Hands-on: Samsung toont Galaxy Note 5 op de IFA in Berlijn

07-09-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  IFA 2015


Ondanks dat de Samsung Galaxy Note 5 volgens officiële lezing niet in Europa op de markt gebracht zal gaan worden, maakt Samsung het Europese publiek van de IFA in Berlijn toch lekker met het toestel.

Nog steeds houdt Samsung voet bij stuk dat de Samsung Galaxy Note 5 geheel niet in Europa uitgebracht zal gaan worden. Het is dan ook extra opmerkelijk dat Samsung toch uitgebreid plek heeft ingeruimd voor het toestel op de IFA in Berlijn, Europa's grootste consumenten elektronicashow gericht op de Europese markt.

Samsung Galaxy Note 5
Samsung Galaxy Note 5

De Samsung Galaxy Note 5 werd op 13 augustus gepresenteerd, gelijktijdig met de Samsung Galaxy S6 Edge+. Al tijdens de presentatie maakte Samsung bekend dat de Galaxy Note 5 niet in Europa uitgebracht zou gaan worden. Reden hiervoor zou zijn dat het 'phablet segment' in de Europese markt te klein zou zijn voor twee toestellen. Dat Samsung uiteindelijk voor de Galaxy S6 Edge+ heeft gekozen om uit te brengen in Europa lag volgens Samsung dat uit eigen onderzoek was gebleken dat Europeanen de S-Pen in de Galaxy Note toestellen niet- of nauwelijks zouden gebruiken.

De Samsung Galaxy Note 5 en Samsung Galaxy S6 Edge+ zijn qua specificaties geheel gelijk aan elkaar. Het enige verschil is dat de Samsung Galaxy Note 5 een S-Pen heeft (de S6 Edge+ niet) en de Samsung Galaxy S6 Edge+ beschikt over een gebogen beeldscherm (de Note 5 niet).

De Samsung Galaxy Note 5 is uitgevoerd met een 5,7 inch groot beeldscherm. Het beeldscherm heeft een beeldschermresolutie van 1440 x 2560 pixels (ook wel 'QHD' of '2K' genoemd). Samsung gebruikt in de Galaxy Note 5 uiteraard haar eigen Super AMOLED beeldschermtechnologie.

De Samsung Galaxy Note 5 is slechts 7,6 mm dik
De Samsung Galaxy Note 5 is slechts 7,6 mm dik

Design

De Samsung Note 5  kent een metalen uni-body behuizing met een achterzijde van glas. De rondingen en kleurstelling geven het toestel een chique en luxe uitstraling. De Samsung Galaxy Note 5 is slechts 7,6 mm dik.

Door het uni-body deisgn is de accu van de Samsung Galaxy Note 5 niet verwisselbaar
Door het uni-body deisgn is de accu van de Samsung Galaxy Note 5 niet verwisselbaar

Doordat de Samsung Galaxy Note 5 is uitgevoerd met een uni-body behuizing is de accu niet verwisselbaar. Ook ontbreekt een MicroSD geheugenkaartslot.

Minimale hardware-verschillen

Onder de motorkap van de Samsung Galaxy Note 5 zijn slechts kleine verschillen te vinden ten opzichte van de Samsung Galaxy S6 die Samsung in maart van dit jaar presenteerde. Natuurlijk is de accu wat groter doordat de smartphone zelf ook groter van formaat is. In de Galaxy Note 5 heeft Samsung een accu met een capaciteit van 3.000 mAh weten te huisvesten.

De Samsung Galaxy Note 5 wordt aangedreven door exact dezelfde processor als de Samsung Galaxy S6, te weten de Samsung Exynos 7 processor. Dit is een 64-bit octa-core processor bestaande uit een 2,1 GHz quad-core en een 1,5 GHz quad-core processor. Qua werkgeheugen is wel een verschilletje zichtbaar, de Note 5 heeft namelijk maar liefst 4 gigabyte werkgeheugen in plaats van de 3 gigabyte die in de Galaxy S6 is gebruikt.

De Samsung Galaxy Note 5 is voorzien van een superieure 16-megapixelcamera
De Samsung Galaxy Note 5 is voorzien van een superieure 16-megapixelcamera

Superieure 16-megapixelcamera

Hoewel Samsung hier ogenschijnlijk minder op focust dan andere merken, staan de top-smartphones van Samsung al jaar en dag bekend om hun extreem goede camera's. Om die reden heeft Samsung de Galaxy Note 5 ook uitgerust met dezelfde 16-megapixelcamera die ook in de Galaxy S6 wordt gebruikt. Deze camera staat momenteel bekend als één van de beste smartphone-camera's, mede doordat de camera beschikt over optische beeldstabilisatie (OIS).

Naast de camera is een krachtige LED flitser geplaatst. Verder is in hetzelfde venster als de LED flitser ook de hartslagsensor verwerkt, die in staat is om de hartslag van de gebruiker van het toestel te meten.

Aan de voorzijde van de Samsung Galaxy Note 5 is dezelfde 5-megapixel frontcamera te vinden als ook is gebruikt in de Galaxy S6. Verschil is echter dat Samsung in de software een hoop functionaliteit heeft toegevoegd. Zo beschikt de software van de Note 5 over een functie waarmee digitale beeldstabilisatie toegepast kan worden op de front-camera.

Vingerafdrukscanner

Wat ook niet ontbreekt in de Samsung Note 5 is een vingerafdrukscanner. Deze is wederom in de home-toets van het toestel weggewerkt. Nieuwe software maakt de vingerafdrukscanner snel en nauwkeurig. Een vinger hoeft maar kort op de home-toets gelegd te worden om de vingerafdruk te kunnen lezen.

Beschikbaarheid

De Samsung Galaxy Note 5 is tot op heden nog steeds niet officieel voor de Europese markt gepresenteerd, al beweren boze tongen dat dát slechts een marketingstunt van Samsung is en het toestel uiteindelijk wel in Europa uitgebracht zal gaan worden. Volgens officiële lezing komt de Samsung Galaxy Note 5 dus niet in Europa uit, maar er zal altijd een kleine kans bestaan dat Samsung wellicht toch nog van gedachte gaat veranderen.

Meer informatie en alle specificaties van de Samsung Galaxy Note 5 zijn verzameld op onze uitgebreide Samsung Galaxy Note 5 overzichtspagina.


Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie