Telecom Awards 2015: De winnaars in het entry-level segment

13-11-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Vorige week zijn voor de tweede keer de Telecom Awards uitgereikt. In het entry-level segment met smartphones tot 200 euro, wonnen de Microsoft Lumia 640 en de Acer Liquid Z530. Waarom wonnen juist deze twee smartphones?

Dit najaar hebben zes grote Nederlandse telecom- en techwebsites, waaronder GSM Helpdesk, voor de tweede maal de Telecom Awards uitgereikt. De Telecom Awards zijn volledig onafhankelijke Awards voor de beste smartphones van dit moment. In drie categorieën zijn totaal zes Awards uitgereikt. Binnen iedere categorie werd een Award uitgereikt voor zowel de allerbeste smartphone als de smartphone met de beste prijs/kwaliteit verhouding, de zogenaamde 'beste koop'.

In het zogenaamde 'entry-level segment', de categorie smartphones met een verkoopprijs tot 200 euro, heeft de Microsoft Lumia 640 de prijs voor de beste smartphone gewonnen. De Acer Liquid Z530 werd uitgeroepen als beste koop. Waarom wonnen juist deze smartphones?

Microsoft Lumia 640

De Microsoft Lumia 640 mag zich het komende jaar de beste smartphone in het entry-level segment noemen. Wat deze winnaar bijzonder maakt is dat de Lumia 640 het enige genomineerde toestel was in dit prijssegment die draait op het Windows Phone besturingssysteem. Alle andere genomineerde toestellen draaien namelijk op Android.

Microsoft Lumia 640
Microsoft Lumia 640

Juist het feit dat de Lumia 640 op Windows Phone draait, heeft waarschijnlijk van deze smartphone een winnaar gemaakt. Consumenten komen er namelijk steeds vaker op een pijnlijke manier achter dat Android smartphones met een prijs onder de 200 euro vaak hun tekortkomingen kennen. Het Android besturingssysteem is dermate uitgebreid geworden dat de 'goedkope hardware' van laaggeprijsde smartphones niet toereikend genoeg is om gebruikers langdurig een goede gebruikservaring te bieden.

De Microsoft Lumia 640 is hier een positieve uitzondering op. Dit wordt vooral veroorzaakt door het Windows Phone besturingssysteem, dat door Microsoft zo slim in elkaar is gezet dat het platform net zo snel en stabiel draait op een goedkope smartphone als dat het draait op een dure smartphone.

Vooral in het entry-level segment is dan ook een trend zichtbaar dat steeds meer mensen kiezen voor een Windows Phone smartphone. Deze toestellen vertragen niet of nauwelijks gedurende hun levensduur en zijn qua hardware vaak wat rijker uitgerust dan hun Android concurrenten. 

Zoals ook uit onze review over de Microsoft Lumia 640 blijkt, is deze smartphone ondanks haar relatief lage prijs, behoorlijk uitgebreid. Het toestel heeft een hoogwaardig beeldscherm en een opvallend goede camera. Daarnaast is het toestel lekker stevig gebouwd en kan daardoor tegen een stootje.

De barrière om over te stappen op het Windows Phone besturingssysteem bestaat eigenlijk niet meer. Bij veel mensen bestaat nog het idee dat veel populaire Android apps niet beschikbaar zijn voor Windows Phone. Dat is niet meer het geval. Nagenoeg alle populaire apps die voor Android beschikbaar zijn, kunnen nu ook in de applicatiewinkel van Microsoft gevonden worden. Waar dit niet het geval is, zijn er voldoende alternatieven beschikbaar.

Doordat de Microsoft Lumia 640 qua hardware en prestaties met kop en schouders boven de andere genomineerde smartphones in dit segment uitsteekt, is de Lumia 640 uitgeroepen tot de beste smartphone in het entry-level segment.

Acer Liquid Z530

Met haar ongekend scherpe prijsstelling, is de Acer Liquid Z530 het schoolvoorbeeld van een toestel die de award 'Beste koop' in de wacht moet slepen. De Acer Liquid Z530 was in het entry-level segment zeker niet de smartphone die de beste prestaties weg wist te zetten, was qua hardware ook zeker niet de meest uitgebreide smartphone, maar afgewogen tegen de prijs krijgt de consument met de Liquid Z530 wel het meeste waar voor zijn of haar geld.

Acer Liquid Z530
Acer Liquid Z530

In veel opzichten komt de Liquid Z530 qua hardware overeen met de Lumia 640. Net als de Lumia 640 heeft ook de Acer Liquid Z530 een 5 inch groot beeldscherm en beschikt eveneens over een 8-megapixelcamera.

De smartphone draait direct uit de doos op Android 5.1 Lollipop en heeft een opvallend krachtige accu van 2.420 mAh. Ook de vormgeving van de smartphone is erg verzorgd.

De jury zag het zowel als een voor- als een nadeel dat Acer veel software en applicaties meelevert op de Liquid Z530. Zo is standaard TomTom navigatie op het toestel aanwezig. Dit maakt het uitrustingsniveau van deze smartphone in vergelijking met veel andere genomineerde smartphones erg uitgebreid.

De Acer Liquid Z530 is vanwege haar bescheiden verkoopprijs een prima alternatief voor duurdere smartphones uit het entry-level segment en weet in verhouding tot haar prijs zowel qua hardware als qua prestaties een goede gebruikservaring weg te zetten. Daarom is deze smartphone met recht betiteld tot 'beste koop' in het entry-level segment.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie