KPN zet 4G netwerk in voor breedband internet in buitengebieden

KPN zet 4G netwerk in voor breedband internet in buitengebieden

10-11-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Netwerk


KPN heeft vandaag bekend gemaakt dat het haar 4G netwerk gaat inzetten om woningen in buitengebieden zonder vaste breedband internetaansluiting te gaan ontsluiten met een breedband internetverbinding.

In grote steden, veel grotere en kleinere gemeenten en in veel dorpen is het vandaag de dag heel normaal om een snelle vaste internetaansluiting te hebben. Toch zijn zelfs anno 2015 circa 500.000 huishoudens die nog steeds niet kunnen beschikken over een vaste breedband internet aansluiting doordat zij te ver weg wonen van centrales en geen glasvezel hebben. Het betreft hier over het algemeen huishoudens in buitengebieden en kleine plattelandsgemeenten.

Ontsluiten via 4G netwerk

KPN heeft vandaag bekend gemaakt dat het bedrijf in de komende jaren ook deze huishoudens wil gaan ontsluiten met een vaste breedband internetaansluiting. Vanaf vandaag gaat KPN circa 100.000 huishoudens een breedband internetverbinding aanbieden via haar 4G netwerk. Het 4G netwerk van KPN is alreeds in veel opzichten sneller dan een vaste internetaansluiting thuis.

De dienst 'Internet Buitengebied via 4G' is vanaf vandaag voor een geselecteerd aantal buitengebieden in Nederland beschikbaar. De afgelopen maanden heeft KPN al succesvol met deze dienst getest in het Groningse Loppersum. ‘Internet Buitengebied via 4G’ is alleen beschikbaar voor zeer afgelegen woningen in rurale gebieden. Op de website van KPN kan middels een postcodecheck gecontroleerd worden of de woning in aanmerking komt voor 'Internet Buitengebied via 4G'. 

Twee abonnementen met 10 of 50 gigabyte dataverkeer

KPN gaat twee abonnementen aanbieden voor klanten die gebruik willen gaan maken van 'Internet Buitengebied via 4G'. Omdat de verbinding over het 4G netwerk van KPN loopt, durft en kan de provider geen onbeperkt internet aanbieden. Het abonnement van 32,50 euro per maand biedt daarom 10 gigabyte dataverkeer per maand, het abonnement van 50 euro per maand biedt 50 gigabyte dataverkeer per maand.

Indien klanten in het buitengebied ook andere diensten van KPN afnemen, zoals telefonie en televisie, kunnen klanten aanspraak maken op KPN Compleet, waarmee KPN 5 euro per maand korting geeft op de 'Internet Buitengebied via 4G' aansluiting en de databundel verdubbeld van 50 naar 100 gigabyte of van 10 naar 20 gigabyte.

Beschikbaarheid

Omdat KPN wil voorkomen dat het aanbieden van vast internet via het 4G netwerk voor capaciteitsproblemen zorgt op het 4G netwerk, is Internet Buitengebied via 4G alleen beschikbaar voor huishoudens die op dit moment een ADSL internetverbinding hebben met een downloadsnelheid lager dan 6 Mbps en waar geen snelheidsverhoging is gepland in de komende 6 maanden. KPN biedt Internet Buitengebied via 4G ook alleen aan huishoudens die buiten stads- of dorpskernen wonen. Tot slot is ook de capaciteit op het 4G netwerk bepalend of KPN de dienst aan een bepaald huishouden kan aanbieden.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie