Smartphone verkopen Microsoft ingestort

Smartphone verkopen Microsoft ingestort

29-01-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Uit de kwartaalcijfers over het laatste kwartaal van 2015 blijkt dat de verkoop van Lumia smartphones van Microsoft volledig is ingestort. Ten opzichte van 2014 daalde de smartphone verkopen van Microsoft met bijna 60 procent.

Microsoft heeft in het laatste kwartaal van 2015 nog maar nauwelijks smartphones weten te verkopen. Wereldwijd gingen slechts 4,5 miljoen Lumia smartphones van Microsoft over de toonbank, terwijl het bedrijf vorig jaar nog 10,5 miljoen Lumia smartphones wist te verkopen. Daarmee heeft Microsoft haar afzet van smartphones met maar liefst 57 procent zien kelderen.

CEO heeft niets op met Lumia smartphones

De huidige CEO van Microsoft, Satya Nadella, heeft nooit onder stoelen of banken geschoven dat hij niets ziet in de smartphone divisie van Microsoft. In 2014 rondde Microsoft onder het bewind van Steve Balmer de overname van toestelfabrikant Nokia af, in de ogen van Nadella de slechtste keuze van Microsoft ooit.

Steeds kleiner portfolio

Sinds het aantreden van Nadella heeft Microsoft flink de veger door haar smartphone portfolio gehaald. Microsoft heeft in 2015 slechts negen nieuwe smartphones uitgebracht, waaronder eind 2015 haar nieuwe Windows 10 Mobile portfolio met daarin de Microsoft Lumia 950, de Microsoft Lumia 950 XL en de Microsoft Lumia 550. Op korte termijn wordt ook de introductie van de Microsoft Lumia 650 verwacht.

Het ziet er naar uit dat de Lumia 650 de enige smartphone van Microsoft zal zijn die dit jaar gepresenteerd gaat worden. Hoewel de Lumia 550 en de verwachte Lumia 650 beide scherp geprijsd zijn, is de verwachting dat Microsoft met zo'n smal portfolio haar krimpende smartphone verkopen niet zal kunnen omdraaien. Door de sterk gekrompen smartphone verkopen is Microsoft qua marktaandeel op de smartphonemarkt ondertussen gedaald tot ongeveer 1 procent.

Surface phone

Een lichtpuntje aan de horizon is mogelijk de komst van één of meerdere Surface smartphones. De Surface tablet-serie van Microsoft presteert wel erg goed en wist in het laatste kwartaal van 2015 zelfs een record omzet van omgerekend 1,25 miljard euro te genereren. Hoeveel Surface tablets Microsoft heeft verkocht, heeft het bedrijf niet bekend gemaakt.

Door in deze serie ook één of meerdere smartphones uit te brengen kan Microsoft het bedoezelde Lumia-merk loslaten en gaan bouwen aan een geheel eigen smartphone-merk.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie