EU stemt in met afschaffing roamingtarieven in 2017

EU stemt in met afschaffing roamingtarieven in 2017

28-10-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Buitenland , Connectiviteit , Diensten , Netwerk


Vanaf 15 juni 2017 kost bellen, sms'en en internetten in het buitenland even veel als in eigen land. Het Europees Parlement heeft ingestemd met de afschaffing van de gewraakte roamingtarieven in 2017.

Het Europese Parlement heeft definitief ingestemd met het afschaffen van de roamingtarieven binnen de Europese Unie. Al sinds de komst van mobiele telefoons in de jaren '90 rekenen providers extra kosten voor het gebruik van een mobiele telefoon in het buitenland. Bellen, SMS'en en internetten in het buitenland is nog steeds aanzienlijk duurder dan in het eigen land.

Vanaf 15 juni 2017 komt definitief een einde aan deze roamingtarieven. Vanaf die datum mag het gebruik van een mobiele telefoon in het buitenland niet meer kosten dan in eigen land. Dat betekent dat klanten ook in het buitenland kunnen gaan bellen, sms'en en internetten vanuit hun eigen nationale bel-, sms- of internetbundel. Klanten zonder bel-, sms- of internetbundel kunnen in het buitenland hun toestel gebruiken tegen hun eigen bel-, sms- of internet tarieven.

Uitzondering

Het Europese Parlement heeft wel een uitzondering aan de nieuwe wetgeving toegevoegd, waarschijnlijk specifiek voor providers in Oost Europa. Met toestemming van de nationale toezichthouder mogen providers nog wel extra kosten in rekening brengen om het gebruik van een mobiele telefoon in het buitenland kostendekkend te maken.

In Oost Europa liggen de tarieven voor bellen, sms'en en internetten aanzienlijk lager dan in West Europa. Oost Europese providers moeten diezelfde lage tarieven ook gaan hanteren voor klanten die afreizen naar West Europese landen. Doordat de bel-, sms- en internettarieven die west Europese providers rekenen hoger liggen dan de tarieven die Oost Europese klanten betalen, zouden deze providers verlies gaan maken. In een dergelijke situatie is het in rekening brengen van een aanvullende vergoeding toegestaan. Wel heeft het Europees Parlement bepaald dat deze extra vergoeding alleen kostendekkend en niet winstgevend mag zijn.

Fair Use Policy

Naast de uitzonderingsmogelijkheid stelt de Europese Unie eind 2016 ook een Fair Use Policy vast om te voorkomen dat Europeanen 'misbruik' gaan maken van de afgeschafte roamingtarieven. Dit betekent dat een bepaalde hoeveelheid belminuten, sms'jes en dataverkeer per maand of per jaar tegen nationaal tarief afgerekend wordt en het verbruik daarboven tegen hogere tarieven.

Einde aan bijna 25 jaar aan roamingtarieven

Eind jaren '90 geldde voor iedere provider andere tarieven. Daarmee was het voor gebruikers lonend om te kijken via welke provider gebruikers het goedkoopste konden bellen en sms'en. Al snel kregen providers door dat roamingtarieven een flinke cash-cow was en trokken vervolgens de tarieven voor ieder land gelijk, waardoor het voor klanten niet meer mogelijk was om kosten te besparen door te kiezen voor een goedkopere provider in het buitenland.

Na het gelijktrekken van alle roamingtarieven zijn providers vervolgens de tarieven steeds verder gaan verhogen. Tarieven van 3 tot 5 euro per belminuut waren geen uitzondering. Hierdoor heeft de EU in 2007 besloten in te gaan grijpen. Sinds 2007 worden de roamingtarieven gereguleerd en hebben providers een tariefsplafond opgelegd gekregen wat bellen, sms'en en internetten in een ander EU land maximaal mag kosten. Dit tariefsplafond is sinds 2007 ieder jaar verlaagd. Precies tien jaar later, op 15 juni 2017, gaat de EU de laatste stap zetten en schaft de roamingtarieven definitief af.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie