OV-bedrijven starten proef met in- en uitchecken met een smartphone

OV-bedrijven starten proef met in- en uitchecken met een smartphone

30-11-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Netwerk


Vandaag is de Smart-OV proef van start gegaan waarbij reizigers kunnen in- en uitchecken in het openbaar vervoer met hun smartphone.

Alle Nederlandse OV-bedrijven hebben vandaag samen met providers KPN en Vodafone de aftrap gegeven voor de 'Smart-OV proef'. Daarmee kunnen deelnemers aan de proef met hun smartphone in- en uitchecken in het openbaar vervoer. De smartphone vervangt daarbij de OV Chipkaart.

Volgens de OV-bedrijven is deze proef is een belangrijke stap om het betaalgemak in het openbaar vervoer te vergroten. In september besloten alle OV-bedrijven al in te gaan zetten op in- en uitchecken met een smartphone. De Smart-OV proef is een gezamenlijk initiatief van alle Nederlandse openbaar vervoerbedrijven, Translink (uitgever van de OV Chipkaart), KPN en Vodafone. Tijdens de proef, die drie maanden duurt, krijgen tweehonderd reizigers de kans ervaring op te doen met deze nieuwe en makkelijke manier van betalen in het openbaar vervoer.

De vele verschillende merken en type smartphones vragen om een uitgebreide proef. De deelnemers ontvangen van Vodafone of KPN een nieuwe simkaart waar de OV-chipkaart op wordt geladen. In- en uitchecken gebeurt door de telefoon op dezelfde manier voor de kaartlezers te houden als de plastic OV-chipkaart. Reizigers kunnen in de Smart-OV app direct zien wat hun saldo is, of ze in- of uitgecheckt zijn en wat de rit gekost heeft. Ook zijn de laatste tien reistransacties terug te lezen.

Indien de proef succesvol is, streven de openbaar vervoerbedrijven, Translink, KPN en Vodafone er naar Smart-OV in 2016 aan een breed publiek aan te bieden. Ook andere telecombedrijven kunnen dan aansluiten.

Geïnteresseerde reizigers kunnen zich opgeven via de website www.smart-ov.nl. In de proef is ruimte voor 200 deelnemers, die uit het hele land worden geselecteerd. Als reizigers voldoen aan de voorwaarden en worden geselecteerd, kunnen zij met de OV-chipkaart op hun smartphone reizen bij alle openbaar vervoerbedrijven in Nederland.

Een aantal populaire Android-toestellen met NFC is geschikt voor de proef. Smart-OV werkt nog niet op Apple iPhones.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie