Huawei gooit nieuwe Mate S in de voorverkoop

22-09-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Huawei is via haar eigen webshop gestart met het aannemen van zogenaamde 'pre-orders' voor de nieuwe Huawei Mate S.

De Huawei Mate S, die tijdens de IF in Berlijn werd gepresenteerd, is in de voorverkoop gegaan in de webwinkel van Huawei. Het toestel is vanaf vandaag in onder andere Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Portugal, Spanje, Zwitserland en Groot Brittannië te bestellen. Huawei geeft vooralsnog een levertijd van 4 tot 5 weken op, terwijl Huawei tijdens de IFA in Berlijn nog liet weten dat de Huawei Mate S nog deze maand in Nederland in de winkels zou komen te liggen.

Huawei Mate S
Huawei Mate S

Huawei heeft gelijktijdig met de Europese introductie van de Honor 7 haar eigen webwinkel 'vMall' geopend. Huawei wil vMall gebruiken als haar eigen verkoopkanaal voor haar smartphones en gaat daarmee feitelijk de concurrentie aan met reguliere winkels en webwinkels. Het gevolg is dat de nieuwe Honor 7 tot nu toe ook enkel en alleen in de vMall van Huawei verkrijgbaar is en nog nergens anders gekocht kan worden.

Het is onduidelijk of de Huawei Mate S hetzelfde lot staat te wachten. Huawei heeft vandaag in haar vMall de voorverkoop geopend voor de Huawei Mate S. Oorspronkelijk zou de Mate S voor het eind van deze maand in Nederland in de winkels moeten komen te liggen, maar Huawei geeft zelf nu al een verwachte levertijd van 4 tot 5 weken aan. De kans is daarmee groot dat de Huawei Mate S nóg later in reguliere winkels zal komen te liggen.

Huawei presenteerde begin deze maand de Huawei Mate S als opvolger voor de Huawei Ascend Mate 7, die het bedrijf exact een jaar geleden ook begin september presenteerde. Wie beide toestellen kritisch met elkaar vergelijkt, zal tot de conclusie komen dat de Mate S slechts op enkele kleine details een stapje vooruit heeft gezet.

Hoewel Huawei tijdens haar presentatie de Huawei Mate S presenteerde als 's werelds eerste smartphone met een zogenaamd 'force touchscreen' - uiteraard om Apple voor te zijn - blijkt de Huawei Mate S die Huawei daadwerkelijk uit gaat brengen niet over deze force-touchtechnologie te beschikken. In de Huawei Mate S die Huawei later deze maand in de winkels gaat leggen zit een ordinair Full HD AMOLED beeldscherm met een diameter van 5,5 inch.

Over de beschikbaarheid van de Mate S uitvoering met een force-touchscreen gaat Huawei naar eigen zeggen op een later moment mededelingen doen. In het verleden is echter bij Huawei al veelvuldig gebleken dat van uitstel uiteindelijk gewoon afstel komt.

Voor gebruikers van de Huawei Ascend Mate 7 zal de introductie van de Huawei Mate S ook zeker geen reden zijn om over te stappen naar dit toestel. Gebruikers van de Acend Mate 7 hebben zeer waarschijnlijk bewust gekozen voor het gigantische beeldscherm van 6 inch. Een stap terug naar het 5,5 inch beeldscherm zullen Ascend Mate 7 gebruikers naar verwachting dus niet gaan maken.

Slechts kleine stapjes vooruit

Ten opzichte van de Huawei Ascend Mate 7 is de nieuwe Huawei Mate S ook weinig revolutionair te noemen. Uiteraard heeft Huawei het toestel voorzien van een snellere processor. In plaats van de 32-bit Kirin 925 processor (bestaande uit een 1,8 GHz en een 1,3 GHz quad-core processor) in de Ascend mate 7, gebruikt Huawei nu haar 64-bit Kirin 935 processor (bestaande uit een 2,2 GHz en een 1,5 GHz quad-core processor).

Opnieuw een 13-megapixelcamera in de Huawei Mate S
Opnieuw een 13-megapixelcamera in de Huawei Mate S

Qua camera is aan de resolutie niets veranderd. De nieuwe Huawei Mate S heeft net als de Ascend Mate 7 een 13-megapixelcamera. De enige toevoeging die Huawei heeft gedaan is optische beeldstabilisatie zodat het toestel in staat is betere foto's en rustigere video's te maken onder hobbelige of donkere omstandigheden.

Het is tekenend voor de Huawei Mate S dat eigenlijk de grotste stap die het toestel maakt feitelijk in de front-camera te vinden is. De resolutie van de frontcamera is omhoog gegaan van 5 naar 8 megapixel. Daarbij heeft Huawei een lampje aan de voorzijde van de smartphone geplaatst die zorgt voor zacht licht tijdens het maken van een selfie. 

De vingerafdrukscanner in de Huawei Mate S zou ook flink verbeterd zijn volgens Huawei. Deze zou 100 procent sneller en 100 procent gevoeliger zijn dan de vingerafdrukscanner in de Huawei Ascend Mate 7. In de praktijk is hier echter niets van te merken. De vingerafdrukscanner in de Ascend Mate 7 was vorig jaar de beste in de markt, de vingerafdrukscanner in de Mate S levert in dat opzicht geen beter of slechtere prestaties.

Design

Tijdens haar presentatie nam Huawei graag de Apple iPhone 6 Plus op de hak. Of Huawei hiermee wilde verbloemen dat de Huawei Mate S qua design geïnspirieerd is op de iPhone 6 Plus is niet duidelijk, maar feit is wel dat de beide toestellen qua uiterlijk veel op elkaar lijken.

Het design van de Huawei Mate S is volgens Huawei beter dan de vormgeving van de Apple iPhone 6 Plus
Het design van de Huawei Mate S is volgens Huawei beter dan de vormgeving van de Apple iPhone 6 Plus

Huawei heeft het echter naar eigen zeggen 'beter gedaan' dan Apple. Net als de iPhone 6 Plus heeft ook de Mate S een 5,5 inch groot beeldscherm. Het toestel van Huawei is echter in de lengte bijna 1 centimeter korter, door het ontbreken van de home-toets onder het beeldscherm en een compactere bovenzijde van de Mate S.

In haar presentatie hekelde Huawei de witte antenne-lijnen die Apple gebruikt aan de achterzijde van haar iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Ook dit heeft Huawei naar eigen zeggen beter gedaan. De antennelijnen in de Mate S zijn metaalkleurig en volgens Huawei exact dezelfde kleur als de rest van de behuizing. In de praktijk is echter helaas voor Huawei toch kleurverschil te zien.

Huawei gebruikt in haar Mate S ook diverse design technieken die we afgelopen jaren al vaker in andere smartphones hebben gezien. Zo past Huawei de diamond-cut technologie toe op de randen van het toestel, zodat het de smartphone dunner oogt. Hierdoor is het toestel volgens Huawei op het dunste stuk 2,65 mm dik, een claim die overigens al direct na de presentatie ontkracht werd.

Het 2,5D curved beeldscherm houdt bij Huawei in dat de randjes van het beeldschermglas zijn afgerond
Het 2,5D curved beeldscherm houdt bij Huawei in dat de randjes van het beeldschermglas zijn afgerond

Ook vinden we in de Huawei Mate S een zogenaamd 2,5D curved beeldscherm terug. Van een curved beeldscherm zoals bijvoorbeeld in de Samsung Galaxy S6 Edge+ is echter zeker geen sprake. Het beeldscherm zelf is zo recht als een lineaal. Alleen de randjes van het beeldschermglas zijn afgerond, waardoor het beeldscherm op het toestel lijkt te liggen.

Op het oog stereo speakers onderin het toestel blijken geen stereo speakers te zijn
Op het oog stereo speakers onderin het toestel blijken geen stereo speakers te zijn

Tot slot heeft Huawei de Mate S naar eigen zeggen voorzien van stereo speakers aan de onderzijde van het toestel. In de praktijk zijn er inderdaad aan de onderzijde twee speaker-grills te zien, echter blijkt er maar achter één grill (de rechter) een speaker geplaatst te zijn. Ook de claim van Huawei dat de Mate S stereo speakers zou hebben klopt dus niet.

'Waterafstotend'

Tijdens de persconferentie presenteerde Huawei de Mate S alsof het toestel stof- en waterdicht zou zijn. Ook deze claim moet met een korreltje zout genomen worden. Het toestel is volgens Huawei voorzien van een nano-coating met waterafstotende eigenschappen. De smartphone is echter zeker niet stof- en waterdicht zoals de nieuwe Sony Xperia Z5 wel is.

Conclusie

Wanneer de Huawei Mate S niet vergeleken wordt met haar voorganger of met andere toestellen in de markt en alle grootspraak van Huawei tijdens de presentatie van de Mate S even wordt vergeten, dan is de Mate S technisch gezien een prima smartphone. Qua specificaties kan het toestel behoorlijk goed meekomen met de 'flagship smartphones' van andere fabrikanten van dit moment, al moet de Mate S nog wel de meeste van haar concurrenten in technisch opzicht voor zich dulden. 

Huawei heeft duidelijk ontdekt dat in de Europese markt meer geld gevraagd kan worden voor premium smartphones. Ieder jaar opnieuw is nu zichtbaar dat de toestellen van Huawei duurder en duurder worden. Dat geldt ook voor de Mate S die vanaf september voor een verkoopadviesprijs van 649 euro in de winkels komt te liggen. Daarmee heeft de Mate S een high-end prijskaartje gekregen voor een toestel dat feitelijk nipt een high-end smartphone genoemd mag worden.

De Huawei Mate S is vandaag in de voorverkoop gegaan in Huawei's eigen webwinkel 'vMall' en zou ook binnen enkele dagen tot weken bij reguliere winkels en webwinkels in de schappen moeten komen te liggen. Huawei brengt de Mate S uit in de kleuren 'Coral Pink', "Mystique Champagne', 'Titanium Grey' en 'Prestige Gold'. Meer informatie en alle specificaties van de Huawei Mate S zijn verzameld op onze uitgebreide Huawei Mate S overzichtspagina.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie