Tele2 klanten vanaf eind deze maand minder afhankelijk van T-Mobile netwerk

Tele2 klanten vanaf eind deze maand minder afhankelijk van T-Mobile netwerk

14-03-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Netwerk


Vanaf eind deze maand wordt het mogelijk voor klanten van Tele2 om ook via het 4G netwerk van de provider te gaan bellen. Vooralsnog kan het 4G netwerk van Tele2 enkel voor dataverbindingen gebruikt worden.

Tele2 gaat het als eerste provider in Nederland mogelijk maken om te bellen via haar 4G netwerk. Vanaf eind maart kunnen klanten van Tele2 gaan bellen via het 4G netwerk van de provider. Dat heeft Tele2 bekend gemaakt. 

KPN, Vodafone en T-Mobile testen ook al jaren met deze mogelijkheid, maar hebben het zogenaamde 'Voice over LTE', kortweg 'VoLTE' tot op heden nog niet commercieel geïmplementeerd in hun netwerken.

Bij KPN, Vodafone en T-Mobile is de druk om VoLTE te implementeren minder groot. Deze drie providers hebben ook de beschikking over een GSM (2G) netwerk en een UMTS (3G) netwerk. Beide providers handelen regulier telefoonverkeer via deze netwerken af.

Noodzaak

Tele2 is echter een unieke speler, zowel in Nederland als op mondiaal niveau. Tele2 is namelijk één van de weinige bedrijven in de wereld met een 4G-only netwerk. Dat betekent dat Tele2 alles via haar 4G netwerk moet afhandelen.

Tot op heden konden klanten van Tele2 alleen gebruik maken van het 4G netwerk voor hun dataverbinding. Voor telefoongesprekken werden klanten teruggeschakeld naar het GSM en UMTS netwerk van T-Mobile. Door de implementatie van VoLTE kunnen klanten van Tele2 vanaf eind deze maand ook bellen via het 4G netwerk van Tele2 en zet de provider een volgende stap in het onafhankelijk worden van T-Mobile.

Geschikte smartphone benodigd

Om te kunnen bellen via een 4G netwerk is een smartphone nodig die zowel 4G netwerken als VoLTE ondersteunt. Bij de meeste high-end smartphones die sinds vorig jaar op de markt zijn verschenen is dit het geval. Ook steeds meer middenklasse smartphones worden ondertussen voorzien van VoLTE ondersteuning.

Tele2 klanten die niet over een geschikte smartphone beschikken, blijven teruggeschakeld worden naar het GSM of UMTS netwerk van T-Mobile voor het afhandelen van hun telefoongesprekken.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie