LoRa netwerk voor Internet of Things van KPN voor de zomer landelijk dekkend

LoRa netwerk voor Internet of Things van KPN voor de zomer landelijk dekkend

27-01-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Netwerk


KPN heeft vandaag bekend gemaakt dat de telecom provider haar zogenaamde 'LoRa netwerk', dat begin november 2015 werd gelanceerd, al voor de zomer landelijk dekkend zal zijn. Via het LoRa netwerk kan letterlijk álles met het internet verbonden worden, waarmee KPN inspeelt op de opkomst van 'Internet of Things'.

KPN gaat haar zogenaamde 'LoRa' netwerk versneld uitrollen over Nederland. Nog voor de zomer moet het LoRa netwerk van KPN landelijk dekkend zijn, zo heeft de provider vandaag bekend gemaakt. KPN opende het LoRa netwerk begin november 2015  in de regio Rotterdam en Den Haag. Via het LoRa netwerk kunnen letterlijk álle objecten met het internet verbonden worden. Het is daarmee het eerste 'Internet of Things' (afgekort IoT) netwerk van Nederland.

Oorspronkelijk was het de bedoeling van KPN om het LoRa netwerk eind 2016 landelijk dekkend te hebben hebben. Volgens KPN is de belangstelling echter zo groot dat de provider de uitrol heeft versneld. Totaal voorziet KPN totaal zo'n 1.000 antenne opstelpunten die de provider nu al gebruikt voor haar mobiele netwerk van extra antennes voor haar LoRa netwerk.

Ruim 100 partijen testen met LoRa

In het hele partner-ecosysteem zijn volgens KPN inmiddels al meer dan honderd partijen LoRa aan het testen en bij een aantal grote bedrijven werkt KPN samen met partners aan proof-of-concepts. KPN werkt naar eigen zeggen actief samen met ontwikkelaars door mee te doen aan de IoT Academy, het geven van LoRa-workshops en het aangaan van partnerships.

Wat is LoRa?

Met LoRa (Long Range) wordt het mogelijk om miljoenen apparaten die zeer weinig stroom en data gebruiken, kostenefficiënt te verbinden met internet. Hierdoor ontstaan talloze interessante toepassingsmogelijkheden en kan Internet of Things (IoT) een enorme vlucht nemen.

LoRa is complementair aan de bestaande 2G-, 3G- en 4G-netwerken en neemt belangrijke drempels (kosten, verbruik, energie) weg om apparaten aan het internet te verbinden. In veel gevallen volstaat een klein bericht met nauwelijks data (enkele tientallen bytes) om te weten hoe het gesteld is met het welzijn van melkkoeien, het verzadigingsniveau van dijken of een vuilniscontainer die geleegd moet worden. Zo’n verbinding met een gering datavolume levert maximaal inzicht en effect, en werkt kostenefficiënt en energiezuinig op het LoRa-netwerk. Door de lage frequentie die LoRa gebruikt, is het bereik groot en is ook de indoordekking goed.

Hoge eisen qua stabiliteit, veiligheid en duurzaamheid

KPN stelt naar eigen zeggen hoge eisen aan het eigen LoRa-netwerk. Drie elementen voor een hoogwaardig en professioneel LoRa-netwerk zijn daarbij cruciaal: stabiliteit, veiligheid en duurzaamheid. Het LoRa-netwerk van KPN is redundant en maakt gebruik van meerdere KPN-datacenters, waardoor het netwerk beschermd is tegen lokale storingen. De LoRa-data zijn van begin tot eind versleuteld, waardoor de privacy van de data gewaarborgd is. Daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van KPN-datacenters en cloudoplossingen. LoRa is duurzaam want zowel het netwerk als de toepassingen verbruiken weinig energie. Bovendien biedt LoRa vele kansen voor energiebesparingen in de toekomst.

LoRa is gebaseerd op een open standaard ‘LoRaWAN’ en is makkelijk te adopteren in apparatuur voor zowel consumenten als voor zakelijke toepassingen. LoRa kent een toenemend aantal volgers en gebruikers en een snel groeiend aantal apparaten en applicaties voor deze netwerktechnologie. Naast KPN zijn ook vooraanstaande bedrijven als Semtech, Cisco, Actility, Proximus en Swisscom lid van de LoRa Alliance. KPN zet zich samen met deze partijen in om alle LoRa-apparaten over de hele wereld op dezelfde manier te laten ‘praten’.

Uitrol LoRa netwerk in Nederland

Sinds november vorig jaar is het LoRa-netwerk van KPN commercieel live in Rotterdam en Den Haag. Stapsgewijs volgt de rest van Nederland, de komende tijd zullen ruim 1000 bestaande mobiele opstelpunten worden voorzien van de LoRa-technologie om nog voor de zomer een landelijk dekkend netwerk te realiseren.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie