Preview: Is de Samsung Galaxy S7 Edge een revolutie of slechts een evolutie?

21-02-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  MWC 2016


Het hoge woord is eruit. Zojuist heeft Samsung in Barcelona de lang verwachte Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge gepresenteerd. In deze preview nemen we de Galaxy S7 Edge uitgebreid onder de loep in de zoektocht naar alles wat verbeterd en veranderd is.

Over een kleine drie weken, op 11 maart om precies te zijn, komen de nieuwe Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge in Nederland in de winkels te liggen. Na letterlijk maanden van geruchten, speculaties, roddels en voorspellingen heeft Samsung zojuist in Barcelona beide nieuwe flagship-smartphones gepresenteerd. In deze uitgebreide preview geeft GSM Helpdesk alvast een uitgebreide eerste indruk van de nieuwe Samsung Galaxy S7 Edge.

Samsung Galaxy S7 Edge
Samsung Galaxy S7 Edge

De Samsung Galaxy S7 Edge is onmiskenbaar de opvolger voor de Samsung Galaxy S6 Edge en Samsung Galaxy S6 Edge+. Qua vormgeving zal een leek de verschillen tussen de oude S6 Edge familie en de nieuwe S7 Edge niet zien, zo sterk lijkt de nieuwe Galaxy S7 Edge op haar voorgangers. Samsung heeft het design van de Galaxy S7 Edge nagenoeg één op één gekopieerd van de Galaxy S6 Edge en slechts in de marge veranderd.

De Samsung Galaxy S7 Edge is nu ook aan de achterzijde afgerond
De Samsung Galaxy S7 Edge is nu ook aan de achterzijde afgerond

Hoe herken je een Samsung Galaxy S7 Edge?

De nieuwe Samsung Galaxy S7 Edge kan herkend worden aan drie kleine verschillen. Op de eerste plaats steekt de cameramodule van de nieuwe S7 Edge minder ver uit. Op de tweede plaats lopen aan de achterzijde van de smartphone de randen rondom het toestel rond af, terwijl dit bij de S6 familie nog een scherpe hoek was. Op de derde plaats voelt de Galaxy S7 Edge helaas meer 'plastic' aan dan haar voorgangers.

Een grote vooruitgang is het feit dat de nieuwe Galaxy S7 Edge volledig stof- en waterdicht is. Hiervoor is het toestel IP68 gecertificeerd.

Qua vormgeving lijkt de Samsung Galaxy S7 Edge als twee druppels water op haar voorganger
Qua vormgeving lijkt de Samsung Galaxy S7 Edge als twee druppels water op haar voorganger

Vormgeving één op één gekopieerd

Doordat de vormgeving van de Galaxy S7 Edge nagenoeg één op één overeenkomst met de vormgeving van de Galaxy S6 Edge familie, kunnen we het verhaaltje dat we vorig jaar tijdens de introductie van de Galaxy S6 Edge schreven over haar vormgeving hier één op één herhalen. De Samsung Galaxy S7 Edge wordt net als haar voorgangers gekenmerkt door een sterk metalen frame, afgewerkt met glas aan de voor- en achterzijde. Het meest bijzondere detail is natuurlijk haar 'dual-edge' beeldscherm, een display dat zowel aan de linker- als de rechterzijde van het toestel over de rand gebogen is en doorloopt.

De achterzijde van de Samsung Galaxy S7 Edge voelt minder premium aan
De achterzijde van de Samsung Galaxy S7 Edge voelt minder premium aan

Minder premium gevoel?

Met de Samsung Galaxy S6 familie wist Samsung een 'premium gevoel' weg te zetten door de combinatie tussen het metalen frame en de glazen panelen. Op één of andere manier voelt de Galaxy S7 Edge minder premium aan dan haar voorgangers. Wellicht dat dit komt door de afgeronde achterzijde waardoor de metalen elementen minder goed voelbaar zijn en de glazen achterzijde meer 'plastic' aanvoelt.

De Samsung Galaxy S7 Edge heeft een 5,5 inch groot Super AMOLED beeldscherm
De Samsung Galaxy S7 Edge heeft een 5,5 inch groot Super AMOLED beeldscherm

Tussenmaat beeldscherm

De Samsung Galaxy S7 Edge heeft een 5,5 inch groot beeldscherm gekregen met aan beide zijden van het toestel de over de rand gebogen 'edge screens'. Leuk detail is dus dat de Samsung Galaxy S7 Edge qua beeldschermformaat eigenlijk het midden laat tussen de Samsung Galaxy S6 Edge (met een 5,1 inch groot beeldscherm) en de Samsung Galaxy S6 Edge+ (met een 5,7 inch groot beeldscherm). Qua formaat is de Samsung Galaxy S7 Edge op enkele millimeters na even groot als de Galaxy S6 Edge+.

Samsung heeft in de Galaxy S7 Edge - uiteraard - haar Super AMOLED beeldschermtechnologie gebruikt. Het beeldscherm kent een Quad HD (QHD) beeldschermresolutie (1440 x 2560 pixels). Nieuw ten opzichte van de Galaxy S6 familie is de 'always on functie'. Op het beeldscherm blijft de datum en de tijd, alsmede notificaties, altijd zichtbaar. Hierbij benut Samsung de voordelen van het Super AMOLED beeldscherm optimaal.

De always-on functie kost bijna geen energie omdat bij Super AMOLED beeldschermen geen achtergrondverlichting wordt gebruikt, maar iedere individuele pixel in het beeldscherm zelf licht kan geven. Om de kleur 'zwart' weer te geven worden de pixels dan ook helemaal uitgezet en stralen geen licht uit. Het weergeven van 'zwart' kost dus geen energie op Super AMOLED beeldschermen. Bij de always-on functie staat dus eigenlijk het gehele beeldscherm uit (op zwart) en wordt slechts een heel klein deel van het beeldscherm gebruikt voor het weergeven van de tijd, datum en notificaties, wat daarmee nauwelijks energie kost.

De Samsung Galaxy S7 Edge heeft een 12-megapixelcamera die minder uitsteekt
De Samsung Galaxy S7 Edge heeft een 12-megapixelcamera die minder uitsteekt

Camera-downgrade

Hoe we het ook wenden of keren, we kunnen niet anders dan stellen dat Samsung de cameraresolutie van de Galaxy S7 Edge heeft verlaagd van 16-megapixel naar 12-megapixel. Nu zeggen megapixels niet altijd iets over de kwaliteit van foto's en video's maar in het geval van Samsung is deze 'downgrade' toch zeer opvallend aangezien de Galaxy S6 familie extreem goede foto- en videoprestaties wisten weg te zetten.

Samsung heeft de resolutie van de camera om twee redenen omlaag gebracht naar 12-megapixel. Op de eerste plaats zijn 12-megapixel cameramodules kleiner en steken daardoor minder ver uit wat vormgevingstechnisch beter uit komt. Op de tweede plaats omdat Samsung hierdoor een nieuwe techniek kon toepassen die de camera significant beter laat presteren onder donkere omstandigheden.

De camera van de Samsung Galaxy S7 stelt supersnel scherp en kan ook goed overweg met donkere omstandigheden
De camera van de Samsung Galaxy S7 stelt supersnel scherp en kan ook goed overweg met donkere omstandigheden

De nieuwe 12-megapixelcamera in de Samsung Galaxy S7 Edge is de eerste zogenaamde 'Dual-pixel' camera in een smartphone. Hoewel het een erg technisch verhaal is, komt het erop neer dat alle 12 miljoen pixels in de camerasensor van de Galaxy S7 Edge bestaan uit twee sub-pixels. In tegenstelling tot conventionele smartphone camera's kunnen dankzij deze dual-pixel technologie alle individuele pixels zelfstandig scherpstellen op een onderwerp dat in beeld wordt gebracht. Dit resulteert in een aanzienlijk snellere auto-focus en extreem goede prestaties onder donkere omstandigheden.

Foto geschoten met de Samsung Galaxy S7 Edge
Foto geschoten met de Samsung Galaxy S7 Edge

Beide claims, zowel de snelheid van de autofocus als de prestaties onder donkere omstandigheden, moet GSM Helpdesk ook onderschrijven. In de test die wij reeds met de Galaxy S7 Edge hebben gedaan bleek de camera ook onder donkere omstandigheden de beste foto's te maken die wij ooit met een smartphone in het donker hebben gemaakt. Bovenstaande foto's zijn geschoten met de Galaxy S7 Edge.

De Samsung Galaxy S7 beschikt aan de onderzijde over een Micro USB 2.0 en een 3,5 mm aansluiting
De Samsung Galaxy S7 beschikt aan de onderzijde over een Micro USB 2.0 en een 3,5 mm aansluiting

Technische veranderingen en verbeteringen

Waar de vormgeving van de Galaxy S7 Edge slechts in de marge is veranderd, is buiten het zicht onder de motorkap van het toestel wel degelijk een hoop aangepast en verbeterd. Op de eerste plaats heeft Samsung natuurlijk haar gloednieuwe Exynos 8 processor toegepast in de Galaxy S7 Edge. De Europese uitvoering van de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge worden met Samsung's eigen Exynos chipset uitgerust, Amerikaanse en Aziatische modellen worden voorzien van de Qualcomm Snapdragon 820 processor.

De nieuwe Exynos 8 processor is op het gebied van applicatie processing 50 procent sneller dan de Exynos 7 chipset in de Galaxy S6 familie. Op grafisch gebied is de nieuwe Exynos 8 zelfs 77 procent sneller. De Samsung Exynos 8 processor is een 64-bit octa-core processor opgebouwd uit een extreem snelle 2,3 GHz quad-core processor en een energiezunige 1,6 GHz quad-core processor.

Afhankelijk van het gebruik beslist het toestel zelf of de energiezuinige processor gebruikt moet worden of alle power die het toestel in huis heeft geactiveerd moet worden. Op die manier kan de Exynos 8 zowel extreem snel als zeer energiezuinig functioneren.De extreme prestaties worden ook mogelijk gemaakt doordat de Galaxy S7 en S7 Edge over maar liefst 4 gigabyte aan werkgeheugen beschikken.

De Exynos 8 chipset beschikt al over zogenaamde 'LTE Cat.9' ondersteuning. Dankzij deze ondersteuning zijn de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge in staat downloadsnelheden tot 450 Mbps te halen over 4G netwerken. Uploadsnelheden bedragen maximaal 50 Mbps. Om deze snelheden te kunnen behalen, moeten aanbieders van 4G netwerken (de providers) dit ook in hun netwerk ondersteunen. In Nederland wordt LTE Cat.9 nog niet aangeboden. Dat geeft wel aan dat de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge klaar zijn voor de toekomst.

Aan de bovenzijde van de Galaxy S7 Edge zit het gecombineerde simkaart- en MicroSD geheugenkaartslot
Aan de bovenzijde van de Galaxy S7 Edge zit het gecombineerde simkaart- en MicroSD geheugenkaartslot

MicroSD kaartslot is terug!

Samsung heeft met de introductie van de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge min of meer toegegeven vorig jaar een grote misser gemaakt te hebben door de Galaxy S6 familie niet uit te rusten met een MicroSD geheugenkaartslot. Hier heeft Samsung vorig jaar veel kritiek op gekregen. In plaats daarvan bracht Samsung uitvoeringen van de Galaxy S6 uit met 32-, 64- en 128 gigabyte interne opslagcapaciteit, waarbij grotere uitvoeringen significant duurder waren.

De nieuwe Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge beschikken standaard over 32-gigabyte opslagcapaciteit. In de slee waarin ook de simkaart geplaatst kan worden kan in de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge nu ook een MicroSD geheugenkaart geplaatst worden. De Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge ondersteunen MicroSD geheugenkaarten van maximaal 200 gigabyte groot, momenteel de grootste opslagcapaciteit die verkrijgbaar is op MicroSD formaat.

Flink grotere accu

Eén van de belangrijkste verbeteringen ten opzichte van de Galaxy S6 is ook de accucapaciteit. Zowel de Galaxy S7 als de Galaxy S7 Edge hebben een flink grotere (ingebouwde) accu gekregen. De accucapaciteit van de Galaxy S7 Edge is ten opzichte van de Galaxy S6 Edge omhoog gegaan van 2.600 mAh naar 3.600 mAh. Ten opzichte van de Galaxy S6 Edge+, die qua formaat iets groter is dan de nieuwe Galaxy S7 Edge, is de accucapaciteit zelfs nog aanzienlijk hoger. De S6 Edge+ heeft een 3.000 mAh accu.

Uiteraard ondersteunt de Galaxy S7 Edge wederom draadloos opladen. Dankzij de nieuwste technieken de Galaxy S7 Edge tot 69 procent sneller draadloos opgeladen worden dan de Galaxy S6 familie. Bij de Galaxy S7 Edge duurt een volledige draadloze oplaadsessie 150 minuten.

De Samsung Galaxy S7 Edge is vanaf 11 maart verkrijgbaar in Nederland voor 799 euro
De Samsung Galaxy S7 Edge is vanaf 11 maart verkrijgbaar in Nederland voor 799 euro

Prijs en verkrijgbaarheid

De Samsung Galaxy S7 Edge zal op 11 maart in de Benelux in de winkels komen te liggen en gaat 799 euro kosten. Meer informatie en alle specificaties zijn verzameld op onze uitgebreide Samsung Galaxy S7 Edge overzichtspagina.

Blijf op de hoogte!

Wilt u direct op de hoogte gebracht worden zodra de Samsung Galaxy S7 en / of de Samsung Galaxy S7 Edge in Nederland verkrijgbaar zijn? Meldt u dan hieronder aan voor de gratis herinneringsservice van GSM Helpdesk.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie