Apple iPhone is grootste cash-cow voor Apple

28-10-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


De Apple iPhone is met afstand de grootste bron van inkomsten voor Apple. Afgelopen kwartaal gingen maar liefst 48 miljoen Apple iPhones over de toonbank, goed voor 62 procent van de totale omzet van Apple.

Apple laat nog steeds groei zien in haar iPhone verkopen, zo blijkt uit de kwartaalcijfers die Apple gisteren avond heeft gepresenteerd. Het aantal verkochte Apple iPhones kwam afgelopen kwartaal uit op 48 miljoen, een flinke verbetering ten opzichte van de 39,2 miljoen stuks die Apple vorig jaar in hetzelfde kwartaal verkocht. Het wordt nu spannend of Apple net als vorig jaar in het vierde kwartaal opnieuw een verkooprecord gaat wegzetten. Dat zou betekenen dat Apple dit jaar in het vierde kwartaal meer dan 74,5 miljoen iPhones moet verkopen.

Apple iPhone 6S en Apple iPhone 6S Plus
Apple iPhone 6S en Apple iPhone 6S Plus

In de verkoopcijfers zitten nog net de verkoopaantallen van het openingsweekend waarin de nieuwe Apple iPhone 6S en Apple iPhone 6S Plus in de verkoop zijn gegaan. In het openingsweekend gingen al 13 miljoen nieuwe iPhones over de toonbank in de eerste landen waar het toestel toen verkrijgbaar was. Ondertussen zijn de nieuwe iPhones al in meer dan 50 landen verkrijgbaar, waarmee wordt uitgekeken naar de presentatie van de kwartaalcijfers over het vierde kwartaal. Vorig jaar stond Apple in het vierde kwartaal qua verkoopaantallen op gelijke hoogte met Samsung. Als Apple dit jaar haar verkooprecord van vorig jaar weet te overtreffen, neemt Apple zeer waarschijnlijk de nummer 1 positie in op de totale smartphone markt.

Astronomische omzet en winst

De Apple iPhone is met afstand de belangrijkste 'cash-cow' voor Apple. Op dit moment komt 62 procent van de totale omzet van Apple uit de verkoop van iPhones. Apple boekte afgelopen kwartaal een totale omzet van 51,5 miljard dollar, omgerekend 46,7 miljard euro. Onder aan de streep bleef er een winst van 11,1 miljard euro over, omgerekend iets meer dan 10 miljard euro.

Zorgen om iPad verkopen

De Apple iPad blijkt echter aanzienlijk minder goed te verkopen. Voor het eerst sinds 2011 is het aantal verkochte iPads zelfs onder de 10 miljoen gedaald. Vorig jaar verkocht Apple in het derde kwartaal nog 12,3 miljoen iPads, dit jaar kwam Apple in het derde kwartaal niet verder dan 9,8 miljoen stuks.

Apple brengt binnenkort de nieuwe Apple iPad Pro op de markt, dit is een groter formaat iPad die de iPad verkopen weer vlot zou moeten gaan trekken. Critici stellen echter dat de kans klein is dat de iPad Pro voor weer een permanente opwaardse trend gaat zorgen. Het product is erg duur en heeft niet de functionaliteit van een Mac computer. Android tablets en vooral de nieuwe Microsoft tablets hebben zich wel ontwikkeld tot een PC of laptop alternatief.

Mac verkopen groeien gestaag

Ondanks de krimp in de totale PC markt, weet Apple toch nog steeds de verkopen van haar Mac computers gestaag te laten groeien. Afgelopen kwartaal gingen 5,7 miljoen Mac's over de toonbank, tegenover 5,5 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Al sinds 2010 is een licht opwaardse trend zichtbaar in de verkoop van Mac computers.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie


Nieuw

19-07-2019
Xiaomi Mi Max 3
26-03-2019
Sony Xperia L3
26-02-2019
Sony Xperia 1
26-02-2019
Sony Xperia 10