Nieuwe Nexus smartphones heten 'Nexus 5X' en 'Nexus 6P'

23-09-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


De namen van de nieuwe Nexus smartphones die Google zeer waarschijnlijk op 29 september gaat presenteren zijn uitgelekt. Het 5,2 inch grote toestel van LG gaat 'Nexus 5X' heten, de 5,7 inch grote smartphone van Huawei krijgt de naam 'Nexus 6P'.

De Amerikaanse Android fansite Android Police heeft de hand weten te leggen op foto's van de verkoopverpakkingen van de twee nieuwe Nexus smartphones die Google zeer waarschijnlijk op 29 september gaat presenteren. De foto's bevestigen en onthullen de definitieve namen van beide smartphones.

Verkoopverpakkingen bevestigen namen Nexus 5X en Nexus 6P
Verkoopverpakkingen bevestigen namen Nexus 5X en Nexus 6P

Al maanden is bekend dat zowel Huawei als LG werken aan een nieuwe Nexus smartphone. Qua hardware zullen beide toestellen ongeveer gelijk aan elkaar zijn. Het grootste verschil is dat het toestel van LG een 5,2 inch groot beeldscherm heeft, en de Nexus smartphone van Huawei in het zogenaamde 'phablet segment' valt met haar 5,7 inch grote beeldscherm. Hoe beide toestellen uiteindelijk zouden gaan heten, wat tot aan vandaag onderwerp van discussie. Deze discussie kan nu ook definitief afgesloten worden, want bovenstaande foto's van de verkoopverpakkingen van beide toestellen onthullen en bevestigen dat het Nexus toestel van LG gaat luisteren naar de naam 'Nexus 5X' en dat de Nexus smartphone van Huawei de naam 'Nexus 6P' heeft gekregen.

Al sinds eind mei is bekend dat Google ergens deze zomer of aan het begin van het najaar zou gaan komen met een nieuwe Android versie. In mei presenteerde Google namelijk onder de codenaam 'Android M' een geheel nieuwe versie van Android. Onlangs heeft Google de officiele naam en het versienummer van Android onthuld toen Google de laatste officiele testversie van Android M vrijgaf. Daarmee is nu bekend dat de volgende Android versie uiteindelijk 'Android 6.0 Marshmallow' gaat heten.

Het is ondertussen traditie geworden dat Google elke grote nieuwe Android versie laat vergezellen door één of meerdere Nexus producten. Met haar Nexus smartphones en tablets wil Google naar zowel ontwikkelaars als smartphone fabrikanten laten zien wat de mogelijkheden zijn van het Android besturingssysteem. Nieuwe Nexus smartphones en tablets beschikken over alle hardware die in de nieuwe Android versie ondersteund worden.

Nexus 5X by LG

Het geruchtencircuit is het er al weken over eens dat LG de ontwikkeling en productie van de Nexus 5X voor haar rekening neemt. De interne codenaam voor het toestel is bij LG op dit moment 'Bullhead'. Steevast wordt de Nexus 5X in verband gebracht met een 5,2 inch groot beeldscherm.

Op Weibo is onlangs een screenshot van een benchmark verschenen die laat zien dat de Nexus 5X draait op de Qualcomm Snapdragon 808 processor, een zogenaamde 'hexa-core processor' bestaande uit een 1,4 GHz quad-core en een 1,8 GHz dual-core processor. Dit is dezelfde processor die LG ook gebruikt in haar LG G4. De benchmark laat zien dat LG de Nexus 5X 2015 gaat voorzien van 3 gigabyte aan werkgeheugen.

Tot zover zijn de specificaties nog in lijn met de verwachtingen. Eerder werd namelijk al bekend dat het uitgesloten zou zijn dat de nieuwe Nexus smartphones uitgerust zouden zijn met de Qualcomm Snapdragon 820 processor. Qualcomm maakte namelijk onlangs bekend dat deze processor pas begin 2016 klaar is voor gebruik in smartphones.

2K beeldscherm

De jongste geruchten suggereren dat de Nexus 5X een 2K / QHD beeldschermresolutie gaat krijgen. Dit is aanzienlijk hoger dan verwacht en tot nu toe gesuggereerd. Tot op heden werd er vanuit gegaan dat de Nexus smartphone van LG een Full HD beeldscherm zou gaan krijgen.

Over de Nexus 5X is de afgelopen tijd ook al uitgelekt dat het toestel waarschijnlijk een metalen behuizing gaat krijgen, anders dan de kunststof behuizing van de LG G4. Verder wordt het toestel wat dikker dan gebruikelijk met een dikte van 9,8 mm. De smartphone krijgt waarschijnlijk twee front-facing speakers, zoals HTC dit ook doet in haar HTC One M9. Verder zou aan de achterzijde van de smartphone een vingerafdrukscanner aanwezig zijn en zou de Nexus smartphone van LG voorzien zijn van het nieuwe type USB Type-c connector.

Achterzijde van de Nexus 5X
Achterzijde van de Nexus 5X

Over de camera van de Nexus 5X is opvallend genoeg nog geen informatie uitgelekt. Het lijkt erop dat het toestel op dit gebied niet echt zal uitblinken, wat overigens gebruikelijk is voor Nexus smartphones. Verondersteld wordt dat de Nexus 5X een 13-megapixelcamera aan de achterzijde zal hebben en aan de voorzijde voorzien zal zijn van een 5-megapixelcamera. Wel is bovenstaande foto al uitgelekt waarop de achterzijde van de Nexus 5X te zien zou zijn.

Nexus 6P by Huawei

Naast LG is ook Huawei naar verluidt bezig met de ontwikkeling en productie van een tweede Nexus smartphone. Dit toestel zou intern bij Huawei de codenaam 'Angler' gekregen hebben. Huawei zou de ontwikkeling en productie van de Nexus 6P voor haar rekening nemen. Dit wordt een opvolger voor de Nexus 6 van Motorola van vorig jaar.

Oorspronkelijk werd gespeculeerd dat de Nexus 6P van Huawei uitgerust zou gaan worden met de Qualcomm Snapdragon 820 processor, iets dat niet mogelijk blijkt gezien de uitspraken van Qualcomm. Nu wordt verwacht dat Huawei de Qualcomm Snapdragon 810 v2.1 processor gaat gebruiken, een nieuwere versie van de Snapdragon 810 zonder oververhittingsverschijnselen.

Qua specificaties lijkt de Nexus 6P naar verluidt verder sterk op de Nexus 5X, met als grootste verschil dat de Nexus 6P een groter beeldschem van 5,7 inch gaat krijgen. Over het beeldscherm van de Nexus 6P wordt al langer gesteld dat deze een 2K / QHD beeldschermresolutie zou hebben.

De Nexus 6P belooft wat dunner (rond de 8,5 mm) te worden dan de Nexus 5X, wat mede mogelijk gemaakt wordt door het grotere beeldscherm waardoor meer oppervlakte beschikbaar is voor chips en de accu. Net als de Nexus 5X smartphone van LG zou ook dit toestel aan de achterzijde een vingerafdrukscanner hebben, voorzien zijn van front-facing speakers en een USB Type-C connector.

Wat de Nexus 6P op cameragebied gaat doen is nog een groot vraagteken. Uit uitgelekte foto's blijkt wel dat het toestel beschikt over een behoorlijke camera module, wat op een hoge resolutie zou kunnen wijzen. Mogelijk gaat Huawei, zoals zij ook met enkele eigen toestellen doet, de 20,7-megapixel camerasensor van Sony gebruiken in de Nexus 6P. Dit is overigens nog puur speculatie.

Aankondiging op 29 september

Op 29 september zal gaan blijken wat er klopt van alle geruchten en speculaties over de nieuwe Nexus smartphones, want de uitnodiging van Google maakt ondubbelzinnig duidelijk dat er ook nieuwe producten gepresenteerd gaan worden. Na afloop van de presentatie is namelijk een zogenaamde 'hands-on sessie' waar de nieuwe producten door de pers bekeken kunnen worden.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie
Nieuw

19-07-2019
Xiaomi Mi Max 3
26-03-2019
Sony Xperia L3
26-02-2019
Sony Xperia 1
26-02-2019
Sony Xperia 10