WhatsApp op weg naar 1 miljard gebruikers

WhatsApp op weg naar 1 miljard gebruikers

04-09-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Messaging


WhatsApp heeft vandaag bekend gemaakt dat de messagingdienst wereldwijd is doorgegroeid naar 900 miljoen gebruikers.

Het aantal gebruikers van messagingdienst WhatsApp blijft onverminderd groeien, blijkt uit de jongste cijfers die WhatsApp CEO Jan Koum via Facebook naar buiten heeft gebracht. WhatsApp telt nu wereldwijd 900 miljoen gebruikers, Daarmee is het aantal gebruikers in iets meer dan 4 maanden tijd wederom met 100 miljoen gebruikers gestegen. Daarmee is de kans groot dat WhatsApp nog dit jaar de grens van 1 miljard gebruikers zal gaan passeren.

Jan Koum onderstreept op Facebook dat het gaat om 900 miljoen actieve gebruikers en niet zomaar 900 geregistreerde gebruikers. WhatsApp is tot op heden al miljarden keren gedownload en geïnstalleerd, maar WhatsApp kijkt zelf alleen naar het aantal actieve gebruikers. Daarmee hint Jan Koum erop dat het aantal geregistreerde gebruikers op dit moment al aanzienlijk hoger ligt.

De vorige mijlpaal van 800 miljoen gebruikers rapporteerde WhatApp in april van dit jaar. Vier maanden daarvoor, begin januari, telde WhatsApp nog 700 miljoen gebruikers. In augustus 2014 telde WhatsApp 600 miljoen gebruikers. Weer vier maanden eerder, eind april 2014, stond de teller op 500 miljoen gebruikers. Daarmee laat WhatsApp zien dat de messagingdienst nog steeds stabiel groeit met ongeveer 100 miljoen gebruikers per 4 maanden. Wel lijkt het erop dat de groei op dit moment iets vertraagd.

In januari van dit jaar liet Jan Koum weten dat er dagelijks zo'n 30 miljard berichten via WhatsApp worden uitgewisseld. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat WhatsApp rekent met het aantal 'afgeleverde' berichten. Met andere woorden, berichten in een groepsgesprek met bijvoorbeeld zeven deelnemers worden door WhatsApp ook zeven maal meegeteld.

Ontwikkelingen in 2015

WhatsApp is haar messagingdienst op dit moment ook behoorlijk aan het ontwikkelen. De afgelopen maanden heeft WhatsApp diverse malen de headlines weten te halen vanwege zowel positieve als minder positief ontvangen ontwikkelingen.

Begin november activeerde WhatsApp leesbevestigingen middels 'blauwe vinkjes'. Dit leidde tot veel ophef. Midden november verbeterde WhatsApp de beveiliging van haar messagingdienst om het onderscheppen en afluisteren van WhatsApp gesprekken tegen te gaan. Kort daarna maakte WhatsApp het ook mogelijk om te zien wie er typt in een groepsgesprek. Midden december voegde WhatsApp een optie toe om leesbevestigingen middels blauwe vinkjes uit te schakelen. Eind januari kwam daar ook nog de veel besproken webversie van WhatsApp bij.

Belfunctie
In februari startte WhatsApp met de uitrol van haar 'belfunctie'. Deze belfunctie is sinds eind maart officieel beschikbaar voor alle gebruikers van Android smartphones is sinds enige tijd ook beschikbaar voor Windows Phone en iPhone gebruikers. Dankzij de belfunctie in WhatsApp is het mogelijk om met WhatsApp spraak- en videogesprekken te voeren via de mobiele internetverbinding of via Wi-Fi. 

Hoewel nu pas net gelanceerd, belooft de belfunctie in WhatsApp een nieuwe klap te gaan geven aan de telecomwereld aangezien WhatsApp gebruikers zowel via een Wi-Fi netwerk als via een mobiele dataverbinding kunnen bellen. WhatsApp heeft de afgelopen jaren al de omzet uit SMS flink gekanibaliseerd en gaat mogelijk nu ook de omzet uit belminuten afbreken.

Alternatief voor roaming
De belfunctie in WhatsApp wordt ook gezien als een alternatief om hoge roamingkosten in het buitenland te voorkomen of om goedkoop cq. gratis te kunnen bellen met familie, vrienden en kennissen in het buitenland. Zeker wanneer gebeld wordt via een Wi-Fi netwerk zullen er naar verwachting geen kosten gemaakt worden om te bellen met andere WhatsApp gebruikers
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie