Sony onthult nieuwe X-serie smartphones met de X Performance aan de top

22-02-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  MWC 2016


Sony heeft vanmorgen bij de opening van het Mobile World Congress in Barcelona maar liefst drie nieuwe smartphones in de gloednieuwe X-serie gepresenteerd. De Sony Xperia X Performance is het top-toestel van deze nieuwe smartphone serie.

Sony heeft het Mobile World Congress in Barcelona letterlijk afgetrapt met de introductie van de Sony Xperia X, Sony Xperia X Performance en de Sony Xperia XA. De Sony Xperia X Performance is de meest uitgebreide smartphone in deze gloednieuwe X-serie van Sony en is een geavanceerdere variant van de Sony Xperia X.

Sony Xperia X Performance
Sony Xperia X Performance

In dit artikel zullen wij ingaan op de Sony Xperia X en de Sony Xperia X Performance. De Sony Xperia XA komt aan bod in ons separate artikel over de Sony Xperia XA.

Premium design

Qua design en specificaties zijn de Sony Xperia X en Sony Xperia X Performance overduidelijk gebaseerd op de toestellen uit de Sony Xperia Z5 familie. De Sony Xperia X Performance kan zelfs gezien worden als een kleiner formaat 'upgrade'  voor de Sony Xperia Z5.

Zowel de Sony Xperia X als de Sony Xperia X Performance worden gekenmerkt door de voor Sony kenmerkende vormgeving bestaande uit een metalen frame, metalen achterzijde en een glazen front-panel. Net als bij de Sony Xperia Z5 familie is in de stijlvol vormgegeven aan-uit toets aan de rechterzijde van de smartphone een vingerafdruksensor verwerkt.

De Sony Xperia X en Xperia X Performance zijn iets kleiner dan de Sony Xperia Z5
De Sony Xperia X en Xperia X Performance zijn iets kleiner dan de Sony Xperia Z5

Iets kleiner van formaat

Ten opzichte van de Sony Xperia Z5 zijn de nieuwe Xperia X en Xperia X Performance iets kleiner van formaat. Beide toestellen hebben een 5 inch groot Full HD beeldscherm, waar de Xperia Z5 een 5,2 inch groot Full HD beeldscherm heeft.

Verschil in prestaties

Er zit slechts een klein verschil tussen de Sony Xperia X en de Sony Xperia X Performance. Zoals de naam van het laatste toestel al aangeeft heeft Sony deze smartphone de maximaal haalbare 'performance' gegeven door dit toestel uit te voeren met de gloednieuwe Qualcomm Snapdragon 820 processor. Dit is momenteel één van de snelste smartphone processoren in de markt. De Sony Xperia X wordt aangedreven door de middenklasse Qualcomm Snapdragon 650 processor. Hoewel Sony nog geen verkoopprijzen bekend heeft gemaakt, zal de Sony Xperia X hierdoor goedkoper worden dan de Xperia X Performance.

Naast het verschil in de gebruikte processor, weet de Xperia X Performance ook qua uithoudingsvermogen beter te 'performen'. De Xperia X Performance heeft namelijk een iets grotere accu dan de normale Xperia X: 2.700 mAh tegenover 2.620 mAh in de Xperia X.

Verder geen verschil

Buiten het verschil in processor en accu zijn verder geen verschillen te vinden tussen de Sony Xperia X en de Sony Xperia X Performance. Beide toestellen beschikken bijvoorbeeld over 3 gigabyte werkgeheugen en een interne opslagcapaciteit van 32 gigabyte. Hiervan is ongeveer 20 gigabyte beschikbaar voor de gebruiker. Zoals gebruikelijk bij Sony is de opslagcapaciteit uitbreidbaar middels MicroSD geheugenkaarten van maximaal 200 gigabyte.

De Sony Xperia X en Sony Xperia X Performance zijn uitgerust met een ultra high-end camera
De Sony Xperia X en Sony Xperia X Performance zijn uitgerust met een ultra high-end camera

Ultra high-end camera's

Op cameragebied doen de Sony Xperia X en Sony Xperia X Performance niet onder voor de Sony Xperia Z5 familie. Net als Sony's befaamde paradepaardjes zijn de Xperia X en Xperia X Performance namelijk ook uitgerust met Sony's veel geprezen 23-megapixelcamera.

Beide toestellen in de nieuwe X serie hebben zelfs nog een streepje voor op Sony's flagship smartphones. Aan de voorzijde zijn beide smartphones namelijk ook nog eens voorzien van een 13-megapixel frontcamera, waar de Xperia Z5 familie het moet stellen met 'slechts' een 5-megapixelcamera.

Nieuw is de functie 'predictive auto-focus', waarbij de camera de bewegingen van een object 'voorspelt' en op voorhand al begint scherp te stellen op het bewegende object.

Android 6.0 Marshmallow

Zowel de Sony Xperia X als de Xperia X Performance draaien direct uit de doos op Android 6.0 Marshmallow en profiteren daarmee meteen van alle voordelen van deze nieuwe Android versie zoals Doze en de mogelijkheid om de per app de permissies te beheren.

Beschikbaarheid

Sony heeft in Barcelona laten weten dat de Sony Xperia X en Sony Xperia X Performance deze zomer in Nederland en België in de winkels moeten komen te liggen. Verkoopprijzen heeft Sony nog niet bekend gemaakt. De toestellen komen beschikbaar in vier kleuren: Lime Goud, Roze Goud, Zwart en Wit. Meer informatie en alle specificaties van de Sony Xperia X en Sony Xperia X Performance zijn verzameld op onderstaande overzichtspagina's:

Sony Xperia X overzichtspagina
► Sony Xperia X Performance overzichtspagina

Hebben?

Op dit moment is nog niet exact duidelijk wanneer de Sony Xperia X en Sony Xperia X Performance in de winkels zullen verschijnen. GSM Helpdesk houdt u graag op de hoogte over de beschikbaarheid van één van beide of beide toestellen. Meldt u hieronder aan voor onze gratis herinneringsservice, dan ontvangt u een melding per e-mail zodra de Sony Xperia X, Sony Xperia X Performance of beide toestellen (naar keuze) in Nederland in de winkels worden gespot!
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie