Vodafone en Ziggo moederbedrijf Liberty Global mogelijk samen verder

Vodafone en Ziggo moederbedrijf Liberty Global mogelijk samen verder

02-02-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Netwerk


De Nederlandse tak van Vodafone en het Amerikaanse bedrijf Liberty Global, in Nederland eigenaar van Ziggo, bevestigen met elkaar in gesprek te zijn over de vorming van een joint venture.

Vodafone en Liberty Global hebben vandaag officieel gereageerd op de speculaties die al langer de ronde doen dat beide bedrijven met elkaar verder willen gaan. Beide bedrijven bevestigen dat er gesprekken worden gevoerd over het opzetten van een joint venture op de Nederlandse markt.

Alleen in Nederland

Internationale media speculeren dat Liberty Global en Vodafone in Europees verband samen willen gaan werken. Hier is volgens Vodafone géén sprake van. De gesprekken die gevoerd worden hebben specifiek betrekking op de Nederlandse markt. Zowel Vodafone als Liberty Global onderstrepen dat de het nog niet zeker is of en wanneer er een overeenkomst zal komen.

Landelijk vast- en mobiel netwerk

Door een joint venture tussen Vodafone en Liberty Global in Nederland ontstaat een tweede bedrijf met zowel een vast- als een mobiel netwerk. Liberty Global is namelijk eigenaar van het Ziggo netwerk, een nagenoeg landelijk coax-netwerk. Vodafone heeft een landelijk dekkend mobiel netwerk.

Aanval op KPN

Mocht de jont venture tussen Vodafone en Liberty Global er komen, dan is de verwachting dat beide bedrijven gecombineerd de aanval in zullen gaan zetten op KPN. Gezamelijk kunnen Vodafone en Liberty Global nog beter in spelen op de quad-play markt waarbij vaste telefonie, televisie en vast internet gecombineerd wordt met een mobiele aansluiting. KPN is op dit gebied momenteel marktleider. Een aanval door Vodafone en Liberty Global kan resulteren in extra prijsdruk en innovatie.

T-Mobile en Tele2 blijven achter

Voor T-Mobile en Tele2 is de ontwikkeling minder positief. Deze twee partijen blijven achter als 'mobile only' providers zonder eigen vast netwerk. Juist op de Nederlandse markt blijkt het hebben van meerdere activiteiten goed te werken.

Overnamekansen T-Mobile plots een stuk kleiner

Mogen de gesprekken tussen Vodafone en Liberty Global slagen, dan zijn de overnamekansen voor T-Mobile plots ook een stuk kleiner geworden. Lange tijd werd Liberty Global al genoemd als partij die T-Mobile zou kunnen gaan nemen. De Nederlandse tak van T-Mobile staat al langer in de etalage. Vooralsnog heeft echter nog geen enkele partij een bod gedaan wat aansluit bij de verwachtingen van moederbedrijf Deutsche Telekom.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie