Downloadsnelheid 4G netwerk KPN gaat omhoog naar 375 Mbps

Downloadsnelheid 4G netwerk KPN gaat omhoog naar 375 Mbps

08-03-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Netwerk , Toestellen


KPN gaat later dit jaar de theoretische downloadsnelheden van haar 4G netwerk opkrikken naar maximaal 375 Mbps, waar dat op dit moment nog maximaal 225 Mbps bedraagt. Dat heeft KPN bekend gemaakt tijdens haar Capital Markets Day.

KPN heeft tijdens haar Capital Markets Day met investeerders gedeeld dat de provider van plan is om binnen nu en ongeveer een jaar de maximale theoretische snelheid van haar 4G netwerk te gaan ophogen naar 375 Mbps. Op dit moment biedt KPN in grote delen van Nederland al maximale downloadsnelheden van 225 Mbps aan over haar 4G netwerk.

KPN gaat deel UMTS frequenties inzetten voor 4G

KPN kan de snelheid verder verhogen door een deel van haar 3G frequenties in de 2100 MHz band te gaan gebruiken voor haar 4G netwerk. Daarmee neemt KPN feitelijk een vierde frequentieband in gebruik voor haar 4G netwerk. KPN wil 10 van de totaal 20 MHz frequentiespectrum in de 2.100 MHz band gaan inzetten voor haar 4G netwerk.

Oorspronkelijke uitrol 4G netwerk op de 800 MHz band

KPN is eind 2012 gestart met de uitrol van haar 4G netwerk in Nederland. Om snel landelijke dekking te kunnen realiseren heeft KPN hierbij gebruik gemaakt van de 800 MHz band. Voordeel van een lage 4G frequentie is dat er relatief weinig antennes nodig zijn om een grote dekking te realiseren. KPN heeft in de 800 MHz band totaal 20 MHz aan frequentiespectrum, wat een maximale theoretische downloadsnelheid van 150 Mbps oplevert.

Netwerkverdichting op de 1.800 MHz band

Nadat KPN landelijke dekking had bereikt, is de provider begonnen met het 'verdichten' van haar 4G netwerk middels de inzet van 10 MHz frequentieruimte in de 1.800 Mhz band. Deze hogere frequentie heeft een kleiner bereik, maar maakt het wel mogelijk om vooral in stedelijke gebieden aanzienlijk meer capaciteit en snelheid te realiseren. De 10 MHz frequentieruimte in de 1.800 MHz band leverde een aanvullende snelheidswinst van 75 Mbps op. Door voor één 4G verbinding zowel de 800 als 1.800 MHz band te combineren, het zogenaamde carrier aggregatie, kan KPN nu downloadsnelheden tot maximaal 225 Mbps aanbieden.

Verder opkrikken van snelheid

KPN gaat dit jaar in stapjes de snelheid van haar 4G netwerk verder opkrikken. Allereerst gaat de provider nog eens 10 MHz aan frequentiespectrum in de 1.800 MHz frequentieband toevoegen aan haar 4G netwerk, waarmee de snelheid opgekrikt kan gaan worden van 225 Mbps naar maximaal 300 Mbps. Eind dit jaar of begin 2017 gaat KPN vervolgens ook frequentieruimte in de 'oude' 3G frequentieband benutten, de 2.100 MHz band.

Door 10 van de totaal bijna 39,6 MHz aan frequentieruimte in de 2.100 MHz band te gaan gebruiken voor het 4G netwerk, kan KPN de snelheid van haar 4G netwerk opnieuw opkrikken met 75 Mbps. Daarmee wordt de maximale theoretische downloadsnelheid van het 4G netwerk van KPN 375 Mbps. Hiervoor gaat KPN voor het eerst triple carrier aggregatie toepassen, oftewel het combineren van drie verschillende frequentiebanden voor één 4G verbinding.

Geschikte smartphone nodig

Om deze maximale 4G snelheden te kunnen behalen, moeten gebruikers van het mobiele netwerk van KPN wel over een geschikte smartphone beschikken. Onder andere de onlangs gepresenteerde LG G5, de Samsung Galaxy S7, Galaxy S7 Edge en de HTC One A9 ondersteunen al triple carrier aggregatie en kunnen dan ook profiteren van deze zeer hoge downloadsnelheden die KPN in de toekomst wil gaan aanbieden. Dit jaar zullen de meeste high-end smartphones en diverse middenklasse smartphones over ondersteuning voor triple carrier aggregation beschikken.

Feitelijk al de 4e frequentieband voor 4G

Naast de al gebruikte 800 en 1.800 MHz band voor het 4G netwerk van KPN en de aankomende inzet van de 2.100 MHz band, heeft KPN ook nog totaal 20 MHz aan frequentieruimte in de 2.600 MHz band voor de inzet in haar 4G netwerk. Deze ruimte wordt momenteel niet of nauwelijks door KPN gebruikt. Dit frequentiespectrum is dermate hoog, dat het bereik van antennes vrij klein is en klanten alleen op korte afstand van de antenne kunnen profiteren van hogere snelheden en de extra capaciteit. KPN zal waarschijnlijk pas in de verdere toekomst actief gebruik gaan maken van haar frequentieruimte in de 2.600 MHz band.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie