KPN gaat 4G dekking en capaciteit uitbreiden met small cells

09-02-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Connectiviteit, Diensten, Netwerk


KPN heeft vandaag bekend gemaakt dat de provider de komende jaren in toenemende mate gebruik zal gaan maken van zogenaamde 'small cells', kleine antennes met een bereik van circa 200 meter om drukke plekken van extra dekking en capaciteit te kunnen voorzien.

Met de plaatsing van een small cell van netwerkleverancier Ericsson op het Rembrandtplein in Amsterdam heeft KPN min of meer de aftrap gegeven van het gebruik van small cells in haar 4G netwerk. Small cells zijn kleine antennes waarmee een straat of plein van extra netwerkdekking en capaciteit voorzien kan worden. Small cells worden vooral ingezet op drukke plekken in steden en hebben een bereik van ongeveer 200 meter.

Tram-abri op het Rembrandtplein in Amsterdam wordt voorzien van een small cell van KPN
Tram-abri op het Rembrandtplein in Amsterdam wordt voorzien van een small cell van KPN

De antenne's zijn dermate klein dat ze eenvoudig op bijvoorbeeld een bushokje, lantaarnpaal of zelfs aan een gevel van een gebouw geplaatst kunnen worden. Op het Rembrandtplein in Amsterdam heeft KPN ervoor gekozen de small cell op een tram-abri te plaatsen.

Succesvolle pilot

Volgens KPN heeft de provider de afgelopen tijd succesvol getest met de inzet van small cells in haar netwerk. Hiervoor heeft KPN small cells geplaatst in zowel Den Haag als Amsterdam. Op basis van deze ervaringen gaat KPN nu de nieuwste generatie small cells van Ericsson gebruiken in haar netwerk.

Nieuwe generatie

De small cell van Ericsson die KPN nu heeft geplaatst op het Rembrandtplein in Amsterdam is volgens KPN wereldwijd de eerste van een nieuwe generatie small cells die ingezet wordt in een live netwerk. Deze versie is substantieel kleiner dan andere small cells en werkt samen met de bestaande mobiele opstelpunten van KPN.

Deze small cell ondersteunt het zogenaamde 'carrier aggregation' (4G+) en tests uitgevoerd door KPN hebben aangetoond dat op het Rembrandtplein in Amsterdam pieksnelheden tot 200 Mbit mogelijk zijn in de netwerkcombinatie van het small cell basisstation en de bestaande mobiele opstelpunten.

Verdichting netwerkdekking en capaciteit

Small cells zijn niet nieuw, maar met deze versie kunnen we nog hogere kwaliteit en meer capaciteit realiseren tegen een lager energieverbruik”, aldus Jacob Groote, directeur Mobiele Netwerken bij KPN. “Op het Rembrandtplein komen veel mensen bijeen. Zeker in het weekend wordt er veel data verstuurd. Dankzij deze nieuwe generatie small cell van Ericsson, die bovendien mooi past in het straatbeeld, is de 4G-kwaliteit van KPN op het Rembrandtplein beter dan ooit.

Aangezien small cell basisstations makkelijk in te passen zijn in het straatbeeld, is het vergunningstraject relatief kort. Bovendien beschikt KPN in heel Nederland over een fijnmazig glasvezelnetwerk waarop small cells gemakkelijk zijn aan te sluiten. Jacob Groote: “Dankzij deze nieuwe toepassingen als aanvulling op het bestaande landelijk dekkende netwerk kunnen we snel en flexibel inspelen op de groeiende capaciteitsbehoefte van onze klanten en op de behoeften van de slimme stad.

Vodafone

Naast KPN, past ook Vodafone small cells toe in haar netwerk. Vorige week werd bekend dat Vodafone is gestopt met het aanbieden van zogenaamde 'femtocells', kleine antennes voor in huis. In plaast van femtocellen probeert Vodafone middels grote antennes op daken of in masten alsmede small cells op straatniveau in heel Nederland de dekking en capaciteit te optimaliseren.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie