'4G netwerk Tele2 biedt de hoogste pieksnelheden'

'4G netwerk Tele2 biedt de hoogste pieksnelheden'

04-02-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Netwerk


Het nieuwe 4G netwerk van Tele2 biedt momenteel de hoogste pieksnelheden van alle Nederlandse 4G netwerken. Door technische problemen eindigde het 4G netwerk van Vodafone onderaan de lijst.

Uit onderzoek van de website providers.nl blijkt dat op het 4G netwerk van Tele2 momenteel de hoogste pieksnelheden haalbaar zijn. Het verschil tussen de maximale theoretisch haalbare 4G+ download snelheden van 225 Mbps en de hoogste pieksnelheden is bij Tele2 'slechts' 73 procent. Bij T-Mobile en KPN ligt dit verschil op repectievelijk 82 en 83 procent. Om de maximale 4G+ snelheden te kunnen halen is een toestel met 4G+ ondersteuning nodig. Op dit moment zijn er enkele tientallen smartphones verkrijgbaar die dit ondersteunen.

Systeemfout Vodafone oorzaak slechte resultaten

Het verschil bij Vodafone tussen de theoretisch haalbare en hoogst gemeten pieksnelheden is met 93 procent het grootste. Volgens Vodafone is dit veroorzaakt doordat in het onderzoek gebruik is gemaakt van prepaid simkaarten van Vodafone. In de periode december en januari konden prepaid klanten van Vodafone door een systeemfout niet profiteren van de maximale 4G snelheid, wat de resultaten van het onderzoek negatief heeft beïnvloed.

Overcapaciteit in het voordeel van Tele2

Dat Tele2 de hoogste pieksnelheden weet te bieden is niet vreemd. Tele2 heeft net als KPN, Vodafone en T-Mobile een nagenoeg landelijk dekkend 4G netwerk, maar kent nog aanzienlijk minder gebruikers dan de netwerken van KPN, Vodafone en T-Mobile. Daardoor heeft Tele2 een hoge overcapaciteit wat resulteert in hogere snelheden.

KPN snelste netwerk op 'normale' 4G toestellen.

Met toestellen zonder 4G+ ondersteuning weet KPN het kleinste verschil tussen theoretische snelheden en maximaal gemeten pieksnelheden te bereiken. Het verschil bij KPN zit hier op 74 procent. Bij Tele2 is dit 81 procent, T-Mobile 84 procent en Vodafone is ook hierbij wederom hekkensluiter met een verschil van 89 procent.

Steekproef GSM Helpdesk en Vara Kassa

Onlangs heeft GSM Helpdesk samen met televisieprogramma Kassa ook enkele steekproeven gedaan in Nederland om een beeld te krijgen van de 4G snelheden in Nederland. In deze uitzending gaf GSM Helpdesk een toelichting van welke factoren de snelheid van 4G netwerken afhankelijk zijn.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie