'Spotify komt deze week met eigen videodienst'

'Spotify komt deze week met eigen videodienst'

25-01-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Diensten


Volgens bronnen rondom Spotify gaat de streaming muziekdienst deze week een geheel nieuwe dienst lanceren. Spotify komt naar verluidt met een video-dienst die wellicht de start van een nieuw 'mobiel TV-tijdperk' gaat markeren.

Al jaren proberen providers en TV aanbieders mobiele televisie van de grond af te krijgen. Tot op heden zijn de meeste pogingen vruchteloos gebleken. Lange tijd is mobiel TV benaderd op de manier zoals we ook thuis TV kijken: net zo lang zappen totdat we toevallig iets tegenkomen wat ons interesseert. Lange tijd werd de smartphone of tablet door providers en TV aanbieders gezien als een extra beeldscherm voor TV, maar de manier waarop het smartphone- of tabletbeeldscherm wordt gebruikt is in geen enkel opzicht te vergelijken met de televisie.

Veranderend kijkgedrag

Het ouderwets 'lineair' televisie kijken naar het TV aanbod wat op dat moment uitgezonden wordt, ondervind momenteel al hevige concurrentie van mogelijkheden om uitzendingen later terug te kijken, 'on demand' diensten en streaming videodiensten zoals bijvoorbeeld Netflix, HBO, Videoland en Pathé Thuis. Op smartphones en tablets is die concurrentie alreeds in het nadeel van 'lineaire televisie' beslecht.

Mobiel TV is eigenlijk al doorgebroken!

Nederlanders kijken alreeds massaal video's en films op hun smartphone of tablet. Anders dan bij televisie willen gebruikers van een smartphone of een tablet de video's, films of programma's kunnen kijken waar zij op dat moment zin in hebben en niet wat er op dat moment 'toevallig' wordt uitgezonden. Om die reden worden streaming videodiensten als Netflix, HBO, Videoland en Pathé Thuis maar ook bijvoorbeeld Uitzending Gemist en YouTube het zo vaak gebruikt op smartphones en tablets.

Feitelijk kan gesteld worden dat veel Nederlanders alreeds mobiel TV kijken, al is de manier van 'mobiel TV consumptie' in geen enkel opzicht te vergelijken met de manier waarop regulier TV gekeken wordt.

Spotify wordt aanbieder van mobiel TV

Streaming muziekdienst Spotify gaat waarschijnlijk deze week ook inspelen op deze nieuwe 'mobiele televisie trend'. Spotify komt later deze week naar verluidt met een video dienst, waarbij Spotify de gebruiker video-content gaat aanbieden waar de gebruikers op dat moment behoefte en interesse in heeft. Het zou daarbij gaan om korte filmpjes, snelle video updates en vermakende video's die op ieder verloren momentje 'genuttigd' kunnen worden.

Hoe de dienst er precies uit zal komen te zien, zal later deze week moeten blijken. Ook het prijsmodel dat Spotify voor haar videodienst wil gaan hanteren is nog een groot vraagteken. Wel is al bekend dat diverse grote video aanbieders, waaronder de Amerikaanse sportzender ESPN, Comedy Central, de BBC en Vice bronnen zullen worden van de videodienst van Spotify. De videodienst van Spotify zal als eerste beschikbaar komen in de Verenigde Staten, Groot Brittannië, Zweden en Duitsland, aldus bronnen rondom Spotify.

Bron: WSJ
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie