'Samsung komt dit jaar met opvouwbare smartphone'

'Samsung komt dit jaar met opvouwbare smartphone'

11-01-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Vooraanstaande analisten voorspellen dat Samsung mogelijk al dit jaar haar eerste opvouwbare smartphone gaat presenteren. Het is een openbaar geheim dat Samsung experimenteert met smartphone concepten waarbij het beeldscherm opgevouwen of opgerold kan worden.

Al sinds 2013 expirimenteert Samsung met smartphones die zijn voorzien van een flexibel beeldscherm. Het allereerste commerciële toestel met een flexibel beeldscherm die Samsung presenteerde was de Samsung Galaxy Round (zie ook onze exclusieve hands-on). Dit toestel werd in 2014 opgevolgd door de Samsung Galaxy Note Edge en in 2015 door de Samsung Galaxy S6 Edge en de Samsung Galaxy S6 Edge+.

Al deze smartphones hebben één ding gemeen: Het beeldscherm van al deze toestellen is gebogen. Bij de Samsung Galaxy Round maakt het beeldscherm zoals een bioscoopscherm een curve, bij de Galaxy Note Edge, Galaxy S6 Edge en de Samsung Galaxy S6 Edge+ is het beeldscherm over één of meerdere randen van het toestel gebogen. Hoewel voor al deze toestellen gebruik is gemaakt van een flexibel beeldscherm, kan de gebruiker van deze toestellen het beeldscherm zelf niet buigen.

Oprolbare of opvouwbare smartphone

Het ultieme doel van Samsung is om uiteindelijk een toestel op de markt te brengen waarvan het beeldscherm door de gebruiker bijvoorbeeld opgerold of opgevouwen kan worden. Dit geeft de mogelijkheid om een compacte smartphone uit te brengen met een gigantisch beeldscherm.

Terug in 2013 voorspelde Samsung dat 2015 het 'doorbraakjaar' zou gaan worden op het gebied van de toepassing van flexibele beeldschermen. Hoewel Samsung met de Galaxy S6 Edge en de Galaxy S6 Edge+ twee mooie toestellen heeft uitgebracht, is van een echte doorbraak in 2015 geen sprake geweest. De beeldschermen zijn nog steeds niet door de gebruiker zelf te buigen, te vouwen of op te rollen.

2016 nu het doorbraakjaar?

Een vooraanstaande analist van de Britse zakenbank HSBC heeft tegenover Business Insider voorspeld dat Samsung in 2016 wél een eerste smartphone gaat uitbrengen met een oprolbaar of opvouwbaar beeldscherm. Net als met de Galaxy Round in 2013 is de kans groot dat het om een toestel gaat die slechts in enkele landen op de markt gebracht gaat worden om ervaring op te doen met het concept en om aan de wereld te kunnen laten zien wat Samsung in huis heeft.

Onthullende patentaanvragen

Samsung heeft al vele concepten en ideeën over smartphones en tablets met een opvouwbaar of oprolbaar beeldscherm gepattenteerd. Begin vorige maand kreeg de wereld al een behoorlijk uitgebreid kijkje in de keuken van Samsung, toen patentaanvragen van Samsung duidelijk lieten zien met welke ideeën Samsung rondloopt.

Volgens de anlist van de Britse zakenbank HSBC zou de introductie van een smartphone met een opvouwbaar of oprolbaar beeldscherm voor Samsung niet vroeg genoeg kunnen komen. Een dergelijk toestel is uniek in de markt en is door concurrenten niet of nauwelijk na te maken, aangezien maar enkele bedrijven flexibele beeldschermen kunnen fabriceren. Met dergelijke toestellen kan Samsung in de toekomst vechten voor behoud van marktaandeel.

Overigens lijkt het voor de hand te liggen dat het eerste toestel met een buigbaar beeldscherm pas op zijn vroegst in de tweede helft van dit jaar zal gaan verschijnen.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie