten uitgevoerd in Nederland op de netwerken van KPN, Vodafone en Tele2.

Eén van de belangrijkste conclusies uit het P3 connect Mobile Benchmark rapport is dat Nederlandse mobiele netwerken in internationaal opzicht zeer hoog scoren. Zowel qua dekking als het succesratio waarmee verbindingen tot stand gebracht kunnen worden blijkt Nederland in internationaal verband ver voorop te lopen.

P3 Communications onderschrijft in haar P3 connect Mobile Benchmark rapport de landelijke 4G dekking van zowel KPN als Vodafone. Tele2 heeft nog geen landelijke 4G dekking, maar weet volgens P3 communications in de gebieden waar het netwerk al wel beschikbaar is indrukwekkende prestaties weg te zetten. Daarmee zijn de prestaties van Tele2 volgens P3 communications veelbelovend voor de toekomst.

Methodiek

Voor de eerste mobiele netwerktest in Nederland zijn per netwerkbedrijf de gegevens 200.000 gesprekken en bijna 30.000 datasessies verzameld binnen de testperiode van half mei tot half juni 2015.

Ongeveer 61 procent van de metingen zijn uitgevoerd in de grote steden terwijl de overige 39 procent in kleinere steden, dorpen en op de weg is gedaan. Alles bij elkaar omvat het geselecteerde testgebied ongeveer 3,5 miljoen mensen en Nederland.

De spraakdiensten zijn getest door het meten van smartphone naar smartphone gesprekken. Het succesvol tot stand brengen en beëindigen van deze gesprekken is geëvalueerd en tevens de spraakkwaliteit van het tweezijdige audiokanaal. Met betrekking tot spraakdiensten in grote steden laten Vodafone en KPN zeer goede resultaten zien met succespercentages van 99,0 procent en 98,7 procent. Het percentage 98,1 voor Tele2 is iets lager, maar gezien de status van de netwerk rollout zijn deze resultaten nu al veelbelovend.

Datadiensten zijn getest door te browsen naar de populairste webpagina’s en speciaal gedefinieerde statische testpagina’s, door bestanden continue te up- en downloaden en door YouTube video’s in zowel SD als HD kwaliteit af te spelen. De prestaties bij het up- en downloaden zijn beoordeeld op succesratio’s en snelheid. Bij de YouTube testen is tevens gekeken naar het aantal afspeelpogingen zonder interrupties. De resultaten laten zien dat Vodafone en KPN topprestaties leveren met succesratio’s in veel gevallen boven de 99 procent in grote steden, kleinere steden en onderweg.

Vodafone best-in-test

In deze nek-aan-nek race komen Vodafone en KPN over de streep met een score die duidelijk beter is dan de netwerken in andere landen. Met 2 punten meer is Vodafone de winnaar van deze benchmark en ontvangt het ‘best in test’ keurmerk, dankzij een zeer goede spraakdienst in de grote steden en de hoogste betrouwbaarheid bij het streamen van YouTube video’s.

KPN

KPN, het grootste netwerkbedrijf in Nederland, blinkt uit in de kleinere plaatsen en op wegen en laat hiermee zien een zeer goede dekking te hebben in heel Nederland.

Tele2

Het 4G-only netwerk van Tele2 is nog in ontwikkeling maar laat voor bepaalde testen nu al een topprestatie zien. Verder geldt dat Tele2 resultaten haalt die op dit moment beter zijn dan buitenlandse netwerken. Het is interessant om te zien waar Tele2 zal staan wanneer het netwerk volledig is uitgerold en Voice over LTE de standaard wordt.

Geen resultaten van T-Mobile

Opvallend is dat P3 communications het netwerk van T-Mobile in Nederland niet heeft getest. Volgens P3 communications was T-Mobile tijdens de testperiode bezig met een grootschalige modernisatie van het netwerk, iets wat ook overeen komt met de berichten die T-Mobile zelf de wereld in stuurt. Hierdoor zouden de meetresultaten geen eerlijke representatie geven van de normale prestaties van T-Mobile. 

T-Mobile publiceert zelf overigens wel uitgebreide vergelijkingen met andere Nederlandse mobiele netwerken en stelt op basis van eigen onderzoeken dat haar netwerk een betere dekking heeft, hogere snelheden kan bieden en een hogere capaciteit heeft dan de netwerken van KPN, Vodafone en Tele2. Het is daarmee erg opvallen dat het onafhankelijke P3 communications deze stellingen nog niet kan onderschrijven.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie