BlackBerry geeft smartphonetak nog één kans om zich te bewijzen

09-10-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


BlackBerry CEO John Chen geeft de smartphonetak van BlackBerry nog één kans om zich te bewijzen. Als de smartphonetak in 2016 geen winst gaat maken, is de kans groot dat BlackBerry stopt met de ontwikkeling van smartphones.

BlackBerry CEO John Chen heeft zich tijdens het Code/Mobile Congres in de Verenigde Staten uitgelaten over de toekomst van BlackBerry. Chen tracht als bedrijfsdokter al jaren om BlackBerry weer op de rit te krijgen. Hiervoor heeft Chen de afgelopen jaren al vele impopulaire maatregelen moeten treffen zoals het ontslag van van bijna twee derde van het totale personeel dat in 2010 nog in dienst was bij BlackBerry.

Succes van BlackBerry Priv wordt bepalend voor de toekomst van BlackBerry als smartphone fabrikant
Succes van BlackBerry Priv wordt bepalend voor de toekomst van BlackBerry als smartphone fabrikant

Volgens Chen wordt 2016 een jaar waarbij het er voor BlackBerry erop of eronder zal gaan worden. BlackBerry gaat binnenkort haar geheel nieuwe BlackBerry Priv uitbrengen. De BlackBerry Priv draait op het Android besturingssysteem en kan daarmee profiteren van dezelfde voordelen als andere Android smartphones, waaronder de grote beschikbaarheid van Android apps. Daarnaast heeft de BlackBerry Priv een naar huidige maatstaven zeer bijzondere vormgeving waarbij een volledig toetsenbord uitgeschoven kan worden. In dit segment in de markt heeft BlackBerry daarmee nagenoeg het alleenrecht.

Internationale critici stellen dat BlackBerry met de BlackBerry Priv een ijzersterke smartphone in handen heeft die de potentie heeft om een groot succes te worden. De BlackBerry Priv zou dus letterlijk de reddende engel van BlackBerry moeten gaan worden.

Chen lijkt binnen BlackBerry aangestuurd te hebben op de ontwikkeling van een toestel waarin design, innovatie en het gebruik van het Android besturingssystem wordt gecombineerd met de kwaliteiten en veiligheid waar BlackBerry al jaren om bekend staat. Hieruit is de BlackBerry Priv geboren. De conclusie lijkt duidelijk te zijn. Als BlackBerry het niet weet te redden met de BlackBerry Priv, waar letterlijk niets op aan te merken valt, dan zal BlackBerry het met geen enkel toestel kunnen redden.

De hoop van BlackBerry lijkt daarmee nu volledig gevestigd te zijn op de BlackBerry Priv. Dit toestel komt naar verwachting eind dit jaar in de eerste landen in de winkels te liggen en moet in 2016 de come-back van BlackBerry gaan markeren. Weet het toestel deze verwachtingen niet waar te maken, dan ziet het er naar uit dat Chen een streep gaat zetten door de smartphone divisie van BlackBerry.

Mocht Chen onverhoopt inderdaad de beslissing moeten gaan maken om te gaan stoppen met de ontwikkeling van smartphones, dan zal BlackBerry waarschijnlijk verder gaan als ontwikkelaar- en leverancier van enterprise-software voor de smartphone industrie.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie