Amerikaanse provider Verizon aast op primeur met 5G

Amerikaanse provider Verizon aast op primeur met 5G

09-09-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Buitenland , Connectiviteit , Diensten , Netwerk


De Amerikaanse provider Verizon wil al in 2017 het eerste commerciële 5G netwerk uit gaan rollen in de Verenigde Staten. Tot op heden werd verwacht dat de eerste 5G netwerken vanaf 2020 commercieel actief zouden gaan worden.

De Amerikaanse telecomprovider Verizon wil al binnen 12 maanden de eerste veldtesten gaan doen met de technieken die aan de basis staan voor de volgende generatie mobiele netwerken, momenteel ook vaak aangeduid met '5G'. Medio 2017 zou Verizon vervolgens al in staat moeten zijn om haar 5G netwerk op een beperkte schaal commercieel aan te kunnen gaan bieden, zo meldt Cnet op basis van een interview met netwerk architect Roger Gurnani.

Mocht het Verizon lukken om in 2017 een commercieel 5G netwerk aan te bieden, dan is Verizon waarschijnlijk de eerste provider ter wereld met een 5G netwerk. 

Tot op heden is de standaardisatie organisatie ITU bezig met het definiëren van de technologie die aan de basis zal staan voor de volgende generatie 5G netwerken. Hier is momenteel nog geen standaard voor bepaald. De grote vraag is dus of het 5G netwerk van Verizon uiteindelijk de standaard zal gaan zetten of dat Verizon voor een 'eigen' 5G technologie gaat kiezen.

Alom werd tot op heden verwacht dat 5G netwerken pas rond 2020 daadwerkelijk van de grond zouden gaan komen. Enkele landen hebben overigens al aangekondigd voor die tijd al 5G netwerken te willen ontwikkelen. Zo wil Zuid Korea, dat ook al een grote voorsprong had met 4G, in 2018 een 5G netwerk aan kunnen bieden rondom de Olympische Winterspelen. Japan zou op haar beurt in 2020 tijdens de Olympische Zomerspelen ook een 5G netwerk gerealiseerd willen hebben. Tot op heden heeft Japan overigens altijd voor eigen netwerkstandaarden gekozen en wijkt de technologie van Japanse mobiele netwerken af van internationale standaarden.

Hoewel Europa de ambitie heeft om een voortrekkersrol te krijgen op het gebied van 5G netwerken, zullen 5G netwerken in Europa naar verwachting pas vanaf 2022 echt grootschalig beschikbaar komen. Momenteel hebben Nederland en Finland wel een voortrekkersrol binnen Europa op het gebied van 5G ontwikkeling, In Finland wordt al in enkele steden getest met 5G, in Nederland starten binnenkort proeven met het aanbieden van 5G in landelijke gebieden. Hiervoor wordt het gebied rondom het Groningse Loppersum als proeftuin voor 5G gebruikt.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie