Rabobank gebruikt KPN simkaart voor mobiel betalen

19-01-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Connectiviteit, Diensten, Netwerk, Toestellen


De Rabobank heeft vandaag bekend gemaakt dat het voor meer klanten van de bank mogelijk gaat worden om met de smartphone te betalen. Hiervoor gaat de Rabobank gebruik maken van simkaarten van KPN met ingebouwde NFC chips.

In navolging van de pilot met het in- en uitchecken middels een smartphone bij het openbaar vervoer, waarbij NFC simkaarten van KPN en Vodafone als basis worden gebruikt, heeft de Rabobank vandaag bekend gemaakt ook een overeenkomst met KPN gesloten te hebben. Dankzij deze overeenkomst kan de Rabobank de NFC chip op een KPN simkaart gaan gebruiken voor mobiel betalen.

Contactloos betalen bij een betaalautomaat met de Rabobank Wallet app
Contactloos betalen bij een betaalautomaat met de Rabobank Wallet app

Tweede toepassing voor NFC simkaart van KPN

Alle klanten van KPN zullen in de komende tijd voorzien gaan worden van een nieuwe simkaart met daarin een ingebouwde NFC chip. Deze NFC chip kan gelijktijdig voor meerdere toepassingen gebruikt worden. Zo loopt reeds de pilot waarbij een smartphone gebruikt kan worden als OV Chipkaart en nu gaat ook de Rabobank klanten van KPN de mogelijkheid bieden om hun betaalpas aan de KPN simkaart te koppelen.

Provider onafhankelijk versus toestel onafhankelijk

Rabobank kiest daarmee voor een hele andere oplossing dan de ING Bank. Bij de ING Bank is de werking van mobiel betalen niet afhankelijk van een simkaart. Dit heeft als voordeel voor klanten van de ING Bank dat alle klanten die over een Android smartphone (Android 4.4 of hoger) met ingebouwde NFC chip beschikken mobiel kunnen betalen met hun toestel. Bij de Rabobank is dit vooralsnog enkel voorbehouden aan klanten van KPN.

Het voordeel van de keuze van de Rabobank voor de NFC simkaarten van KPN is dat met nagenoeg iedere Android smartphone mobiel betaald kan gaan worden, ongeacht of de smartphone wel of niet is uitgerust met een NFC chip. De enige vereiste is dat het toestel draait op Android 4.4 of hoger. Ook werkt de NFC simkaart op het moment dat de telefoon uit staat, bijvoorbeeld als de accu leeg is. Dit is bij de betaal oplossing van de ING Bank niet het geval.

Uitbreiding met andere providers mogelijk

Vooralsnog werkt de Rabobank alleen samen met KPN. Overigens heeft ook Vodafone in het verleden aangegeven dat de provider open staat voor het gebruik van de NFC module op haar nieuwe type simkaarten. Naast de mogelijkheid om een smartphone als OV Chipkaart of als vervanging voor een bankpas te gebruiken, kunnen smartphones op deze manier ook creditcards vervangen en als alternatief dienen voor bijvoorbeeld toegangspasjes in gebouwen.

Rabobank is al langer bezig met mobiel betalen. Op dit moment is het mogelijk om met een viertal geselecteerde smartphones mobiel te betalen als klant van de Rabobank. Dankzij de samenwerking met KPN kunnen in de nabije toekomst alle gezamenlijke klanten van KPN en Rabobank mobiel gaan betalen met hun telefoon of smartphone. KPN en Rabobank verwachten dit voorjaar klanten van de nieuwe dienst gebruik te kunnen gaan laten maken.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie