Microsoft bezig met 'top secret' Surface Phone project

Microsoft bezig met 'top secret' Surface Phone project

02-12-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Al sinds 2012 doen geruchten de ronde dat Microsoft zou werken aan de 'Surface Phone'. Heel af en toe duikt informatie op die een klein beetje inzicht geeft in dit strikt geheime project dat nog steeds blijkt te lopen.

Microsoft zit momenteel met een behoorlijk probleem. Het bedrijf heeft afgelopen jaren miljarden dollars geínvesteerd in de ontwikkeling van het Windows Phone 7, Windows Phone 8 en het nieuwe Windows 10 Mobile besturingssysteem. Daarmee heeft Microsoft een zeer goed besturingssysteem in handen dat kan concurreren met Android en iOS. Maar nagenoeg geen enkele fabrikant gebruikt het Windows Phone en Windows 10 Mobile besturingssysteem, behalve Microsoft zelf.

Ondergeschoven kindje

Al sinds de komst van Windows Phone 7 in 2010 is en blijft het Windows Phone besturingssysteem een ondergeschoven kindje in de smartphonemarkt. Aangezien Microsoft vijf jaar na de introductie van Windows Phone nog steeds niet verder komt dan maximaal 5 procent marktaandeel op de smartphonemarkt, zit het bedrijf volgens Windows Central met een dillema: Stoppen, doorgaan of iets revolutionair anders gaan doen.

Nu er al zo ongelofelijk veel geld is geïnvesteerd in het Windows Phone en Windows 10 Mobile besturingssysteem is stoppen geen optie. Met de introductie van de Lumia 950 en Lumia 950 XL geeft Microsoft een nieuwe impuls aan het Windows 10 Mobile besturingssysteem. De kans dat dit nu wel iets op gaat leveren lijkt op voorhand echter al klein te zijn.

Revolutionair anders

'Iets revolutionair anders gaan doen' is dan ook de optie die potentieel de grootste kansen op succes kan opleveren. De Surface Phone, waarover al sinds 2012 wordt gespeculeerd, zou wel eens deze revolutionaire ontwikkeling kunnen zijn.

Er is maar weinig bekend over de Surface Phone, maar heel af en toe duikt er een klein beetje informatie op waaruit blijkt dat Microsoft nog steeds in het diepste geheim ontwikkeld aan dit 'revolutionaire product'. Een klein fragmentje aan informatie is nu ook naar buiten gekomen. Windows Central stelt op basis van eigen bronnen dat Microsoft oorspronkelijk van plan was om al in mei 2016 te gaan komen met een Surface Phone. Nog voordat Microsoft hier zelf überhaupt iets over naar buiten heeft gebracht, blijkt alweer een streep gezet te zijn door de prototypes die hiervoor zijn ontwikkeld.

Toch betekent dat nog steeds niet het einde voor de Surface Phone, want Microsoft aast op een echte 'klapper'. Summiere informatie die nu naar buiten is gekomen wijst erop dat Microsoft samen met Intel aan een geheel nieuwe generatie smartphones werkt die de grenzen tussen computers en smartphones geheel laten verdwijnen, een ontwikkeling die Microsoft feitelijk met Windows 10 Mobile al in gang heeft gezet.

Eind 2016

Het lijkt erop dat Microsoft van plan is om gelijktijdig met de presentatie van de eerste grote update voor Windows 10, momenteel bekend onder de codenaam 'Redstone', ook de eerste Surface Phone wil gaan presenteren. Verwacht wordt dat Microsoft deze Windows update en daarmee ook de eerste Surface Phone in het laatste kwartaal van 2016 gaat presenteren.

Deze Surface Phone wordt volgens de geruchten aangedreven door een Intel processor waarbij de prestaties van de huidige Qualcomm Snapdragon processoren verbleken. Door de gebruikte Intel processor zou de Surface Phone in staat zijn om alle software te draaien die ook op Windows computers draait.

Anders dan de huidige Lumia smartphones, wordt de Surface Phone volgens de geruchten ontwikkeld op dezelfde afdeling waarook de Surface tablets worden ontwikkeld. De Surface Phone belooft daardoor qua design en functionaliteit significant anders te worden dan de huidige Lumia smartphones die feitelijk een evolutie zijn op het Lumia smartphone portfolio van Nokia.

Of er in 2016 daadwerkelijk een Surface Phone gaat komen blijft voorlopig vooral nog een vraag en een gerucht. Mocht dit het geval zijn, dan zal medio volgend jaar zonder twijfel steeds meer gaan uitlekken over deze nieuwe product categorie van Microsoft.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie


Nieuw

19-07-2019
Xiaomi Mi Max 3
26-03-2019
Sony Xperia L3
26-02-2019
Sony Xperia 1
26-02-2019
Sony Xperia 10