Sony Xperia Z5 Premium past dynamische beeldschermresolutie toe

17-09-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Sony heeft begin deze maand vriend en vijand weten te verbazen met de introductie van de eerste smartphone ter wereld met een 4K / Ultra HD beeldscherm. Om de accu te besparen, blijkt Sony gebruik te maken van een techniek waarbij de beeldschermresolutie dynamisch wordt geregeld.

Sony staat weer volop in de picture bij de echte smartphone-fans. Tijdens de IFA in Berlijn, begin deze maand, wist Sony vriend en vijand te verbazen met de introductie van de Sony Xperia Z5 Premium. Dit toestel zal namelijk de geschiedenisboeken in gaan als 's werelds eerste smartphone met een 4K / Ultra HD beeldscherm. Daarnaast is de Sony Xperia Z5 Premium dermate uitgebreid dat ook al tijdens onze hands-on met de Sony Xperia Z5 Premium bleek dat deze smartphone letterlijk niets meer te wensen over laat.

De Sony Xperia Z5 Premium heeft een 4K beeldscherm
De Sony Xperia Z5 Premium heeft een 4K beeldscherm

Smartphones met een hoge beeldschermresolutie, verbruiken meer energie omdat het meer rekenkracht kost van de processor om een 4K / Ultra HD beeldscherm aan te sturen. Sony blijkt hier een slimme truc op gevonden te hebben. Alleen wanneer de 4K beeldschermresolutie daadwerkelijk tot haar recht kan komen, wordt deze ook toegepast, zo heeft Sony bekend gemaakt.

Voorbeelden wanneer het beeldscherm van de Sony Xperia Z5 Premium daadwerkelijk een 4K beeld weergeeft is bij het bekijken van 4K / Ultra HD video's of het bekijken van foto's. Ook andere media in 4K resolutie wordt door de smartphone in 4K resolutie weergegeven.

Voor alle andere 'doorsnee' toepassingen schakelt de Sony Xperia Z5 Premium de resolutie ongemerkt af richting Full HD. Het blote oog zal dit verschil overigens niet opmerken, maar de gebruiker zal het wel terugzien in het energieverbruik van de Sony Xperia Z5 Premium. Dankzij deze truc kan de smartphone namelijk ook nog steeds zo'n twee dagen meegaan op één acculading. Dat zou onmogelijk zijn op het het moment dat het toestel permanent beeld in een 4K resolutie zou moeten weergeven.

4K waarvoor?

De hoge beeldschemresolutie levert een zogenaamde 'pixeldichtheid' van maar liefst 806 pixels per inch op. Het menselijk oog is in staat om tot circa 300 pixels per inch waar te nemen. Alles daarboven wordt ervaren als een scherper beeldscherm, maar heeft voor het menselijk oog geen toegevoegde waarde meer. Om die reden werden 2K beeldschermen al regelmatig bekritiseerd. Mensen zouden het verschil niet zien en de hogere resolutie zou een te grote aanslag op de accu doen.

Je kunt er op wachten dat Sony dezelfde kritiek krijgt op haar 4K beeldscherm. Was 2K al extreem, dan is 4K exorbitant te noemen. Maar wat nog niet iedereen zich lijkt te realiseren is dat de introductie van de Xperia Z5 Premium waarschijnlijk slechts het begin is. Je kunt er op wachten dat Sony met iets gaat komen waar de 4K beeldschermresolutie in de Sony Xperia Z5 Premium pas écht goed tot haar recht gaat komen.

Bekend is dat Sony ook werkt aan VR-brillen. De gigantisch hoge beeldschermresolutie van de Xperia Z5 Premium leent zich uitstekend om gebruikt te worden in een VR-bril, vergelijkbaar met de manier waarop Samsung haar Gear VR brillen laat werken. Wanneer een smartphone met een 2K beeldschrm in een VR bril gebruikt wordt, zijn vaak inviduele pixels weer zichtbaar, doordat een VR bril ook als een vergrootglas werkt. Het 4K beeldscherm in de Xperia Z5 Premium ondervangt dit probleem al op voorhand.

Prijs en beschikbaarheid

Voor echte smartphone liefhebbers zal er voorlopig geen andere smartphone komen waar de Sony Xperia Z5 Premium bij zal verbleken. Kortom, voor de échte smartphone liefhebber is de Xperia Z5 Premium de must-have van dit najaar. Helaas zal het geduld van velen wel even op de proef gesteld gaan worden, want Sony verwacht het toestel pas in november in Nederland in de winkels te kunnen gaan leggen. Dat geeft overigens nog wel enige tijd om goed te kunnen sparen, want aan al dit moois zit een toch wel stevig prijskaartje van 799 euro.

Wanneer de Sony Xperia Z5 Premium er uiteindelijk is weet de toekomstige gebruiker zeker dat zijn toestel voorlopig nog niet zal verouderen met deze ultieme specificaties. Daarover gesproken: een volledig overzicht van alle functies, mogelijkheden en specificaties zijn verzameld op onze uitgebreide Sony Xperia Z5 Premium overzichtspagina.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie