Oogstrelend en intuïtief: Samsung imponeert met haar Gear S2

04-09-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  IFA 2015


Samsung heeft op de IFA in Berlijn haar lang verwachte ronde smartwatch gepresenteerd. Samsung heeft voor elkaar gekregen wat andere fabrikanten - zelfs Apple - nog niet voor elkaar hebben gekregen: een zeer intuïtieve smartwatch te ontwikkelen.

Het is vandaag exact twee jaar geleden dat Samsung haar eerste smartwatch presenteerde, de Samsung Galaxy Gear. Al ten tijde van de introductie van de eerste smartwatch door Samsung gingen geruchten dat Apple ook zou werken aan een smartwatch. Natuurlijk wilde iedereen Apple graag voor zijn, al wist eigenlijk nog niemand hoe een smartwatch er uit zou moeten zien en welke functionaliteit de smartwatch zou moeten krijgen.

Samsung Gear S2
Samsung Gear S2

Iedere opvolger vanaf de Gear 2, via de Gear Fit en de Gear S naar uiteindelijk nu de Gear S2 zag er weer beter uit qua vormegeving en kreeg telkens iets meer functionaliteit. Vandaag kan gemeld worden dat Samsung op een niveau is gekomen dat de smartwatch 'volwassen' is geworden.

IntuÏtief

Samsung heeft met haar Gear S2 iets voor elkaar gekregen wat andere smartwatch fabrikanten - zélfs Apple - nog niet voor elkaar hebben gekregen: in direct intuïtieve besturing.

De Samsung Gear S2 is voorzien van een draaibare ring rondom het ronde beeldscherm. Eigenlijk een hele logische keuze, aangezien veel normale horloges ook zo'n draaibare ring hebben. Hoewel de Gear S2 ook gewoon een touchscreen heeft, kan met de ring rondom de smartwatch eenvoudig door het menu genavigeerd worden. Dit geeft al direct bij het eerste gebruik het gevoel dat dít de manier is waarop een smartwatch bediend moet worden.

De Samsung Gear S2 is voorzien van een draaibare ring en duidelijke terug- en home-knopjes aan de zijkant
De Samsung Gear S2 is voorzien van een draaibare ring en duidelijke terug- en home-knopjes aan de zijkant

De ring voorkomt dat op het kleine 1,2 inch grote beeldschermpje met een vinger moeilijk gedaan moet worden om te swypen door menu's. Daarbij is de Gear S2 aan de zijkant voorzien van twee hele logische knopjes, een terugknop en een home-knop. Voor gebruikers van Android smartphones zijn deze twee knopjes heel herkenbaar en de functionaliteit van deze toetsen is direct duidelijk.

Design

Ook qua design heeft Samsung ten opzichte van haar eerste Galaxy Gear gigantische stappen gemaakt. Waren de eerste smartwatches van Samsung lomp en log qua vormgeving, is de Gear S2 met afstand de meest subtiele smartwatch van dit moment. Door haar subtiele ronde vormgeving en bescheiden afmetingen belooft de Gear S2 de eerste smartwatch te gaan worden die de aandacht weet te trekken van het vrouwelijke publiek.

De Gear S2 heeft een zeer bescheiden en ingetogen vormgeving die velen zal aanspreken
De Gear S2 heeft een zeer bescheiden en ingetogen vormgeving die velen zal aanspreken

De bescheiden vormgeving en de intuïtieve interface van de Gear S2 laat zien dat de Apple Watch van Apple echt nog in de kinderschoenen staat. Het is opmerkelijk dat de 'koning van design en intuïtieve interfaces' is afgetroefd door Samsung. Samsung laat met de Gear S2 zien dat het bedrijf de afgelopen twee jaar veel kennis en ervaring heeft opgedaan met de ontwikkeling van smartwatches en het bedrijf haar voorsprong op Apple vast weet te houden.

De Samsung Gear S2 komt in twee uitvoeringen. Als eerste zal de 'normale' Gear S2 uitgebracht worden. Deze kan het beste getypeerd worden als de 'sport-uitvoering' van de Gear S2 en is de uitvoering op de foto's in dit artikel. Later komt ook de Gear S2 Classic op de markt. Deze uitvoering heeft een klassiekere vormgeving en doet denken aan luxe horloges van Zwitserse horlogemerken.

Functionaliteit

Hoewel de Samsug Gear S2 een flinke evolutie is ten opzichte van de allereerste Galaxy Gear, wordt het horloge in de basis nog steeds gebruikt als verlengde van de smartphone. Het horloge geeft alle notificaties van de smartphone weer, zodat de smartphone in de broekzak kan blijven zitten. Het is zelfs mogelijk om binnengekomen SMS berichten of e-mail te lezen direct op het beeldscherm van de Gear S2. Dit gaat opmerkelijk beter dan op andere smartwatches dankzij de draaibare ring. Door aan de ring te draaien kan door de tekst gescrolld worden en is he tmogelijk om zelfs lange teksten te lezen op de Gear S2.

Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld SMS berichten direct vanaf de smartwatch te beantwoorden. Engelstaligen kunnen dit via Samsung's spraakassistent S-Voice. Deze is helaas nog niet in het Nederlands beschikbaar, dus Nederlanders zouden op het kleine beeldscherm van de Gear S2 berichtjes kunnen typen. HIervoor is de smartwatch voorzien van tekstvoorspelling. Praktisch gezien is het 1,2 inch grote beeldscherm in de Gear S2 te klein om tekst in te voeren, dus zal deze functie waarschijnlijk niet of nauwelijks gebruikt gaan worden.

De Samsung Gear S2 is uitgevoerd met een nauwkeurige hartslagsensor
De Samsung Gear S2 is uitgevoerd met een nauwkeurige hartslagsensor

Voorts is de Samsung Gear S2 voornamelijk een sport- en fitnesstracker. De smartwatch is voorzien van diverse gevoelige sensoren waarmee de Gear S2 vele sportactiviteiten kan registreren. Ook is de Gear S2 uitgerust met een hartslagsensor

Connectiviteit

Net als andere smartwatches wordt de Gear S2 primair middels een bluetooth verbinding gekoppeld aan een smartphone. Maar ook stand-alone kan de Gear S2 functioneren dankzij haar Wi-Fi ondersteuning. Samsung heeft zelfs een uitvoering van de Gear S2 gepresenteerd met 3G ondersteuning. Deze uitvoering heeft een ingebouwde zogenaamde 'e-SIM' en kan zelfstandig zonder tussenkomst van een smartphone verbinding maken met het mobiele netwerk.

Voorts beschikt de Gear S2 over NFC ondersteuning. Dankzij deze NFC ondersteuning kan de smartwatch eenvoudig aan een smartphone gekoppeld worden door ze simpelweg tegen elkaar aan te houden. Maar de meest bijzondere functie is nog wel dat met de Gear S2 betalingen verricht kunnen worden bij betaalautomaten met NFC ondersteuning. Betalingen verlopen via Samsung's eigen betaalplatform Samsung Pay.

Compatibiliteit

De Samsung Gear S2 draait niet op het Android Wear besturingssysteem van Google, maar op Samsung's eigen Tizen platform. Voorheen was het probleem dat de smartwatches van Samsung alleen met een select aantal smartphones van Samsung zelf gebruikt konden worden. Met de Gear S2 is dit ook eindelijk veranderd.

Hoewel gebruikers nog steeds het meeste uit hun Gear S2 kunnen halen op het moment dat de smartwatch gebruikt wordt in combinatie met een smartphone van Samsung, kan Gear S2 gekoppeld worden aan iedere Android andere Android smartphone. Vereiste is wel dat het toestel draait op Android 4.4 of hoger en beschikt over minimaal 1,5 GB aan werkgeheugen.

Prijs en beschikbaarheid

De Samsung Gear S2 verschijnt in een normale en een classic versie. De normale versie is voorzien van elastomeer-bandjes, terwijl de classic-uitvoering echt lederen bandjes heeft. De Gear S2 gaat 349 euro kosten, de classic uitvoering 399 euro. De eerste Gear S2 smartwatches zullen vanaf oktober in Nederland in de winkels liggen.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie