Vodafone sleept KPN voor de rechter voor machtsmisbruik

Vodafone sleept KPN voor de rechter voor machtsmisbruik

10-12-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Netwerk


Vodafone heeft vandaag bekend gemaakt dat de provider een gerechtelijke procedure is gestart tegen brachegenoot en concurrent KPN. Volgens Vodafone heeft KPN haar dominante positie op de markt voor vaste aansluitingen misbruikt om Vodafone uit de markt te houden.

Vodafone is sinds vorig jaar ook actief op de markt voor vast internet, vaste telefonie en televisie. Volgens Vodafone heeft de provider door tegenwerking van KPN pas twee jaar later dan oorspronkelijk de bedoeling was toegang gekregen tot deze markt. Oorspronkelijk had Vodafone al in 2012 vaste telefonie-, internet- en televisiediensten willen gaan aanbieden.

KPN heeft volgens Vodafone de introductie van de vaste diensten van Vodafone tussen 2012 en 2014 tot zes maal toe vertraagd. Dat schrijft Rob Shutter, CEO van Vodafone Nederland, in het Financieel Dagblad. Volgens Vodafone is KPN ook diverse malen afspraken niet nagekomen en heeft daarmee naar mening van Vodafone ernstig misbruik gemaakt van haar machtspositie. KPN is namelijk eigenaar van zowel het koper- als het grootste deel van het glasvezelnetwerk in Nederland waarover Vodafone haar diensten aanbiedt.

Sinds 2012 is volgens Vodafone een trend zichtbaar dat steeds meer consumenten gingen overstappen op alles-in-één pakketten. Tussen 2012 en 2014 zijn volgens Vodafone ieder kwartaal zo'n 100.000 klanten overgestapt op dergelijke pakketten. Vodafone had vanaf 2012 ook dergelijke alles-in-één pakketten willen aanbieden, maar de introductie is door KPN twee jaar tegengehouden.

Vodafone stelt dat de provider heeft getracht buitenrechtelijk tot een schikking te komen met KPN. Volgens Vodafone gaf KPN echter niet thuis, waardoor Vodafone nu een juridische procedure is gestart. Vodafone eist een schadevergoeding van 115 miljoen euro van KPN.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie